Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Vapaan näyttelijän elanto on pieninä palasina maailmalla

Ensimmäisen oopperansa säveltänyt Sipriina Kauranen on jäänne Lahden musiikkiteatterikoulutuksen suuruuden päivistä.

Sipriina Kaurasen säveltämän Seikkailija Sammakko -oopperan käsinuket ovat kirpputorilöytöjä. Kuva: Katja Luoma
Sipriina Kauranen on harvinaisuus lajissaan: Lahdessa koulutuksensa saanut ja Lahdessa asuva musiikkiteatterin ammattilainen. Kyseinen viiteryhmä alkaa käydä vähiin, sillä Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitos sulki ovensa lopullisesti keväällä 2016.

Kauranen valmistui koulusta vuonna 2013.

- Samalta vuosikurssilta kaupunkiin jääneitä on vain Anni Kajos, eikä meitä yhteensäkään taida olla Lahdessa enää kuin puolenkymmentä, Kauranen arvelee.

Kauranenkin ehti muuttaa koulun jälkeen jo takaisin vanhalle kotiseudulleen Jyväskylään, mutta miehen työt toivat hänen takaisin opiskelukaupunkiinsa.

On tärkeää, että yksikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen. Näyttelijä Sipriina Kauranen

Nyt pois lähtemisen kanssa ei enää ole kiirettä, vaikka elämä lahtelaisena teatterialan freelancerina ei aina helppoa olekaan. Toisinaan on oltava valmis tekemään muutakin kuin oman alan töitä.

- Näyttelijän töiden ohella olen ollut lvi-firman sihteeri, personal trainer, korukaupan myyjä, yhteisötaiteilija ja hampurilaistyöntekijä. Se on kivaa ja rikastuttavaa, kun näkee välillä muutakin kuin oman alansa tyyppejä, Kauranen vakuuttaa.

Ooppera kuukaudessa

Hei hoi hauki! Muusikko Sipriina Kaurasen kotona uunista saattaa löytyä yllättäviäkin asioita silloin, kun oma ensi-ilta lähestyy. Kuva: Katja Luoma

Toisinaan on kuitenkin työllistettävä itse itsensä, jotta tuntuma näyttämötyöhön pysyisi yllä. Kauranen kantaesittää sunnuntaina itse säveltämänsä Seikkailija Sammakko -lastenoopperan, jonka roolit hän tietysti myös esittää itse. Noin puoli tuntia kestävän minioopperan pianosäestyksestä vastaa Anu Silvasti.

Kauranen tekee oopperaa nyt ensimmäistä kertaa.

- Halusin tehdä jotain sellaista, jossa on paljon musiikkia. En oikein jaksa kirjoittaa tekstiä, Kauranen selittää.

Koko perheelle suunnattu miniooppera syntyi pikavauhtia, sillä Kauranen keksi koko idean vasta marraskuussa. Koska joulukuu meni pitkälti sairastellessa, sävellysaikaa jäi lopulta vain noin kuukausi.

- Lopulta tein biisi per päivä -tahdilla. Olen kyllä lopputulokseen ihan tyytyväinen. Kun oli lukkoon lyöty deadline, niin saipahan ainakin aikaiseksi, Kauranen miettii.

Sisällöllisesti Seikkailija Sammakko on lähinnä matka- ja kasvukertomus. Päähenkilö on 13-vuotias teinisammakko, joka lähtee kotilammikostaan maailmalle ja palaa muuttuneena. Matkan varrella kohdataan ainakin parvi sorsia, auringonpalvojia ja yksi hauki.

Kauranen sanoo kirjoittavansa aina musiikin tekstiin, ei toisinpäin. Seikkailija Sammakko on kauttaaltaan loppusoinnutettu, mutta riimien ohella Kauranen ujutti tekstiin myös pieniä tietoiskuja eri eläinten elintapoihin liittyen.

- Musiikillisesti mun suurimmat vaikuttimeni ovat Jukka Linkola, Kaj Chydenius ja Erkki Teittinen. Teksti taas on kauttaaltaan loppusoinnutettua ja musiikki luonteeltaan melko puhdasta teatterimusiikkia. Ja yhtään räppiä ei ole mukana, Kauranen lupaa.

Ei koskaan eilistä päivää

Näyttelijäntyö tuli Kauraselle verenperintönä. Hänen isänsä on Mikko Kauranen, joka jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle Jyväskylän kaupunginteatterista.

- Ensimmäisen roolini tein Jyväskylässä seitsemänvuotiaana näytelmässä Seikkailu varjojen valtakunnassa. Olin siinä sellainen haudasta noussut olio. Vanha työsopimus on yhä tallella, Kauranen kehaisee.

Vetopasuunaa soittava Kauranen ehti kouluttautua muusikoksi jo ennen Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjaa. Säveltäjänä hän näyttää erikoistuneen vesieläimiin, sillä hän on aiemmin kirjoittanut lapsille musiikkiteatteria esimerkiksi mustekaloista.

- Mulle on tärkeää se, että yksikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen. Näyttelijän työssä se toteutuu, sillä rooleista löytyy aina jotain uutta.

Aivan erityisesti Kaurasen toive toteutuu Täpäräteatterissa, joka tekee aikuisille suunnattuja improvisoituja musikaaleja. Vaikka täpäräläiset ovat viettäneet viime aikoina hiljaiseloa, ryhmää ei ole Kaurasen mukaan haudattu.

- Kaikilla on vain ollut niin paljon muita töitä, että ei ole löydetty aikaa tehdä yhdessä. Mutta sehän on tavallaan positiivinen ongelma.

Päätöspäivän ohjelma sunnuntaina 11.2.

Viimeisiä viedään Talvikarnevaaleilla

klo 7-19: Painovoiman lumileikit, Mukkulan ranta 29Painovoima Bites -kahvila kutsuu lumileikkeihin Mukkulaan.

klo 10-13: Askel kohti talven seikkailuja -päätöstapahtuma, Lahden kauppatori 29Ystävyysluistelua, Lahden Taitoluistelijoiden esityksiä, temppurata ja talvisia puuharasteja.

klo 10-16: Kirjastosuunnistus, pääkirjasto 29Mediakasvatuksellinen kirjastosuunnistus alkaa lastenosastolta.

klo 13: Seikkailija Sammakko, Pikkuteatteri 29Näyttelijä Sipriina Kauranen ja pianisti Anu Silvasti johdattelevat nuoren sammakon kauas kotilammikon tyyniltä vesiltä puolituntisessa lastenoopperassa.

klo 14: Muumien taikatalvi, Kino Iiris 29Muumit käyvät talviunille, ja Nuuskamuikkunen suuntaa retkilleen, mutta Muumipeikko on päättänyt pysyä hereillä. Animaatioelokuva pohjaa Tove Janssonin Taikatalvi-kirjaan.

klo 16: Helmihyppelöt-tanssikonsertti, Vaahterasali 29Matit ja Maijat -ryhmän kansantanssikonsertti koko perheelle.

klo 18: Nuorten säveltäjien konsertti, Lahden musiikkiopisto 29Lahden musiikkiopiston sävellysluokan nuoret säveltäjät esittävät omia sävellyksiään tunnin mittaisessa konsertissa. Opettajina Igor Rogaljov ja Kimmo Parviainen.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi