Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Kaikkien menetysten äiti liikkuu toden ja harhan välissä

Marjo Niemi

Kaikkien menetysten äiti

Teos 2017. 203 s.

Marjo Niemi (s. 1978) on paitsi kirjailija myös dramaturgi. Kaikkien menetysten äitiä voikin lukea tajunnanvirtaan tukeutuvana pitkänä monologina, jonka yhtenä mielikuvitusmiljöönä on näyttämö. Minäkertoja Mona purkaa raivoaan äitiään kohtaan.

Äiti on välillä kuollut, välillä hän tuntuu elävältä, ja Monan päässä sekoittuvat tosi ja harha. Arkitodellisuutta on jonkinlaisena hänen omaishoitajanaan toimiva aviomies ja lastentarhaikäinen Sylvi, johon Mona yrittää säilyttää edes jonkinlaisen kontaktin, vaikkei varsinaiseen huolenpitoon kykenekään. Totta on myös vallitseva tunnetila: kuristava viha, joka yltyy välillä megalomaaniseksi raivoksi äitiä kohtaan.

Niemen romaani on rankkaa ja ahdistavaa luettavaa siinä missä Taija Tuomisen Tiikerihai tai Päivi Alasalmen Valkoinen nainenkin. Tyylikeinona paisuttelu kuluttaa nopeasti itsensä loppuun, ja kerronta tuntuu polkevan paikoillaan.

Jotkut psykologiset oivallukset kantavat, esimerkkinä niin sanotun kaksoissidoksen synty: ”Lapsi jonka jokainen solu huutaa hellyyttä, mut jonka luokse ei oo mitään reittiä, ei reitin reittiä. Kävelevä helvetin iso hellyysvaje jota ei voi auttaa, eikä lohduttaa, eikä helliä. Lapsi jonka ruumis on jatkuvassa jännitystilassa, joka on jo aikoja sitte joutunu luomaan selviytymiskeinon ankarissa olosuhteissa. Sellasesta lapsesta tulee väistämättä ärsyttävä, hän viestii kahta viestiä: 1. ota syliin 2. älä saatana ota syliin tai tapan.”

Sukupolvien raskaat kahleet ovat silti murrettavissa. Lopussa on pilkahdus toivoa, mutta se jääkin ainoaksi tässä raivokkuudessaan yksi-ilmeiseksi kaventuvassa teoksessa.

Marjo Niemen romaani on rankkaa ja ahdistavaa luettavaa siinä missä Taija Tuomisen Tiikerihai tai Päivi Alasalmen Valkoinen nainenkin.
Eija Komu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi