Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Sarjakuva-arvio: James Bond rajumpana kuin koskaan

Warren Ellis, Jason Masters & Guy Major

Ian Flemingin James Bond: Vargr

Suom. Antti Poussa. Otava 2018. 176 s.

James Bond -sarjakuvaromaanin kansikuvassa agentti 007 on suorittanut kylmäverisesti tehtävänsä. Taustalla siintää tutun näköinen kaupunkinäkymä. Tarinan aloittavassa prologissa Bond on kostamassa virkaveljensä 008:n murhaa, ja tapahtumapaikkana toimii talvinen Helsinki!

Lontoossa MI6:n päämajassa Bond tapaa pomonsa M:n. Bond saa hoidettavakseen kollegaltaan jälkeen jääneen tehtävän. Bondin on katkaistava kuolettavia sivuvaikutuksia sisältävän huumeen virtaaminen saarivaltakuntaan.

M moittii Bondia siitä, että hänen suoraviivaiset toimintatapansa eivät miellytä korkeassa asemassa olevia henkilöitä. Siksi koko 00-ohjelma on vaakalaudalla. Lisäksi 00-agenteilta on kielletty aseen kantaminen Iso-Britannian maaperällä. Aseet toimitetaan diplomaattipostina ulkomaisten komennusten kohteisiin.

M kehottaakin Bondia vastedes turvautumaan enemmän älyynsä.

Vargr on lähitulevaisuuteen sijoittuva tiukka Bond-sarjakuvajännäri, jossa edetään Helsingistä Berliinin kautta Norjaan. Matkalla 007 kylvää kuolemaa Q:n lähettämillä erikoisaseilla säästymättä itsekään kolhuilta.

Tapahtumat huipentuvat Norjan pohjoisrannikolle ja sisältävät tarinan elokuvamaisinta ja kekseliäintä sarjakuvakerrontaa. Se esittelee myös 007 ja Kultasormi -elokuvan estetiikkaa.Jason Mastersin James Bondissa on vaikutteita vuosina 1958-1966 agentin alkuperäistarinoita piirtäneen John McLuskyn klassisesta tyylistä. Masters on taitava, mutta hieman hengetön piirtäjä. Hän on piirtänyt aiemmin Batmania.Warren Ellisin kirjoittama James Bond -adaptaatio esittelee meille kenties rankimman version agentista. Runsas graafinen väkivalta tuo myös realistisuutta sarjaan. Tarina etenee sujuvasti ja jättää sopivasti tilaa toiminnalle ja juonenkäänteille. Ellis on kirjoittanut aiemmin Wolverinea, Iron Mania ja Thoria.

Bond-sarjakuva on Ian Flemingin perikunnan hyväksymä, mutta tarinassa ei ole Flemingin kirjojen nostalgista tunnelmaa. Vargr onkin suunnattu nykyaikaisen, elokuvista tutun toimintasankarin ystäville. Uutta sarjakuvaversiota voidaan kuitenkin pitää onnistuneena päivityksenä, joka toimii itsellisenä, näiden kahden median välimuotona.

Se myös paikkaa oivallisesti uudessa Bond-kirjallisuudessa ammottavaa aukkoa. Lisäksi se todistaa, kuinka monimediallinen ilmiö James Bondista on muodostunut.

Kovakantinen kirja koostuu kuudesta vuonna 2016 ilmestyneestä irtonumerosta, kansikuva- ja luonnosgalleriasta. Toivottavasti maailman tunnetuimman salaisen agentin sarjakuvaseikkailut saavat jatkoa.

Jokke Saharinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi