Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Viulistista ei tullut alttoviulistia, mutta suostuisiko oboisti fagotistiksi? Katso tästä Näin ristiintyöllistät muusikon -opas

ESS kysyi ystävänpäivän hengessä Sinfonia Lahden soittajilta, voisivatko he tehdä tarvittaessa toistensa töitä. Päätimme laatia Näin ristiintyöllistät muusikon -oppaan. Asiantuntijoina Sibeliustalolta tiistaina tavoitetut Lahden kaupunginorkesterin soittajat.

Kuva: ANTTI SEPPONEN
Etelä-Suomen Sanomat kertoi tiistaina espoolaisviulisti Pia Pelkosesta, jota Hämeen te-toimisto oli patistellut hakemaan alttoviulunsoittajan pestiä Lahden kaupunginorkesterista. Te-toimiston arvion mukaan Pelkosen ammattitaito ja osaaminen vastaavat tehtävän vaatimuksia.

Asia herätti maanantaina laajaa virnuilua sosiaalisissa medioissa, mutta turha sitä on irvistellä. Te-toimiston johtajakin huomautti, että viulu on viulu, ainakin maallikon silmissä.

Pienellä googlettamisella olisi tosin selvinnyt, että viuluja ei ole kansiin katsominen. Vaikka soittimet näyttävät samanlaisilta, niissä on erilainen viritys. Kun viulisti säräyttää soimaan alimman kielen, siinä soi g. Alttoviulu saa puolestaan samalla kielellä aikaan c:n. Syntyy siis kvintinkokoinen kohtaanto-ongelma.

Koska klassisen musiikin maailma on pullollaan vastaavia mahdollisuuksia väärinkäsityksiin, päätimme laatia Näin ristiintyöllistät muusikon -oppaan. Asiantuntijoina olivat Sibeliustalolta tiistaina tavoitetut Lahden kaupunginorkesterin soittajat.

Oboe ja fagotti

Jos oboe ja fagotti kohtaisivat Tinderissä, syntyisi taatusti match; molemmissa on samantyyppinen putki ja suukappale, jossa ilma puristetaan kahden ruokolehdykän välistä pilliin.

Voisitko siis harkita fagotistin hommia, oboisti Sini Repo-Hagmark?

- Ei se käy, en tiedä yhtään, miten fagotin sormitukset menevät. Vaikka rööri (suukappale) on samanlainen, puhallustekniikka ja läpät ovat ihan erilaisia. Mutta englannintorvi onnistuu kyllä, Repo-Hagmark lupaa.

Näin se aktiivimalli toimii: kun ovi sulkeutuu, jossakin avautuu ikkuna! Englannintorvi tosin on sen verran harvoin käytetty soitin, että Repo-Hagmark ei taitaisi sillä yksinään itseään elättää.

Tuuba ja käyrätorvi

Tuubisteja sen sijaan tarvitaan melkein aina, ja sehän on melko lähellä käyrätorvea: pitkä putki sykkyrällä, kolme venttiiliä välissä ja tosi iso suppilo toisessa päässä. Pystyisikö käyrätorvisti tuplaamaan tuubansoittajana?

- Ei. Olen joskus kokeillut, mutta en saanut tuubasta irti edes ääntä, väittää Henriikka Teerikangas.

Ristiin työllistävän aktiivimallin tyrmää myös trumpetisti Vesa-Pekka Kopakkala, jota yritän houkutella pasunistiksi - jälkimmäisessä kun pitäisi hallita se putken edestakaisin työntely.

- En usko, että pasunisteistakaan saisi trumpetisteja, sillä soitinten ansatsi (huuliote) on aivan erilainen. Trumpetin sormitukset oppii kyllä melkein kuka vaan puolessa tunnissa, Kopakkala arvelee.

Klarinetti ja saksofoni

Klarinetti ja saksofoni lienevät sen sijaan niin lähellä toisiaan, että pienen aktivointikurssin jälkeen homma varmasti hoituisi. Vai kuinka, klarinetisti Nora Niskanen?

- No ei oikeastaan. Tiedän eräänkin kappaleen, jossa ei ole kuin kymmenen tahtia saksofonille, mutta silti siihen tarvitaan juuri saksofonisti sitä soittamaan, Niskanen sanoo.

Myös suurten jousisoitinten ristiin naittaminen näyttää huonolta, sillä kontrabassossa ja sellossa on eri kielet.

Lopulta löytyy kuitenkin täysosuma: huilut ja piccolot ovat lähes täysin yhteensopivia.

- Samanlainen koneisto ja sormitekniikka. Piccolo on vain lyhyempi, vahvistaa huilisti Outi Viitaniemi.

Viitaniemi sanoo, että voisi hyvinkin ottaa vastaan töitä piccolistina. Niin hän itse asiassa usein tekeekin, sillä orkesterien huilisteilla on velvollisuus soittaa tarvittaessa piccoloa.

- Eräälle huilistikaverilleni oli tosin tarjottu te-toimistosta myös käyrätorvensoittajan ja dj:n hommia. Niihin minäkään en pystyisi.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi