Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Edes Kate Winslet ja Jim Belushi eivät pelasta Woody Allenin draamakomediaa sähläilyltä

Wonder Wheel

1950-luvulle sijoittuvassa draamakomediassa Kate Winslet esittää elämäänsä kyllästynyttä Ginnyä, joka haksahtaa wannabe-runoilijaan.

2/5 tähteä

Woody Allen lienee maailman tunnetuin neurootikko, eikä suotta. Hysteerinen tapa, jolla hän suoltaa elokuviaan - leffa per vuosi - on puhdasta neuroosia. Ei tarvita kuitenkaan terapeuttia kertomaan, että moisella tahdilla tulee helposti toistaneeksi itseään, ja juttuja tuskin ehtii aina hioa loppuun asti. Vaikka nero olisikin.

Tuoreimmassa tuotoksessaan Wonder Wheel 82-vuotias Allen on palannut kotikaupunkiinsa New Yorkiin (Allenin edellinen New York -elokuva Whatever Works on vuodelta 2009). 1950-luvulle sijoittuvassa draamakomediassa Kate Winslet esittää Ginnyä, joka asuu miehensä Humptyn (Jim Belushi) ja lapsensa kanssa huvipuiston kupeessa Coney Islandin rannalla.

Näyttelijän urasta haaveileva Ginny ei voi sietää arkeaan, joka koostuu Humptyn passaamisesta, tarjoilijan duunista ruokakuppilassa ja tulileikkeihin fiksoituneen pojan ripittämisestä. Eipä aikaakaan, kun Ginny haksahtaa uimarannan hengenpelastajaan ja wannabe-runoilijaan Mickeyhyn (Justin Timberlake). Broadway-tyyppinen hullunmylly kiihtyy, kun Humptyn kadoksissa ollut aikuinen tytär Carolina (Juno Temple) pöllähtää saman katon alle paetessaan gangsteri-aviomiestään.

Itsepetoksessa kiemurtelevat hahmot pääsevät pinteestä arvattavin seurauksin.

Ginnyn, Mickeyn ja Carolinan välille välille roihahtaa kolmiodraama, joka ajaa Ginnyn hermoromahdukseen. Taustalla pyörii huvipuiston hehkuva maailmanpyörä ”Wonder Wheel”, kuin suureellisena symbolina sille, miten traagisesti elämä kieputtaa pientä ihmistä haaveiden pilviin ja takaisin.

Lukuisten Allenin 2000-luvun filmien lailla elokuva alkaa iskevästi ja lupaa suuria, kunnes puolivälin jälkeen juonenpätkät vain viskellään kasaan. Jälleen kerran syyllisyydessä ja itsepetoksessa kiemurtelevat hahmot pääsevät pinteestä arvattavin seurauksin.

Upea Kate Winslet hukkaa roolityönsä teatraaliseen kohkaukseen. Ginny on 1950-lukulainen versio Allenin 2000-luvun parhaan elokuvan Blue Jasminen päähenkilöstä, joka (Cate Blanchetin esittämänä) niinikään romahti, koska ei kyennyt hyväksymään todellisuutta kuvitelmiensa ja status-pakkomielteensä takaa.

Wonder Wheelin riemastuttavin valoläiskä on Jim Belushi, joka Humptyn roolissa ainoana tuntuu saaneen kiinni elokuvan Broadway-tyyppisestä suurieleisyydestä. Belushi tekee Humptystä sympaattisen sällin, jossa on enemmän kerroksia kuin Ginnyn yksipuolisen ahdistuneessa persoonassa.

Vanhoilla päivillään Allen on haksahtanut digitaaliseen kuvakäsittelyyn, jossa hänellä on apunaan mestarikuvaaja Vittorio Storaro (mm. Ilmestyskirja Nyt, Viimeinen tango Pariisissa). Sadunomaisen kuvauksen loistokkuutta ei voi kiistää. Mutta kun värit ja valot vaihtuvat sutjakkaammin kuin hahmojen tunteet ja olotilat, alkaa loistokaskin kuvaus tuntua pikkukivalta krumeluurilta.

Ohjaus: Woody Allen, käsikirjoitus: Woody Allen, kuvaus: Vittorio Storaro. Pääosissa: Kate Winslet, Jim Belushi, Justin Timberlake. Tyylilaji: draamakomedia. K-7.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi