Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Petri Tamminen ja muut nykykirjailijat syventävät ja taustoittavat Linnan sotaromaanin naishahmoja

Johanna Catani & Lari Mäkelä (toim.)

Toinen Tuntematon

WSOY 2017. 376 s.

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan (1954) naiskuvaus herätti aikoinaan aggressioita. Erityisesti rintamalotat tuohtuivat: he eivät olleet mitään ”kevyitä kenttäpatjoja”.Toinen Tuntematon -antologia jatkaa, syventää ja taustoittaa Linnan naishahmojen tarinoita, mutta huomattavaa on, että se tekee saman myös heidän vierellään kulkeneille miehille.

Antologian kirjoittajina on 22 kirjailijaa Sirpa Kähkösestä Tuula-Liina Varikseen ja Joel Haahtelasta Antti Heikkiseen. Jokaista novellia edeltää asiaan kuuluva sitaatti Linnalta. Vaikka novellien muoto ja laatu vaihtelevat, yhteisviesti on selvä: nämä naiset eivät ole passiivisia kohtalon ajopuita vaan vahvoja tahtonaisia.

Mitä Vera näki Hietasessa?

Mukana on pari metafiktioon viittaavaa novellia, mutta onnistuneimpia ovat ne, jotka tukeutuvat vankkaan realismiin Linnan hengessä. Jotkut novelleista tarkentavat fokuksensa äärimmäisiin marginaalihahmoihin.

Tässä mielessä teoksen huippuihin kuuluukin Tapio Koivukarin Hilma Lahti, souvarin muija. Se kertoo Tuntemattomassa sotilaassa pikaisesti mainitun, ikääntyneen Jalmari Lahden vaiheista. Novellissa hän päätyy rintamakarkuruuteen ja vankilaan. Pääasia on, että henki säilyy. Laguksen joukoissa taivaltaneen pojan kävi toisin, ja tämäkin on äidin kestettävä.

Toinen Tuntematon on hyvin kiinnostava tienaukaisija uusiin tulkintoihin.

Sirpa Kähkönen kertoo riipaisevasti varttuvan Lehdon suojelijan ajatuksista tämän yrittäessä holhota yrmeää ”kulkukoiraa”: ”Minä ajattelin, että saattoi se myöskin olla pelkkä lehtolapsi vainen, jonkin onnettoman naisen synnyttämä ja varhain jo huutolaiseksi annettu. Mutta hänen alkuaan me emme koskaan tulleet tietämään.”Katja Kettu eläytyy intensiivisesti petroskoilaisen Veran ajatusmaailmaan. Orastava ihastus Hietaseen on taitavasti kuvattu, ja Vera summaa: ”Urho Hietasesta en kuullut enää koskaan. Joskus näin tästä unia, kauniita ja riettaitakin. Painajaisista toivoin, etteivät olleet totta. Jostain syystä olin varma, että Antti Rokka selviytyisi sodasta, ylen sangiasta prihasta en niin välittänyt.”

Mikä oikeus sodalla on, kysyy nainen

Tommi Kinnusen Nuku nurmelle hyvälle kuvaa koskettavasti omien teloittaman pojan äitiä: ”Sata kertaa sinä sanoit kyllä ja yhden kerran ei. Siksi ne sinut ampuivat.” Taina Latvala käsittelee mestarillisesti talousaliupseeri Mäkilän ja tämän kotitalon piian aavistelevaa rakkaussuhdetta. Novellin loppukaari on samanlainen kuin Tuula-Liina Variksen Kyl Urho ain pärjä -novellinkin: seurakunnan edustaja tulee tuomaan surusanomaa.

Tuula-Liina Varis kirjoittaa sujuvasti lounaismurretta, tietenkin, omaa kotikieltään, ja kysyy väkevästi, mikä oikeus sodalla on. Sitä naiset ovat kysyneet maailman sivu, ja sitä sopii kysyä edelleen.

Antti Heikkinen käyttelee sujuvasti kaakkoismurretta kuvatessaan, kuinka Rokan Antin Lyyti tulee sairaalaan katsomaan miestään. Huuliveikon ja kliinisen tappajan panssari murtuu vaimon rakkaudentunnustuksen edessä. Näyttämömiehenä Heikkinen taitaa iskevän dialogin.

Lievästä epätasaisuudestaan huolimatta Toinen Tuntematon on hyvin kiinnostava tienaukaisija uusiin tulkintoihin, mutta se myös kunnioittaa Linnan alkuperäistekstiä. Tuula-Liina Variksen novelli jopa tuo esille Linnan hahmon korsussa: ”Naapurikorsus on viäl hiljasempi hämäläine, yks Väinö, se ei juur muuta ko kattelee ja kuuntelee, kaikki ehtoot ja vapaa-ajan lukkee tai kirjottaa.”

Eija Komu

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X