Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Nightwishin laaja maailmankiertue on suunniteltu pienessä toimistossa Lahden Hennalassa - manageri Toni Peiju tuo yhtyeen heinäkuussa Lahteen

Nightwishin manageri Toni Peiju järjestelee Hennalan toimistossaan jo vuotta 2020. Silloin odotettavissa on uusi albumi ja jälleen uusi kiertue. Kuva: Juhas Peurala

Metalliyhtye Nightwish tekee ensi kesänä Suomessa vain kaksi keikkaa: toisen Joensuun Ilosaarirockissa, toisen Lahdessa Mukkulan tapahtumapuistossa.

Nightwishin 90 keikan maailmankiertue on juonittu pienessä toimistossa Lahden Hennalassa. Siellä töitä paiskii bändin pitkäaikainen manageri, Lahteen asettunut Toni Peiju. Toimiston seinät on tapetoitu kultalevyillä. Työpöydän vieressä on Euroopan kartta. Nightwishin ensi vuoden suunnitelmat hahmottaisi tosin paremmin karttapallolla, sillä luvassa on jälleen maailmankiertue. Tämän vuoden hiljaiseloa viettänyt yhtye aloittaa kiertueensa Pohjois-Amerikasta maaliskuussa.

Joulukuulle kestävän Decades-rundin aikana Nightwish soittaa myös Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Tällä kertaa kiertue pidetään tavallista lyhyempänä, joten Aasia ja Australia jäävät pois, kertoo kiertuetta järjestävä Peiju.

Summer Upin lava hyötykäyttöön

Lahteen Nightwish saapuu pitkälti Peijun kontaktien vuoksi. Alun perin Itä-Suomesta kotoisin oleva Peiju on pitänyt toimistoa Lahdessa parin vuoden ajan.

Nightwish soittaa Mukkulassa viikko Summer Up -festivaalin jälkeen, joten konsertin rakentamisessa hyödynnetään Summer Upin lavarakenteita, festivaalialueen aitoja ja muita vastaavia elementtejä.

Itse konsertista Peiju lupaa näyttävää pakettia.

- Konsertista tulee Nightwishin tavallista festarikeikkaa pidempi ja isompi, Peiju lupaa.

Nightwishin edellinen, menestyksekäs kiertue toi Toni Peijun ja Ewo Pohjolan manageritoimistolle Music Finlandin myöntämän valtakunnallisen musiikkivientipalkinnon vuonna 2016. Kuva: Juhas Peurala

Mäkimonttu oli harkinnassa

Mukkulan tapahtumapuistoa on rakennettu viime vuodet, ja alueen toivotaan houkuttelevan Lahteen tapahtumajärjestäjiä. Peiju on pannut merkille, että moni artisti haluaa nyt tehdä oman ison konsertin festivaalikeikkojen sijaan.

Kilpailu konserteista on kuitenkin kovaa, ja uusia, kansainvälistenkin bändien vaatimukset täyttäviä keikkapaikkoja on rakennettu myös muualla Hämeessä. Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuisto avattiin vuonna 2014. Viime kesänä paikan veti tukkoon Guns N’ Roses. Se houkutteli puistoon 55 000 kuulijaa.

Mukkulan alueella oli vielä heinäkuisen Summer Up -festivaalin aikaan paljon keskeneräisyyksiä. Summer upin tapahtumatuottaja Erik Jääskeläinen harmitteli ESS:n uutisessa muun muassa parkkipaikkojen vähäisyyttä, Ritaniemenkadun kapeutta ja alueen pysyvän aidoituksen puuttumista.

Peijun mielestä Lahti kuitenkin pesee vertailussa Hämeenlinnan.

- Hämeenlinnassa on valtava ongelma se, ettei tapahtumapuiston lähelle pääse millään, eikä majoituskapasiteettia ole. Lahteen on helppo tulla junalla, hotellimajoitusta on enemmän ja infra on Mukkulassa parempi, Peiju arvioi.

Ensi kesänä Lahdessa soi myös mäkimontussa, kun lahtelaisräppäri Cheek järjestää jäähyväiskeikkansa Lahdessa. Peijun mukaan myös Nightwishin konserttipaikaksi mietittiin mäkimonttua, mutta ideasta luovuttiin. Heinäkuussa maauimala on yleisölle avoinna, joten altaan kattaminen esiintymislavaksi olisi huomattavasti kalliimpaa, Peiju sanoo.

Pohjois-Amerikka kääntyi taloudellisesti kannattavaksi

Lauluntekijä, kosketinsoittaja Tuomas Holopaisen luotsaama Nightwish on kuulunut pitkään Suomen musiikkiviennin kärkinimiin ja raivannut tietä myös muille. Peijun mukaan Nightwish on viime vuosina pystynyt kasvattamaan suosiotaan vaikeina markkinoina pidetyssä Englannissa ja Pohjois-Amerikassa. Vaikeudesta kertoo jotakin esimerkiksi se, että vasta pari vuotta sitten yhtyeen Pohjois-Amerikan kiertue kääntyi ensimmäistä kertaa taloudellisesti kannattavaksi.

- Pohjois-Amerikassa pitää vain keikkailla paljon. Jokainen osavaltio on kuin oma maansa.

Kiertueita suunniteltaessa Nightwishillä on perinteisesti yksi toive managerilleen: jokaisella kiertueella saisi olla ainakin yksi uusi maa. Toiveen toteuttaminen alkaa olla jo aika vaikeaa, Peiju sanoo. Nyt listalle ei päätynyt uusia maita.

- Etelä-Amerikassa on vielä paikkoja koluamatta. Afrikka on kokonaan käymättä, samoin moni Neuvostoliittoon kuulunut maa, mutta aina täytyy miettiä, mihin kannattaa mennä ja missä on valmiudet järjestää isoja konsertteja.

Peiju muutti toimistonsa Lahteen pari vuotta sitten. Seinällä komeilee Nightwishin kultalevyjä. Kuva: Juhas Peurala

Floor Jansen toi vakautta

Bändin uralle on mahtunut myös myrskyisiä aikoja, ja hetken näytti jo siltä, että yhtyeen tie nousee pystyyn. Mylläkkä käynnistyi vuonna 2005, kun laulaja Tarja Turunen sai lähteä bändistä. Tilalle valittiin ruotsalainen Anette Olzon, mutta yhteistyö päättyi viiden vuoden jälkeen myös hänen kanssaan.

Kasetti saatiin kuitenkin kokoon, kun solistiksi ryhtyi hollantilainen Floor Jansen. Ensimmäinen Jansenin kanssa tehty albumi, Endless Forms Most Beautiful, ilmestyi keväällä 2015. Jansenia on kiitelty yhtyeen taitavimmaksi ja monipuolisimmaksi laulajaksi.

Peijun mukaan juuri monipuolisuus on mahdollistanut sen, että Nightwish voi ja haluaa esittää ensi vuoden kiertueellaan paljon vanhoja biisejä.

- Kiertueella kuullaan biisejä kaikilta albumeilta. Mukana on harvemmin soitettuja biisejä, myös sellaisia, jotka eivät ole koskaan päätyneet keikkasettiin, Peiju sanoo.

- Floor on kyllä kotiutunut yhtyeeseen hyvin.

Nightwish soittaa Mukkulan tapahtumapuistossa 21. heinäkuuta. Lahden konserttiin tulee myyntiin arviolta 15 000 lippua. Lipunmyynti alkaa ensi maanantaina.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Kiinnostaako Nightwishin Lahden-konsertti?
Kiinnostaako Nightwishin Lahden-konsertti?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi