Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Kommentti: Nastolassa vangit askartelivat itselleen kalterit

Venäläisten sotavankien leiri oli osa lapsuusmaisemaani. Kävin koulua Nastolassa Kirkonkylän koulussa, ja koulumatkani halkoi mäntymetsää, jossa vankileiri muinoin sijaitsi.

1980-luvulla leiristä oli jäljellä enää pari betonitolppaa, mutta muistan, että pelkkä tieto siitä tuntui aavistuksen kammottavalta. Leirin vierestä kulki koulun hiihtolatu, jolla käytiin kovia taisteluja luokan hiihtoherruudesta.

Tiedossa on myös, että venäläisvangit Andrei ja Nikolai paiskivat töitä isovanhempieni maatilalla, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä leiristä. Taloa pitivät 1940-luvun alussa mummoni ja hänen naimaton siskonsa, sillä pappa oli tietysti sodassa.

Äitini kertomat tarinat vahvistavat sen, mitä Ira Vihreälehtokin kirjassaan toteaa: vangit olivat mieluisaa työvoimaa, jota kohdeltiin hyvin. He rakensivat taloon parisataa metriä pitkän peltotien ja paiskivat pitkää päivää pelloilla. Vangit asuivat tilalla ollessaan pienessä saunamökissä.

– Ei siinä mitään kaltereita ollut, mutta he askartelivat sellaiset itse rautalangasta, jotta heitä ei vietäisi pois, äitini muistelee.

Vankeja piti vahtia, sillä Nastolan leirin komendantti oli ankara mies. Hän kävi kuulemma kerran talossa uhkailemassa, kun sai tietoonsa, että sisarukset kohtelivat vankeja liian hyvin. Mummoni ei kuitenkaan suostunut luopumaan työvoimastaan.

Kun venäläiset aikoinaan lähetettiin kotiinsa, he vaihtoivat takaisin vangin vaatteisiin ja jättivät töissä käyttämänsä venäläisen sotaväen rytkyt taloon.

Ullakolta löytyi myöhemmin myös vankien kirjoittamia runoja, joita vanhempani ovat myöhemmin käännättäneet venäjää taitavilla tuttavillaan. Sotavanki numero 4986 näkyy runoilleen ainakin vapaudesta.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi