Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Tuokaa lisää ruumisarkkuja, Han Kang on täällä

Han Kang

Ihmisen teot

Suom. Sari Karhulahti. Gummerus 2018. 231 s.

Etelä-Korean talviolympialaiset henkäilevät rauhaa koleaan maailmaan, mutta maa on joutunut sovittamaan myös omia yhteiskunnallisen väkivallan traumoja. Vegetaristi-romaanistaan Bookerilla palkittu eteläkorealainen Han Kang (s. 1970) palaa Ihmisen teoissa (alkuteos 2014) kotikaupunkinsa Gwangjun surunvalkoisiin päiviin toukokuussa 1980. Tuolloin sotilaat tappoivat ja kiduttivat joukoittain nuoria mielenosoittajia, jotka vastustivat kotimaansa sotilasdiktatuuria.

Romaanin päähenkilöt, neljä nuorta kokoavat mielenosoittajien ruhjottuja ruumiita tunnistamista varten suureen voimistelusaliin. Uhreja tulee lopulta niin paljon, että ruumisarkutkin loppuvat kaupungista.

Nuorten näkökulmat vaihtelevat ja haastavat lukijan. Alku kerrotaan osoittavasti sinä-muodossa yläkoululaisen Dong-hon silmin.

Seuraavan luvun minäkertoja on metsässä ruumiskasan liepeillä leijaileva tapetun nuoren sielu, joka tarkkailee, miten sotilaat raahaavat yhä uusia uhreja rovioksi.

Tulee mieleen vuosi 1918

Han luo hyytävää mutta kliinisesti toteavaa kauhukuvastoa kuin luetteloisi väkivallan anatomiaa. Sotilaiden lyönnit ja potkut, uhrien mädäntyvä liha ja vuotava veri kertovat ”ihmisluonteelle ominaisesta julmuudesta”, joka tiivistyy joukossa.

Kidutettujen kokemukset iskevät aistivoimaisesti: lukija kuulee huudot, haistaa hien ja veren, tuntee haavat ihollaan ja suljetun tilan ympärillään.

”Koostuin pelkistä eritteistä. Minuuteni oli vain pilaantuva lihakimpale, josta niitä valui”.

Romaani myötäelää korealaisten kollektiivisen trauman hyvin intiimisti ja tuo väistämättä mieleen Suomen sisällissodan.

Han kysyy, kenellä on oikeus kansallislippuun ja -lauluun, ja perustelee kirjaansa: ”Kertomus. Merkitys. Muisto. Tulevaisuutta varten.” Toisaalta viesti kylmää, kun ”kukaan ei saa antaa anteeksi”.

Risto Löf
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi