Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahti palaa, Maria! Mukkulan ensi kesän kartanodraamassa on tietenkin myös romantiikkaa

Mokullan Marian päärooliin on valittu Kristiina Lanki. Rouvan kättä suutelee näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo. Kuva: Mirja Hussain

Kesäkuisena sunnuntaiaamuna vuonna 1877 kartanonrouva Maria Edelheim katselee Mokullan kartanon ikkunasta Vesijärvelle. Rannassa kartanon työmiehet huitovat, huutavat ja työntävät venettä vesille. Kartanon palokello alkaa kilkattaa. Vastarannalta näkyy savua ja liekkejä - Lahden kylä palaa.

Tästä asetelmasta käynnistyy ensi kesänä nähtävä Mukkulan kartanoteatterin ensimmäinen teos, Mokullan Maria.

Maria Edelheim joutui jättämään lupaavasti alkaneen laulajattaren uransa ja siirtymään syrjäisen Mokullan (suom. Mukkulan) kartanon johtoon, kun hänen puolisonsa Arndt von Hausen kuoli yllättäen vuonna 1865.

- Naisen kehitystarina on antoisa aihe. Maria joutui työllään murtamaan käsityksiä naisesta kartanonherrana. Hän voitti luottamuksen, mutta menetti itse paljon. Tarinasta löytyy sidoksia myös nykyajan naisen uraan ja velvollisuuksiin, sanoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo, joka aiemmin on ohjannut muun muassa kolme Urajärven kartanon historiaan pohjautuvaa näytelmää.

Tuohon aikaan Mokullan yhteisö oli isompi kuin koko Lahden kylä. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo

Taulon vierellä kartanon salissa nyökkää kartanonrouva itse. Päärooliin valittu Kristiina Lanki on kartanoteatterin ensimmäinen kiinnitys. Näytelmän käsikirjoitus on vielä synopsisvaiheessa, mutta Lanki on mielessään jo hahmotellut Mokullan Marian sisäistä elämää.

- Hänessä on varmaankin ollut hienostorouvan ja toimeen tarttuvan naisen ristiriita. Tuskin hän on istunut salissa peukaloitaan pyörittämässä. Myös yksinäisyyden, vastoinkäymisten ja ennakkoluulojen kohtaaminen kiinnostavat, Lanki sanoo.

Kristiina Lanki etsii kartanonrouvan henkilöhahmolleen sävyjä yksinäisyyden, vastoinkäymisten ja ennakkoluulojen kohtaamisesta. Kuva: Mirja Hussain

Kartanodraamassa on tietysti myös romantiikkaa

Kartanodraamassa Lahden palosta seuraa vipinää. Kotinsa menettänyt perhe majoitetaan kartanoon. Myös rakkautta on luvassa.

- Teemme häpeilemättä kartanoromantiikkaa. Vielä on ratkaisematta, miten se saadaan tarinaan mukaan. Voisiko Marialla olla nuori rakastaja lady Chatterleyn tyyliin? Maria ei koskaan mennyt uusiin naimisiin, Taulo pohtii.

Käsikirjoittajan on kuviteltava paljon, sillä von Hausenin suvun historia on ollut varsin suljettua. Taulon mukaan kartanon asema vakiintui Marian aikana, vaikka alkuajat suurine nälkävuosineen olivat vaikeat. Lahden kehitystarina on osa kartanon tarinaa.

- Tuohon aikaan Mokullan yhteisö oli isompi kuin koko Lahden kylä. Minun teoriani mukaan Lahti lähti Marian aikana nousukiitoon, Taulo sanoo.

- Autenttisessa ympäristössä esitettävä draama on mielekäs vastaus kotiseutukaipuuseen, jota nykyihminen tuntee. Sen avulla voi tutustua oman alueensa juuriin ja pohtia, miten itse sijoittuu historiaan.

Monella lahtelaisella on yhä henkilökohtaisia muistoja von Hausenin ajalta, sillä kartano oli suvun omistuksessa 1950-luvulle asti.

Kun Taulo otti yhteyttä Mukkulan kartanon johtajaan Anu Kärkkäiseen ja ehdotti kartanoteatteria, tämä innostui heti.

- Tämä on jälleen uusi tapa avata kartanoa lahtelaisille, Kärkkäinen sanoo.

Rekrytointi alkaa marraskuussa, lipunmyynti tammikuussa

Mokullan Marian tuottaa Lahden kesäteatterin kannatusyhdistys eli Ainopuiston teatteri, joka tekee harrastajavoimin historiallista draamaa. Näyttelijöiden rekrytointi alkaa marraskuussa. Noin kolmekymmentä tarvitaan.

- Etsimme uusiakin lahtelaisia harrastajia. Jos ei rooliluettelosta löydy sopivaa henkilöä, sellainen kirjoitetaan, Taulo lupaa.

Näytelmän liput tulevat myyntiin tammikuussa. Ensi-ilta on 28. kesäkuuta. Parinsadan hengen katsomo sijoitetaan päärakennuksen alarinteeseen suurten tammien katveeseen - ja toivotaan aurinkoista kesää.

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi