Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mustalla Marskilla kohahduttanut käsikirjoittaja havaitsi vääryyden: Suomi juhlii itsenäisyyttään miehisesti

Lahtelaislähtöinen Emma Taulo kirjoitti Yleisradiolle tv-sarjan ja tietokonepelin, joka katsoo vuoden 1917 tapahtumia teinityttöjen silmin.

Emma Taulo kuuluu Lahden Tiirismaan lukion kasvatteihin. Myös hänen isänsä, teatterintekijä Timo Taulo, on penkonut viime aikoina Suomen itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumia. Kuva: Kai Sinervo

Jos käsikirjoittaja Emma Taulo ei olisi hyväkäytöksinen ja miellyttävä ihminen, häntä voisi pitää vihaisena nuorena naisena.

Taulo on nimittäin havainnut vääryyden: Suomi juhlii itsenäisyytensä 100-vuotispäiviä kovin miehisesti. 1940-luvun sodat ja sankaritarinat on nostettu jalustalle, mutta juuri kukaan ei tiedä, millaiset tapahtumat johtivat Suomen itsenäistymiseen vuonna 1917.

- Sodista puhutaan niin paljon, että monet nuoret kuvittelevat Suomen itsenäistyneen vasta 1939, Taulo kertoo.

Taulo päätti tarttua tähän epäkohtaan mobiilipelillä, joka kuvaisi itsenäistymisvuoden myllerrystä teinityttöjen näkökulmasta. Idean ympärille kasvoi kuitenkin myös kolmiosainen televisiosarja.

Monet nuoret kuvittelevat Suomen itsenäistyneen vasta 1939. Käsikirjoittaja Emma Taulo

Niin pelissä kuin sarjassakin päähenkilöinä ovat Olivia (parhaillaan Lahden kansanopistossa opiskeleva Elli Melasniemi) ja Iita (Milla-Mari Pylkkänen). Ystävyksiä erottaa luokkaraja, sillä valokuvaamiseen ihastunut Olivia on varakkaan kauppiaan tytär, kun taas Iita raataa perheen keittiöpiikana.

- Oliviasta tulee pelissä Suomen ensimmäinen tubettaja, jonka ongelmia pelaaja pääsee ratkomaan, Taulo havainnollistaa.

Taulon mukaan Olivia 17 on jo osoittautunut hitiksi. Latausmääriä hän ei paljasta, mutta onnistumisen merkkinä voi pitää sitä, että nuoret jakavat peliä somessa keskenään.

- Ne jotka pelaavat pelin läpi, pääsevät katsomaan tv-sarjan etukäteen Yle Areenasta. Se on tosin suunnattu enemmän aikuisyleisölle, Taulo tähdentää.

Isän ja tyttären yhteinen harrastus

Taulo on ollut aina kiinnostunut historiallisista aiheista. Harrastuksen voisi sanoa kulkevan suvussa, sillä hänen isänsä Timo Taulo tunnetaan Päijät-Hämeessä paikallishistoriaan kiinnittyvien näytelmien käsikirjoittajana ja ohjaajana. Isä-Taulo kirjoitti esimerkiksi viime kesänä Ainopuiston teatteriin Punaiset ruusukkeet -näytelmän, jossa nuorten naisten kohtaloiden kautta kuvataan vuotta 1918.

- Se oli hauska yhteensattuma. Mulla ei ollut siitä hajuakaan siinä vaiheessa, kun rupesimme tätä pari vuotta sitten suunnittelemaan. Emme yleensäkään vaihtele keskenämme muistiinpanoja tai näytä keskeneräisiä töitä toisillemme, Taulo kuvaa.

Vuosi 1917 tarjoaa monta seikkailua Olivialle (Elli Melasniemi) ja Iitalle (Milla-Mari Pylkkänen). Kuva: Jussi Nahkuri

Taulo myöntää, että vuoden 1917 tapahtumista on vaikea saada irti kunnollista draaman kaarta. Olot Suomessa olivat Venäjän vallankumouksen jälkeen hyvin epävakaat ja itsenäistyminen lähinnä sattuminen kauppaa.

- Kerronnallisista syistä olemme yksinkertaistaneet asioita ja jättäneet jotakin pois. Eräänlaiseksi kaareksi muodostuu kuitenkin Oskari Tokoin nousu ja tuho.

Renkipojasta kansanedustajaksi ponnistaneesta Tokoista tuli vuonna 1917 maailman ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri. Suomen valtaeliitti suhtautui häneen kuitenkin hyvin epäluuloisesti.

- Melkein kaikki sen ajan poliitikot halusivat kyllä itsenäisiksi, mutta ei ollut yhteistä näkemystä siitä, miten asiassa pitäisi edetä. Tokoin valinnoilla oli kuitenkin tosi iso merkitys, Taulo summaa.

Kasvaminen tekee aina kipeää

Sarjan 17-vuotiaille tytöille ajan poliittinen kiehunta näyttäytyy lähinnä jännittävänä seikkailuna, ainakin aluksi.

Taulo kertoo sukeltaneensa Olivian ja Iitan pään sisälle lukemalla 1910-1920-luvuilta säästyneitä teinityttöjen päiväkirjoja. Tärkeä lähdeteos oli myös Anna Kortelaisen kirja Eri kivaa!, jossa 1910-luvun maisemaan johdattelee L. Onerva.

Päiväkirjoista selviää, että nuorten naisten sielunelämä sata vuotta sitten oli lopultakin melko lähellä nykyaikaa. Vaikka Suomea kalvoi ankara elintarvikepula, monien teinityttöjen elämässä vuonna 1917 tärkeintä oli kysymys ”tykkääkö se musta vai ei”.

- Ystävyydesta ja rakkaudesta tytöt silloinkin huolehtivat. Ei kasvaminen ole miksikään muuttunut, Taulo summaa.

Valitettavasti Taulo näkee tässä ajassa myös huolestuttavia yhtäläisyyksiä sadan vuoden takaiseen. Työläisten ja porvarien sijaan nykyisin ovat nokikkain suvakit ja rajakit.

- Sata vuotta sitten valeuutisia levitti Työmies-lehti, joka vihjaili, että maanviljelijät näännyttävät ihmisiä tietoisesti nälkään, jotta saisivat paremman hinnan elintarvikkeilleen. Siitä syntyi mellakoita, jotka räjähtivät lopulta kapinaksi, Taulo kertoo.

Tyttöjen historia kiinnostaa

Nykyisin Helsingissä asuva Taulo (s. 1984) on viisilapsisen sisarussarjan vanhin. Hänen ensikosketuksensa draamaan tapahtui näyttelijänä Lahden Pähkinäteatterissa, josta hän jatkoi myöhemmin Nuorisoteatteriin.

Taulolla on valtiotieteiden maisterin tutkinto Helsingin yliopistosta ja käsikirjoittajan tutkinto Helsingin ammattikorkeakoulu Metropoliasta. Yleisradiolle hän on tehnyt töitä freelancerina vuodesta 2011.

Alku Ylellä oli raju. Taulo pääsi suoraan mukaan työryhmään, joka työsti Suomen marsalkka -elokuvaa Keniassa. Lopputuloksesta nousi kohu, sillä Marskia esitti musta mies. Seitsemäntoista-sarjasta vastaavanlaista myrskyä ei taida nousta?

- Ei, mutta toivomme tietysti, että se herättäisi keskustelua siitä, miksi vuosi 1918 meni niin kuin meni, Taulo sanoo.

Taulo haaveilee kirjoittavansa televisioon seuraavaksi jotakin joko 1990-luvun lamaan tai 1920-1930-lukuihin liittyen.

- Aion jatkaa tyttöjen historian kertomista, se on selvää. Myös uusien kerrontakeinojen kehitteleminen kiinnostaa.

Seitsemäntoista Yle TV1:llä 3.-5.12. klo 19.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi