Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Levyarvio: Björk jatkaa vahvana - erolevyn jälkeen tuli Tinder-levy

Björk
Utopia
One Little Indian

Tähtiä 4/5

Eroalbumi on popmusiikin rakastetuimpia kokonaisuuksia. Jos lauluntekijä ammentaa normaalisti aiheita sieltä täältä ympäriltään, eroalbumi sukeltaa ainoastaan sisäänpäin, esittäen taiteilijan haavoittuvana, henkilökohtaisena ja rehellisenä. Bob Dylanin Blood On The Tracks (1975) on kenties kuuluisin erolevy, mutta Björkin edellinen Vulnicura (2015) oli vähintään yhtä koskettava.

Artistin omien sanojen mukaan tuhannesta eri nimivaihtoehdosta suodatettu Utopia on puolestaan Tinder-levy. Se on tietysti vitsi, mutta hyvä keino markkinoida levyä - kuten myös uudet promokuvat, joissa Björkillä on strap-on dildo.

Kuvaus seuranhakulevystä pitää sikäli paikkansa, että Utopia on huomattavasti edeltäjäänsä toiveikkaampi. Koko levy on tehty tiiviissä yhteistyössä tuottaja Arcan kanssa, joka on tehnyt omaa uraansa myös elektronisen musiikin parissa. Lisäksi levyllä on mukana kuoro ja 12-henkinen huiluorkesteri. Kokonaissointi on ilmavaa sekä tekstuuri- ja detaljirikasta.

Yksi uran kohokohdista

Utopia on ylistyslaulu elämälle ja vapaudelle. Teemaa ohjaavat läpi levyn kuultavat lintusamplet, joita Björk on äänittänyt itse Islannissa. Referenssinä tuntuu toimineen etenkin Björkin vuosituhannen vaihteen tuotanto.

10-minuuttinen Body Memory yhdistää hienolla tapaa Arcan progressiivisen elektronisen tuotannon sekä kuoro- ja orkesterisovitukset. Heittämällä yksi artistin uran kohokohdista.

Lyhyt instrumentaali Paradisa on kuin barokkimusiikin ilottelua nyrjähtäneen björkmäisen suodattimen läpi. Tällaista ei odottaisi normaalisti islantilaisartistin levyllä kuulevan, vaikka artistin kohdalla yllätyksiin on tottunut.

Lempeää kritiikkiä

Nimensä mukaisesti Utopia kurottelee kohti ihanneyhteiskuntaa. Björk on ottanut useasti kantaa esimerkiksi ilmastonmuutokseen. Nyt hän esittää kritiikkinsä lämpimän syleilyn kautta kuten levyn päättävässä Future Foreverissa.

Neljäntoista kappaleen kokonaisuus on Björkin uran pisin, ja se kantaa mittansa kevyesti eikä vähiten Arcan tuotannon ansiosta. Venezuelalainen nuori lupaus on Björkille luonteva tuottaja, joka kykenee pysymään tähden melodioita pakenevan laulutyylin perässä - tai vaikka hajottamaan koko paletin kasvattaakseen siitä jotain uutta.

Utopia on kerrassaan hienoa jatkoa Björkin uralle, joka on jatkunut tällä vuosikymmenellä hyvin vahvana.

Arttu Seppänen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X