Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaan ympärillä velloo plagiointiväite

Talo kulman takana ilmestyi viime vuonna, Avain hukassa sitä myöhemmin. LEHTIKUVA

Sanna Manderin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaasta Avain hukassa ( S&S ) on jätetty selvityspyyntö tekijänoikeusneuvostolle. Pyynnössä sanotaan teoksessa olevan niin paljon yhtäläisyyksiä viime vuonna ilmestyneeseen kirjaan, ettei kyse voi olla vain yhteensattumasta. Asiasta kertoi Ylen uutiset.

Selvityspyynnön on tehnyt Etana Editions -lastenkirjakustantamo, jonka kirja Talo kulman takana ilmestyi viime vuonna. Kirjan toinen tekijä Jenni Erkintalo vahvistaa STT:lle, että selvityspyyntö on jätetty tekijänoikeusneuvostolle 26. lokakuuta.

Manderin kirjan kustantajan mukaan väitteessä ei ole mitään perää. Lasten kuvakirjoissa on S&S:n kustannuspäällikön Mirjam Ilvasin mukaan väistämättä samankaltaisuuksia tarinoiden, kuvitusten ja kuva-aiheiden tasolla. Nyt kyseessä olevat kirjat ovat hänen mukaansa kuitenkin keskenään täysin erihenkisiä ja -tyylisiä.

Onko kyse tarpeeksi itsenäisestä teoksesta?

Erkintalon mukaan tekijänoikeusneuvostolle jätetyn pyynnön tarkoituksena on selvittää, onko tapahtunut luvaton käyttö tai onko Avain hukassa tarpeeksi itsenäinen teos, vai onko se lainannut sisältöä tai kuvitusta Talo kulman takana -teoksesta ilman kustantajan lupaa.

Sanna Mander on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka voitti teoksellaan Avain hukassa tämän vuoden Rudolf Koivu -palkinnon lokakuussa. Lisäksi kirja on yksi tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista.

Talo kulman takana -kirjan tekijät Jenni Erkintalo ja Reka Kiraly ovat perustaneet Etana Editions -kustantamon vuonna 2014.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi