Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Valkokankalla tunteensa voi tunnustaa tuhansilla tavoilla - tässä kymmenen räiskyvää, kekseliästä ja koruttoman jämptiä tapaa sanoa: rakastan sinua

Teiniraskautta käsittelevä elokuva Juno kuvaa 16-vuotiaan Junon ja hänen ystävänsä Paulien kasvua rakkauteen. Juno kertoo tunteistaan täyttämällä Paulien postilaatikon tämän lempipastilleilla. Kuva: FS-Film

Tunteiden tunnustaminen ei ole aina helppoa valkokankaallakaan. On jahkailua, epäilystä, ihastusta vailla vastakaikua. Pakahduttavaa draamaa syntyy, kun toisilleen luodut eivät itse ymmärrä, millaisen kultakimpaleen ovat löytäneet. Elokuvassa oikeat sanat löytyvät kuitenkin viime hetkellä. R-sana pitää vain kakistaa ulos.

Joskus kosiomenot ovat yhtä siirappia ruusuineen ja limusiineineen, tai sitten rakkauden tunnustaminen vaatii passiivis-aggressiivisen purkauksen niin kuin elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn.

Tässä kymmenen tapaa paljastaa romanttiset tunteensa.

1 Crocodile Dundee (1986)

Joskus rakkaudentunnustus tulee vasta viime hetkellä lentokentällä, rautatieasemalla tai metropysäkillä, niin kuin Dundeen tapauksessa. Newyorkilainen toimittaja Sue on menettänyt sydämensä australialaiselle krokotiilinmetsästäjälle Dundeelle ja on lopulta valmis myöntämään tämän. Toimittajan ja suistojen erikoismiehen tiet ovat jo erkanemassa, mutta Sue lähtee Krokotiilimiehen perään metroasemalle. Sue erottaa Dundeen lierihatun kaukana väkijoukossa. Dundee ei kuule Suen huutoa, mutta muiden avustuksella viesti kulkee suusta suuhun läpi ruuhkaisen metroaseman: ”Kerro tuolle miehelle, että hän ei saa lähteä. Kerro, että rakastan häntä”, Sue huutaa. Dundee lähtee puskemaan ruuhkan läpi ja nousee lopulta ihmisten käsivarsille päästäkseen rakastettunsa luo. Kansa hurraa ja taputtaa käsiään. He saivat toisensa!

2 Pretty Woman (1990)

Valkokankaalla rakkaus vaatii myös lupausta luksuksesta. Pretty Womanissa Edward ei halua menettää Vivianiaan, jonka hän tapasi alun perin maksullisen seuralaispalvelun kautta. Richard Geren esittämä Edward karauttaa valkoisella ratsullaan eli valkoisella ökylimusiinilla kosimaan Viviania (Julia Roberts). Korkeanpaikankammo ei hidasta Edwardia, vaan hän kiipeää ruusukimppu hampaissaan palotikkaita pitkin prinsessansa luo.

3 Star Wars: Imperiumin vastaisku (1980)

Joskus vain muutama sana riittää, sillä kaikki on jo selvää. Prinsessa Leia ja Han Solo (Carrie Fisher ja Harrison Ford) suutelevat tiukasti, sillä kohtaaminen saattaa olla viimeinen. Darth Vaderin kloonisotilaat ovat vanginneet Han Solon aikeenaan jäädyttää miehen. ”Rakastan sinua”, Leia tunnustaa Han Sololle. Ja Han vastaa: ”Tiedän”.

4 Lost in Translation (2003)

Lost in Translation jättää katsojan arvuuttelemaan, mitkä olivat ratkaisevat, viimeiset sanat. Bob ja nuori Charlotte ( Bill Murray ja Scarlett Johansson) viettävät eskapistisen seikkailun Tokiossa. Kun kotiinlähdön aika koittaa, Bob hyvästelee hotellin aulassa uuden ystävänsä ja katsoo kaihoisasti hänen peräänsä. Bob nousee jo taksiin ja lähtee kohti lentokenttää, mutta pysäyttää auton ja sulkee nuoren naisen vielä kerran syliinsä ja kuiskuttaa jotakin tämän korvaan. Pari suutelee, ja Bob palaa taksiin. Katsojan päätettäväksi jää, sisältyikö kuiskaukseen vain lämpimät jäähyväiset vai lupaus jälleennäkemisestä.

5 Adelen elämä 1 (2013)

Suutelu sateessa on jo klassikko romanttisesta huipentumasta, mutta niin on myös hullaannuttava kesä, piknik ja viini. Adelen elämässä toisensa vasta tavanneet Adele ja sinitukkainen taideopiskelija Emma nauttivat kesäpäivästä, kun Adele päättää tehdä seuraavan siirron. Viaton kysymys virittää tunnelman oikeaksi. Adele kysyy, milloin Emma pussasi naista ensimmäisen kerran. Kysymystä seuraa pitkä ja intensiivinen katseiden vaihto ja tietenkin ensisuudelma. Samalla alkunsa saa romanttinen, mutta riipivä rakkaustarina.

6 Tyttö nimeltä Varpu (2016)

Aina tunteiden tunnustaminen ei vaadi hunajaista romantiikkaa. Riittää kun faktat lyödään tiskiin. Näin Paula Vesalan esittämä Varpu-tytön äiti kiteyttää asiansa uudelle tuttavuudelle:

”Mä haluaisin sanoa sulle jotain kivaa, mut en mä osaa. Mut sillee niinku tiedotusluontoisena asiana, että mun päässä on kivoja ajatuksia koskien sua.”

7 Mies vailla menneisyyttä (2002)

Työpaikka tuo yhteen muistinsa menettäneen miehen ja Pelastusarmeijan Irman (Markku Peltola ja Kati Outinen). Saatilla mies käyttää kömpelöhköä, mutta toimivaa harhautusta. ”Sinulla on roska silmässä, anna kun katson”, mies sanoo ja suikkaa suudelman Irman poskelle.

- Varastit suudelman.

- Olen pahoillani, en ole herrasmies.

Mies vailla menneisyttä -elokuvassa tunteet paljastuvat jämptillä ja suoralla tavalla. M ja Irma eivät turhia pelejä pelaile.

8 Kun Harry tapasi Sallyn (1989)

Kun rakkaudentunnustukseen on ladattu kaikki peliin, se voi kuulostaa jopa riidanhaastolta. Harry hoitaa homman sylkemällä suustaan kaiken sen, mitä hän Sallyssä inhoaa - tai siis rakastaa.

”Rakastan sitä, miten palelet, vaikka on 20 astetta lämmintä, rakastan sitä, että voileivän tilaaminen vie sinulta puolitoista tuntia, rakastan sitä, miten otsasi rypistyy, kun ajattelet, mikä sekopää olen.”

Tapahtumien näyttämönä on uuden alun symboli, uudenvuoden juhla.

9 Tuulen viemää (1939)

Suuret tunteet ovat pinnassa myös Tuulen viemää -elokuvan tulipunaisessa kohtauksessa, jossa Rhett Butler puristaa Scarlett O´Haran syliinsä ja kertoo rakastavansa tätä enemmän kuin ketään toista. Vastaukseksi Rhett-parka saa läimäyksen poskelle, mutta onneksi mies ei pienistä hätkähdä. Rakastavaisina nähdään tietenkin Clark Gable ja Vivien Leigh.

10 Juno (2007)

Elokuva Juno on oivallinen esimerkki kekseliäisyydestä. 16-vuotiaat Juno ja Paulie (Michael Cera ja Ellen Page) ovat parhaat ystävykset. Paulie on korviaan myöten ihastunut Junoon, mutta ei saa vastakaikua. Lopulta Juno myöntää, että pelissä on muutakin kuin ystävyyttä. Hän keksii täydellisen tavan näyttää tunteensa: Juno ahtaa Paulien postilaatikon täyteen appelsiininmakuisia tic tac -pastilleja, Paulien lemppareita.

Richard Geren ja Julia Robertsin tähdittämä Pretty Woman on esimerkki siitä, kuinka rakkaus ei välitä sosiaalisesta statuksesta. Mutta kuinka he lopulta saivat toisensa? Kuva: Anssi Hietamaa
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi