Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Elokuva-arvio: Ihmiset etsivät onneaan kutistumalla

Matt Damonin tähdittämässä scifi-komediassa ihmiset etsivät onneaan kutistumalla. Kuva: Paramount Pictures

Downsizing

2/5 tähteä

Alexander Paynen kunnianhimoinen draamakomedia Downsizing leikittelee absurdismilla, joka tuo mieleen Spike Jonzen villeimmät visiot (mm. Being John Malkovich). Paynen ajatusleikissä norjalainen tiedemies kollegoineen on keksinyt, miten ihminen kutistetaan suolasirottimen kokoiseksi lilliputiksi. Tämä on oleva ratkaisu maapallon pelastamiseksi liikakansoitukselta ja -kulutukselta.

Paynen käsissä hillittömästä keksinnöstä ei seuraa b-luokan farssia, kuten vaikkapa Rick Moraniksen tähdittämässä kasariklassikossa Kulti, kutistin kakaran (1989). Payne on aiemmissa elokuvissaan (mm. Election, Sideways, Nebraska) käsitellyt valkoisen amerikkalaismiehen kriisiä ja pelkotiloja maskuliinisuutensa parissa.

Downsizing jatkaa samasta teemasta Matt Damonin esittäessä fysioterapeutti Paul Safranekia, joka harmaan arkensa ja asuntovelkojensa keskellä haaveilee muutoksesta.

Samaan aikaan ”kutistaminen” on levinnyt tiedepiireistä kaupallisille markkinoille. Tavallisia kaduntallaajia ei kiinnosta maapallon pelastaminen vaan se, että itsensä kutistamalla voi saada enemmän irti omaisuudestaan, kun kustannukset ja kulutus vähenevät. Tämä on elokuvan satiirinen pointti.

Näin erikoisen tarinan punoutumista on ensi alkuun viihdyttävää seurata, jos vain viskaa suosiolla syrjään ”kutistamiseen” liittyvät psykologiset ja fyysiset järjettömyydet (luulisi kutistamisen herättävän ihmisissä vain kauhua). Miniatyyri-utopian petollisuus ei lopulta ole yllättävä käänne, ja yhtä vähän yllättää se, että Paul löytää vaatimattomuuden sanoman eksoottisesta vietnamilaisnaisesta.

Paulin harhailu minimaailmassa hassujen henkilöhahmojen seassa on ihan kiva seikkailu. Sen päättyessä käy mielessä, mitä virkaa kutistamisella tarinan kannalta edes oli. Mittasuhteiden muutoksella ei lopulta ole kovin kummoista visuaalista ja ajatuksellista voimaa.

Tyylilaji: komedia, draama. K-7.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi