Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Olavi Uusivirran inspiraatio tulee yllättävästä suunnasta: Orimattilan Mallusjoelta

Olavi Uusivirta tunnetaan esiintyjänä, joka riehuu, riisuu ja hyppää lavalta yleisön käsivarsien varaan. Marraskuussa Uusivirta yhtyeineen kiertää ensimmäistä kertaa Suomen konserttisaleja.

Olavi Uusivirta julkaisee marraskuussa livealbumin Olavi elää! Se on ollut työn alla vuodesta 2014, mutta lopulta keikkojen parhaimmistoon nousivat tämän vuoden keikat. Kuva: Tero Ahonen

Kun soitan Olavi Uusivirralle kysyäkseni, mitä suunnitelmia artistilla on lahtelaisyleisön pään menoksi, mistä mies alkaakaan puhua: Mallusjoesta ja Takinkääntöviikosta.

Uusivirta äityy muistelemaan festivaalia, menneitä keikkoja ja keikkapäivälle osunutta 25-vuotissyntymäpäivää, Helsingistä mukaan lähteneitä ystäviä, kolmetuntiseksi venynyttä show'ta, äidin kanssa esitettyä laulua, pikkutakkeja ja tupaten täyttää seurantaloa.

Mallusjoen Takinkääntöviikko on ollut esikuvana Uusivirran marraskuiselle konserttisalikiertueelle.

 – Ajatuksena oli, että konserttisaleihin saisi siirrettyä jotakin Mallusjoen kokemuksista, sen intiimiyden, läsnäolon ja spontaaniuden. Että mitä tahansa voi tapahtua, Uusivirta kuvaa.

Uusivirta yhtyeineen saapuu Lahden Sibeliustaloon maanantaina 6. marraskuuta.

Rajalle ja sen yli

Konsertti jakautuu kahteen erilaiseen osaan, ja mukaan on valikoitunut myös vähemmän keikkasoittoa saaneita kappaleita.

– Me ollaan soitettu nykyisellä kokoonpanolla vain paria biisiä Me ei kuolla koskaan -levyltä (2005). Se on jäänyt ehkä eniten paitsioon, Uusivirta sanoo.

Ensimmäisen puoliajan Uusivirta on suunnitellut intiimiksi ja olohuonemaiseksi keikaksi – Mallusjoen hengessä. Toisella puoliskolla menoa kiihdyttävät videotaiteilijoiden, kuten Ezra Gouldin ja Antony Bentleyn luomukset. Visuaalisuuteen on siis haluttu laittaa paukkuja. Uusivirta kertoo ajattelevansa keikkalavaa näyttämönä.

– Se liittyy varmaan mun teatteritaustaan. Jos ajattelen omaa esiintyjyyttä, siinä on aina kyse näyttämöstä ja sen lainalaisuuksista.

Uusivirtaa ajaa kysymys siitä, mitä kaikkea esiintyminen voi olla. Tai kuinka monilla tavoilla näyttämön ja yleisön välistä rajaa saa rikottua. Keikoilla Uusivirta tunnetaan energiaa uhkuvana, riehuvana ja riisuvana esiintyjänä. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että laulaja hyppää lavalta yleisön käsivarsien varaan tai kutsuu jonkun kuulijoista lavalle tanssimaan kanssaan Kaiken jälkeen olet kaunis -valssia.

– Ehkä siinä on pyrkimys yhteisen tilan luomiseen. Pyrin purkamaan sitä raja-aitaa, että täällä on joku esiintyjä ylhäisessä yksinäisyydessä ja yleisön tehtävä on passiivisesti katsoa. Esiintyminen on viime kädessä energian siirtoa, ja parhaimmillaan energian saa kiertämään niin, että esiintyjäkin saa yleisöltä paljon.

Olavi Uusivirran yhtyeessä soittavat rumpali Olli Krogerus, basisti Jaakko Kämäräinen, Uusivirta ja kitaristi Timo Kämäräinen. Kuva: Tero Ahonen

Viulunkäsittely haltuun roolia varten

Viime aikoina Uusivirtaa on työllistänyt myös ihan toinen, poikkeuksellinen urakka. Uusivirta on opetellut soittamaan viulua – tai ainakin käsittelemään instrumenttia niin, että kaikki näyttää oikealta. Uusivirta näyttelee Paavo Westerbergin Viulisti-elokuvassa lahjakasta viulunsoitonopiskelijaa, joka rakastuu itseään vanhempaan opettajaan. Elokuvan ensi-ilta on tammikuussa 2018.

– Valmistautumisjakso oli poikkeuksellisen pitkä. Neljän kuukauden ajan harjoittelin viulisti Sanna Salmenkallion opastuksessa. Viulutunteja oli monta kertaa viikossa, aina kun yhteistä aikaa löytyi.

Musiikilla on elokuvassa iso rooli. Musiikkia käsitellään kuin yhtenä päähenkilönä, Uusivirta kuvaa.

– Musan kautta valaistaan eri henkilöiden mielenmaisemia. Näinhän elokuvassa usein tehdäänkin, mutta nyt musiikki on eri tavalla keskiössä. Se on myös intohimo, joka yhdistää kaikkia henkilöitä.

Viulistin kuvausten lisäksi Uusivirta on tehnyt koko ajan keikkoja ja heittäytynyt muun muassa poikkitaiteelliseen tanssiteokseen. Teemu Mäen Sinusta tulee koivu nähtiin lokakuussa Helsingin Stoassa.

Millaisiin projekteihin Uusivirran saa lähtemään mukaan?

– Sen pitää tuntua mielekkäältä. Se on tärkein kriteeri. Viime vuosien ajan olen pyrkinyt löytämään aikaa omalle itsenäiselle työskentelylle. Mutta eteen on tullut niin mielenkiintoisia juttuja, että niihin on halunnut lähteä.

– Nyt pitää miettiä jo puolentoista vuoden päähän, että haluaako tehdä kiertueen vai esityksen. Molempia ei voi tehdä yhtä aikaa.

Televisiotyöt eivät houkuta

Televisiossa Uusivirtaa ei juuri näe. Kyselyistä huolimatta Uusivirta ei juonna, eikä kilpaile tosi-tv:ssä. Se on tietoinen rajaus, jonka hän teki jo kymmenen vuotta sitten.

– Televisio tuntuu vieraalta maaperältä. Ehkä olen ajatellut, että haluan myös käyttää aikani toisin. Esimerkiksi kirjoittaminen ja lukeminen ovat sellaisia, joista aika loppuu aina ensimmäisenä, sanoo Uusivirta, joka ei ole omistanut televisiota 12 vuoteen.

Televisiotyön karttelemiseen liittyy myös halu pysyä poissa valtajulkisuuden valokeilasta.

– Yksityiselämän rippeitä on kuitenkin aika paljon jäljellä, ja haluan myös säilyttää ne. Haluan elää niin, että voin mennä uimastadionille tai matkustaa raitiovaunussa ilman, että yksikään pää kääntyy. Mun ei tarvitse kulkea huutomerkkinä, Uusivirta sanoo.

– Hirvittävintä olisi olla Cheek-kaliiberin julkisuudenhenkilö, joka ei voi mennä vaikka Lintsille, koska se ei saa olla siellä sekuntiakaan rauhassa. Tai Vesku Loiri. Joku tulisi koko ajan kysymään Nauravaa kulkuria tai Lapin kesää.

Uusivirta nähdään tammikuussa ensi-illan saavassa Viulist-elokuvassa. Rooliaan varten näyttelijä harjoitteli viulunsoittoa usean kuukauden ajan. Kuva: Tero Ahonen

Livelevy taltioi parhaat keikat

Uusivirran marraskuun kiertue huipentuu livelevyn julkaisemiseen. Olavi elää! -albumia varten yhtye on taltioinut keikkoja kolmen vuoden ajan. Narulle nauhoitettiin kaikkiaan sata keikkaa vuosina 2014–2017. Lopulta levylle päätyi biisejä vain tuoreimmilta keikoilta.

– Huomasimme iloksemme, että olemme kehittyneet. Keikat ovat parantuneet näiden vuosien aikana.

– Levyllä tarkoitus on ristivalottaa yhtyeen eri puolia, sitä ulospäin suuntautunutta, suoraviivaista energiaa ja tunnelmallisempaa taivaanrannan maalaria.

Rima on Uusivirran mukaan laitettu tahallaan korkealle. Nelisen vuotta sitten yhtye päätti pyrkiä Suomen kovimmaksi livebändiksi. Niinpä levyäkin pitää kehdata kuunnella vielä 30 vuoden päästä.

– Ostin just Dave Lindholmin Lilla Teaternissa vuonna 1974 nauhoitetun livelevyn. Siis 43 vuoden takaa. Se on täällä ihan ahkerasti soinut levylautasella.

Kiertueen jälkeen Uusivirran suunnitelmissa on raivata aikaa uuden musiikin tekemiselle.

Mutta miksi ihmeessä Uusivirta tuo konserttispektaakkelinsa Lahteen juuri maanantaina? Työviikon paholaispäivä ei ole ehkä tyypillisin päivä rock-keikalle.

– Sehän on paras päivä tulla kuuntelemaan keikkaa, koska silloin maanantain kirous kumoutuu. Maanantaista voi tehdä perjantain.

Olavi Uusivirta Sibeliustalossa Lahdessa 6.11.

Artisti

Olavi Uusivirta

Olavi Uusivirta (s. 1983) on muusikko, laulaja ja näyttelijä.

Uusivirran ensimmäinen albumi Nuoruustango ilmestyi vuonna 2003.

Viimeisin albumi Olavi palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2016 rock-albumina.

Uusivirran yhtyeessä soittavat kitaristi Timo Kämäräinen, basisti Jaakko Kämäräinen ja rumpali Olli Krogerus.

Ensimmäinen livelevy Olavi elää! ilmestyy 17. marraskuuta.

Uusivirta kiertää parhaillaan Suomen konserttisaleja. Kiertue pysähtyy Lahteen 6. marraskuuta ja päättyy Savoy-teatteriin Helsinkiin 12. marraskuuta.

Uusivirta on valmistunut Teatterikorkeakoulusta. Hän on näytellyt teatterissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Uusivirtaa on voinut nähdä valkokankaalla muun muassa elokuvissa Ganes (2007), Kielletty hedelmä (2009), Miss Farkku-Suomi (2012), Onnenonkija (2016) ja Syysprinssi (2016).

Tammikuussa ensi-illan saa Paavo Westerbergin ohjaama elokuva Viulisti, jossa Uusivirta näyttelee viulunsoitonopiskelijaa. Vastanäyttelijänä, soitonopettajana on Matleena Kuusniemi.

Uusivirta asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluu puoliso, näyttelijä Saara Kotkaniemi ja tytär.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi