Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Musiikkiteatteri NYT:n anarkistinen joulu kuulostaa tuoreelta

Vain jouluelämää

Joulumuori (Anni Kajos), Kinkku (Sini Koivuniemi), Petteri (Panu Kangas), Koriste (Linda Hämäläinen) ja Jeesus (Petri Knuuttila) etsivät joulun syvintä olemusta Vain jouluelämää -näytelmässä. Kuva: Mirja Hussain

Joulu on teatterintekijälle vaikea aihe. Miten saada irti tuoretta teemasta, joka toistuu vuosittain ja josta on taatusti kaluttu jo kaikki puolet?

Lahtelainen musiikkiteatteri NYT tekee mahdottomasta mahdollista Vain jouluelämää -näytelmällään. Anarkistinen esitys törmäyttää telkkarista tutun konseptin, musiikkiteatterin ja jouluhahmot, jotka tilittävät tuntojaan joulupukin kesähuvilalla.

Näemme itsetuhoisen possun (Sini Koivuniemi), egoistisen Jeesuksen (Petri Knuuttila), tulevaisuudestaan huolestuneen Petteri Poron (Panu Kangas), itsetuntonsa kanssa kamppailevan ruman joulukoristeen (Linda Hämäläinen) ja suuryrityksen polkeman joulumuorin (Anni Kajos).

Esityksen runko seuraa Vain elämää -sarjaa, mutta ei onneksi kovin orjallisesti. Välillä soudetaan yllättävän syvissäkin vesissä, joten mitään tyhjän nauramista näytelmä ei ole.

Koska tonttu voi!

Olennaista ovat kuitenkin biisit, joita mahtuu alle kaksituntiseen esitykseen toistakymmentä. Villasukkaa muistuttava Aino-näyttämö ei ole akustisesti aivan paras paikka lauluesitykselle, joka nojaa moniäänisiin harmonioihin. Nuoret näyttelijät onnistuvat silti tekemään vaikutuksen lauluillaan. Erityisesti pidin viisikon yhteissoundista.

Näytelmän lauluista ylivoimaisesti paras on Panu Kankaan säveltämä Koska tonttu voi. Riehakas ralli kasvaa lähes demonisiin mittoihin, kun ihmisiä sairaalloisesti kyttäävät tontut paljastavat todellisen karvansa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi