Aiheet
Kulttuuri ja viihde

Muusikko Ismo Haavistosta klubijärjestäjä - kansainvälinen Roots Thursday aloittaa helmikuussa Lahden Virastossa

Pohjoisen kalpea poika. Lahtelainen Ismo Haavisto on esittänyt bluesia kolme vuosikymmentä. Nyt on aika kokeilla rahkeita keikkajärjestäjänä. Kuva: Teemu Töyrylä

Lahdessa ravintola Virastossa käynnistyy helmikuussa bluesiin ja muuhun juurimusiikkiin keskittynyt Roots Thursday -klubi. Klubin isäntänä toimii bluesmuusikko Ismo Haavisto, joka tuottaa lavalle myös ulkomaalaisia esiintyjiä.

- Avajaisissa 15. helmikuuta esiinnyn tuttujen lahtelaissoittajien kanssa, mutta meillä on vieraana hollantilaiskitaristi Kees Cuypers. Maaliskuussa on tanskalaisduo Tim Lothar & Peter Nande, toukokuussa juhlimme 100 vuotta sitten syntynyttä Elmore Jamesia virolaisen Andres Rootsin kanssa ja syksylle on kiinnitetty Howard Fishman New Yorkista, hän luettelee.

Klubi sykkii ainakin alkuun kerran kuussa. Ensimmäiset kiinnitetyt artistit edustavat juurimusiikin sinisempää laitaa.

- Bluesilla aloitellaan, mutta jos yleisö ottaa asian omakseen, jatkossa voidaan järjestää vaikka kaksi iltaa kuukaudessa. Voidaan tarjota jazzia, countrya, rock’n’rollia - mitä ikinä rootsmusiikin alla laitetaankaan.

Sisään “erikoisoluen hinnalla”

Klubin esiintyjät ovat kokoluokkaa soolosta trioon. Tuottaja haluaa tarjota hyvää musaa kustannustehokkaasti. Pieni pääsymaksukin tulee. Sisään pääsee Haaviston mukaan “erikoisoluen hinnalla”.

- Puhuisin ennemmin ohjelma- kuin pääsymaksusta. Tarkoitus on tuoda laadukkaita esiintyjiä, puoliammattilaisia ja ammattilaisia. Maksu menee esiintyjille.

Artistien on määrä soittaa kaksi settiä yhdeksän ja yhdentoista välillä.

Haavisto sanoo haaveilleensa omasta klubista pitkään.

- Lahdessa piisaa elävää musiikkia viikonloppuisin. Yritetään piristää ravintolaelämää viikollakin. Sikäli tässä on oma aasi ojassa, että pääsen verkostoitumaan. Tätä kautta minullekin voi tarjoutua lisää esiintymistilaisuuksia muissa kaupungeissa, koska osa soittajista toimii omien kaupunkiensa musiikkiyhdistyksissä tai festivaalijärjestäjinä.

Pohjoisen kalpea poika

Torstaina Haavisto julkaisi uuden albumin The Blues Has Chosen Me. Levyn nimi viittaa bluesmiehen uran alkuun.

- Mietin pitkään, onko se liian paljon sanottu pohjoisen kalpealta pojalta, mutta kun asiassa mennään musa edellä, se paikkansa pitää. Silloin 30 vuotta sitten en tiennyt bluesista kuin ehkä B. B. Kingin nimen. Kun sitten blueslevyjä aloin kuunnella, musa vei täysin mennessään.

Levy on tehty samalla meiningillä kuin edellinen, kolmisen vuotta sitten julkaistu soolo, Mean Blue Train. Biisejä on äänitetty yksin ja tutun trion kanssa.

- Vinyyliä ajatellen tehtiin kaksi erilaista puolta. Avauspuoli on sähköisempää kamaa ja takapuoli akustisempaa bluesia. Sähköinen osuus on soundeiltaan rankinta tuotantoa, mitä olen tehnyt. Kitaroitakin on tuplattu, mitä en yleensä harrasta, Haavisto sanoo.

Rytmitiikerit on kallellaan mustaan musaan

Haavistolla on myös uusi kokoonpano, Ismo Haavisto & Rhythm Tigers, jonka kanssa hän esiintyy soolo- ja triokeikkojensa välissä. Bändin perusta on Teddy & The Tigers -basisti AP Niemen Sherwood Tigersissa.

- Tigers säilyy, mutta ukot halusivat muuttaa nimeä hitusen, ettei faneille tule pettymyksiä. Sherwood Tigers on profiloitunut rockabilly- ja fiftaribändiksi, ja Rhythm Tigers nojaa vähän mustemman musiikin suuntaan.

Haavisto sanoo, että muutenkin keikkarintamalla näyttää hyvältä.

- Enenevässä määrissä tulee pyyntöjä keikalle. Reilut kaksi vuotta olen ollut ammattilaisena ja tehnyt pohjatyötä. Se alkaa näkyä.

Haavisto on käynyt esiintymässä ulkomailla Yhdysvaltoja myöten, mutta tulevat ulkomaan iskut hän tekee pienemmän meren taakse.

- Keväällä on Baltiassa pari keikkaa, kesällä tulossa muutama reissu lisää. Keikkoja on lähinnä Virossa, mutta myös Latviassa. Elokuussa soitetaan Haapsalun Augustibluusissa Andres Rootsin kanssa samalla kokoonpanolla kuin toukokuussa Virastossa, hän sanoo.

Ismo Haavisto The Blues Has Chosen Me -albumin julkaisukeikka Pikku Hanhessa lauantaina kello 22.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lue seuraavaksi