Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Tosielämän sieppaustapauksesta kertova All the Money in the World on lennokas trilleri hyvillä näyttelijöillä

Sieppaustarinan sankariksi nousee siepatun pojan äiti Gail, jota näyttelee Michelle Williams. Kuva: Fabio Lovino

All the Money in the World

3/5 tähteä

Christopher Plummerilla kävi hyvä säkä, kun Kevin Spaceyn ura kosahti yhdessä yössä ahdistelusyytöksiin. Ridley Scott tuottajineen viskasi Spaceyn pihalle elokuvastaan ja kuvasi kaikki kohtaukset uudelleen Plummerin kanssa. Spaceyn tulkinta olisi varmasti ollut mainio, mutta yllättäen rooli on kuin nakutettu Plummerille.All the Money in the World -trillerissä Plummer esittää sairaalloisen ahnetta upporikasta öljymiestä J. Paul Gettyä, joka kieltäytyy maksamasta lunnaita, kun hänen pojanpoikansa, 16-vuotias John Paul Getty III kidnapataan Rooman öiseltä kadulta. Eletään vuotta 1973. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja tapahtumista vuonna 1995 julkaistuun, John Pearsin kirjoittamaan kirjaan.

Sieppauksen takana oli pikkurikollisia ja mafiamiehiä, jotka olettivat saavansa helpot rahat miljardööriä painostamalla.

Elokuvan esittämässä tulkinnassa sankariksi nousee siepatun pojan äiti Gail (hieno Michelle Williams). Yhdessä CIA-neuvottelijan (Mark Wahlberg) kanssa Gail nieleskelee raivon ja surun kyyneleitä joutuessaan tasapainoilemaan sosiopaattisen patriarkan ja armottomien sieppareiden välillä.

Scottin maalama kuva pohatta Gettyn pakkomielteisestä omistushalusta on vaikuttava, koska Plummer näyttelee sen niin älykkäästi. Gettyn pohjimmaiset motiivit lunnaista kieltäytymiselle jäävät kutkuttavan tulkinnanvaraisiksi. Ainakin Getty haluaa murskata Gailin, koska Gail, ex-miniä, on aiemmin taistellut itselleen John-pojan yksinhuoltajuuden eron yhteydessä. Lapsenlapsikin on Gettylle vain ryöstettyä omaisuutta.

Elokuvalta on turha odottaa yhteiskunnallisia näköaloja, vaikka tapahtumien taustalla ovatkin öljybisnes, media, valtioiden väliset suhteet, luokkaerot ja 1970-luvun poliittisesti latautunut ilmapiiri, johon osaltaan myös kidnappaukset kuuluivat.

Ainoa ripaus aikansa poliittisuutta on siinä, että elokuva vihjaa John-pojan flirttailleen sosialistisen sissiryhmän kanssa. Elokuvan näkemys gangstereista ja italialaisista ylipäätänsä on stereotyyppinen. Romain Duris'n esittämä sieppaaja ”Cinguanta”, joka myötätunnollaan auttaa poikaa selviytymään, on hänkin klisee kaikessa rujoudessaan, vaikka hänen asemansa tuokin tarinaan viihdyttävää tukaluutta.

Kuvauksena rahan riivauksesta All the Money in the World on keskivertoa kiinnostavampi trilleri.

Tyylilaji: trilleri. K-16.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi