Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahdessa tulossa kuuma keikkasyksy - viikonloppu on yksi vilkkaimmista

Tarjolla on viikonloppuna ainakin viisitoista elävän musiikin tapahtumaa.

Jouko "Jokke" Hukkanen, Maria Rytkönen ja Antti Mäkijärvi kertovat, mikä Lahden keikkaskenessä viehättää. Kuva: Sami Kuusivirta

Alkava viikonloppu on yksi Lahden keikkasyksyn vilkkaimmista. Tarjolla on ainakin viisitoista elävän musiikin tapahtumaa.

Tunnetuimmat esiintyjät ovat Antti Tuisku, joka vatkaa lanteitaan perjantaina loppuunmyydyssä Möysän Musaklubissa, sekä Sibeliustalon pääsalissa fiilistelevä Ismo Alanko.

Keikoilla jo 40 vuotta

Jouko “Jokke” Hukkanen, 56, suuntaa kuitenkin askeleensa Brygga Citybariin ja Pub Virastoon.

– Bryggassa on perjantaina Elsa Rusin bändi ja Virastossa lauantaina Lumos-kvartetti ja Kimmo Härmä. Molemmissa paikoissa, samoin kuin Pikku Hanhessa, on tarjolla laadukkaita vähemmän tunnettuja kokoonpanoja ja ilman pääsymaksua, hän perustelee.

Hukkanen on käynyt Lahdessa keikoilla 40 vuotta.

– Sleepy Sleepersin näin Kansantalon Pataässässä Takaisin Karjalaan -levyn ilmestyttyä 1977. Olin 16. Lavan ylle oli viritetty jonkinlainen lentokone, josta Mato Valtonen tuijotti natsikypärä päässä. Olin kerrasta myyty, hän kertoo.

Sen jälkeen Hukkanen on nähnyt Suurhallissa Johnny Cashin, Torvessa Lazy Lesterin, ja paljon muuta. Hän kuuluu musiikkiyhdistys Lahden Rytmin Ystäviin ja käy keikoilla pari kertaa viikossa.

Torvi ja Tirra ovat suuri rakkaus

Maria Rytkönen, 29, rakastaa Torvea ja Tirraa.

– Torvi oli osasyy, miksi muutin Helsingistä takaisin Lahteen ja tälle puolelle kaupunkia. Pidän undergroundista ja indiemusasta. Torvessa on tällä hetkellä mun makuun parhaat keikat Suomessa. Melkein joka viikonloppu on joku kiinnostava nimi, kuten Loiri­plukari viime perjantaina. Lauantaina olisi Pimeys ja M, mutta ne jäävät väliin, kun menen samana päivänä naimisiin.

Rytkönen sanoo kohtaavansa Loviisankadun kulttuuriravintoloissa yhteisöllisyyttä, jota ei muualla tapaa.

– Sukupolveni on löytänyt Torven, josta löytyy uutta, hyvää musiikkia. Itä-Hollola Installaa­tiosta en ollut kuullutkaan ennen kuin kuulin Torvessa. Seuraavana kesänä bändi oli jo Flow’ssa. Kun mulla on vapaailta, saatan vain lähteä katsomaan, mitä Torvessa ja Tirrassa on tarjolla.

Rytkönen toivoo, että yhteisöllisyys leviäisi Loviisankadun seinien ulkopuolelle.

– Onhan meillä jo Kaupungin äänet -festivaali, mutta sen tyyppinen, vaikka yhden päivän tapahtuma, voisi olla myös syksyllä ja talvella, hän sanoo ja muistuttaa, että muuallakin kaupungissa tapahtuu.

– Lahti on ehdottomasti musiikkikaupunki. Ajattele koko spektriä Sibeliustalosta klassisen musiikin kautta Tirran tiskijukkiin. Musaa on paljon ja tarjonta todella monipuolista.

Paikallisen musiikin ystävä

Antti Mäkijärvi, 40, on lahtelainen paikallisen musiikin ystävä ja harrastajavalokuvaaja.

– Tykkään kuvata keikkoja. Jos tulee hyviä otoksia, saatan laittaa niitä Facebookin kautta bändeille näytille. Suosikkibändini Francinen kuva päätyi uutisjulkaisuun. Disco Infernon keikan kuvaan ensi viikolla bändin tilauksesta, hän sanoo.

Mäkijärven suosikkikeikkapaikkoja Lahdessa ovat Pikku Hanhi ja Möysän Musaklubi.

– Vapaudenkadun Pikku Hanhi on ollut todellinen piristysruiske kaupungin klubitarjontaan. Keskeinen sijainti ja monien muidenkin mielestä hyvää musaa. Jonain iltoina ovella voi joutua jonottamaan. Uusi Mössö taas on tilana erinomainen.

Mäkijärven mielestä Lahdesta ei puutu kuin stadionkonsertit.

– Onhan niitä jo Hämeenlinnassakin. Ehkä jotain vastaavaa voisi järjestää esimerkiksi Mukkulan tapahtumapuistossa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X