Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: The Last Jedi on maittava, joskaan ei täydellinen pala

Finn (John Boyega) ja kapteeni Phasma (Gwendoline Christie) taistelevat uudessa Star Wars -elokuvassa. Kuva: Walt Disney Studios

Star Wars: The Last Jedi

3/5 tähteä

”Tämä ei tule menemään niin kuin odotit” on jo trailerissa kuultu lause, joka nosti Star Wars: The Last Jedi -elokuvan odotukset korkealle. Ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson toteuttaa Luke Skywalkerin (Mark Hamill) ennustuksen, mutta vain osittain.

Kaksi vuotta sitten ensi-iltaan tullut The Force Awakens oli onnistunut avaus uudelle Star Wars -trilogialle, mutta elokuva kärsi siitä, että se oli liiankin paljon toisinto alkuperäisestä vuoden 1977 Star Warsista. Ennen The Last Jedin ensi-iltaa yksi polttava kysymys olikin, seuraako sarjan kahdeksas leffa vastaavasti Imperiumin vastaiskun (1980) jalanjälkiä.

The Last Jedi vastaa odotuksiin pääosin hyvin.

Paineita on varmasti ollut valtavasti, sillä monet fanit pitävät Imperiumin vastaiskua koko Star Wars -saagan parhaana elokuvana. Kuuluuhan elokuvaan yksi elokuvahistorian suurista käänteistä: ”I am your father”. Odotuksia ei helpota sekään, että 200 miljoonan dollarin budjetilla tehty The Force Awakens keräsi lipputuloina hirmuisen summan, yli kaksi miljardia dollaria.The Last Jedi vastaa odotuksiin pääosin hyvin. Se on valloittava sekoitus tuttua Star Wars -universumia ja oikeastikin yllättäviä käänteitä. Avaruussaippua ei myöskään kietoudu liikaa omaan synkkyyteensä, sillä mukana on runsaasti huumoria, osa onnistuneempaa ja osa jo turhan tutuksi käynyttä droidien slapstickiä.

Poe Dameron (Oscar Isaac) on Vastarinnan riveissä palveleva lentäjä. Kuva: Jonathan Olley

Rian Johnson ei turhia aikaile, vaan juoni jatkaa suoraan siitä, mihin edellisessä episodissa jäätiin. Imperiumin jäänteistä noussut Ensimmäinen ritarikunta jatkaa avaruuden valloitusta, vaikka Leia Organan (Carrie Fisher) johtama pieni mutta piskuinen Vastarinta onnistuikin edellisessä elokuvassa tuhoamaan ritarikunnan massiivisen joukkotuhoaseen.

Star Wars on aina ollut vahvasti elokuva perheestä, ja sen keskiössä on ollut Skywalkereiden suku. The Last Jedissä tätä korostetaan elokuvan dialogissakin.

Orpo Rey (Daisy Ridley) etsii itselleen uutta isähahmoa, koska edellisessä osassa tähän rooliin soviteltu Han Solo kuoli poikansa Benin eli Kylo Renin (Adam Driver) miekkaan. Uusi mentori, jos ei ihan odotetun kaltainen, löytyy Luke Skywalkerista.

Reyn ja Luken välinen suhde on oivaa työtä näyttelijöiltä. Ridley vakuuttaa paikkaansa etsivänä, omia voimiaan kavahtavana Reynä. Hamill puolestaan varastaa jokaisen kohtauksensa Jedi-mestarina, josta heijastuu niin epävarmuus, uskonpuute kuin katumuskin.

Vaikka The Last Jedi on sanottu olevan samalla tavalla Luken elokuva kuin The Force Awakens oli Han Solon elokuva, niin ehdottoman tärkeään rooliin nousee myös nyt jo edesmenneen Carrie Fisherin näyttelemä Leia Organa. Siinä missä muut etsivät itseään ja identiteettiään, Leia tietää paikkansa. Nelikko Leia, Luke, Rey ja Kylo onkin elokuva ydin, jonka ympärille liittyvät ne saagan suuret kysymykset valosta, pimeydestä, yksinäisyydestä ja yhtenäisyydestä.

Suurena kehyksenä kaikelle on Vastarinnan pako ritarikunnan armottomalta jahdilta. Siihen liittyy Finnin (John Boyega) ja Rosen (Kelly Marie Tran) seikkailu kasinoplaneetalla, joka on hengessään hyvin starwarsmainen, mutta 2,5 tunnin mittaisessa elokuvassa kuitenkin juuri se osa, joka tuntuu ajoittain irralliselta lisältä. Hieman etäiseksi jää myös kutistuvan Vastarinnan epätoivo.

Kiitosta Johnsonin ohjaus ansaitsee siitä, että kohtaukset eivät vaihdu niin hengästyttävää tahtia kuin The Force Awakensissa, vaan päähenkilöihin ja dialogiin ehditään syventyä.

Daisy Ridley on elokuvan Rey. Kuva: Walt Disney Studios

The Last Jedi on kolmannen Star Wars -trilogian keskimmäinen osa, eikä sitä voi suositella ihmiselle, joka ei ole nähnyt edeltävää osaa. Sen sijaan Star Wars -universumiin tutustuneille se on maittava, joskaan ei täydellinen, pala. Vaikka moni asia jää kesken, elokuvan loppu on sellainen, että vuodelle 2019 suunnattua trilogian päätösosaa ei välttämättä edes tarvittaisi.

Muutamista moitteista huolimatta The Last Jedi on oivaa jatkoa vuonna 1977 alkaneelle avaruussadulle.The Last Jedi antaa suomalaisillekin hieman aihetta ylpeilyyn. Lopputeksteissä Chewbaccan näyttelijäksi on nimetty Joonas Suotamo. Roolia aikaisemmin kantanut Peter Mayhem on nimetty konsultiksi.

Tähtien sota

Tuottoisa saaga

Star Wars: The Last Jedi on Tähtien sota -elokuvasarjan kahdeksas osa. Se jatkaa siitä, mihin The Force Awakens (2015) jäi.

George Lucasin luoman Tähtien sota -sarjan ensimmäinen elokuva ilmestyi vuonna 1977.

Sarjan oikeudet siirtyivät Disneylle vuonna 2012, kun yhtiö osti Lucasfilmsin.

Tähtien sota -sarja on elokuvahistorian kolmanneksi tuottoisin. Sarjan maailmanlaajuiseksi tuotoksi on laskettu noin 7,5 miljardia dollaria.

Elokuva kuvattiin pääosin Irlannissa ja englantilaisella Pinewood Studiosilla vuonna 2016.

Iikka Taavitsainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi