Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Minibussilla kirjallisuutta pelastamaan

Rax Rinnekangas asettaa neljä eri kieltä puhuvaa kirjallisuuden rakastajaa minibussiin ja suuntaa heidän matkansa niin syvälle aavikkoon kuin mahdollista. Kuva: Cinemanse

Maailman viimeinen kirjakauppa

2/5 tähteä

Taiteilija Rax Rinnekankaan huoleen on helppo yhtyä. Vakavan kaunokirjallisuuden arvo on kulttuurissamme on laskenut niin hälyttävästi, että asialle on tehtävä jotain.

Rinnekankaan ratkaisuna on asettaa neljä eri kieltä puhuvaa kirjallisuuden rakastajaa minibussiin ja suunnata heidän matkansa niin syvälle aavikkoon kuin mahdollista. Sinne, suojaan kapitalismin logiikalta, he aikovat perustaa kirjakaupan, josta ei löydy viihdettä eikä väkivaltaa.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman puhuu suomea, kääntäjä Kaisa Kukkola ranskaa ja suomea, kuvataiteilija Nacho Angulo espanjaa ja teatterintekijä Boris Koneczny saksaa.

Matkallaan he kertovat henkilökohtaisista lukukokemuksistaan, lukevat kirjallisuutta ylistäviä sitaatteja ja luettelevat merkittävien kirjailijoiden nimiä.

Rinnekangas on nykysuomalaisen elokuvan kulttuurikriittisin kulkija. Hän tekee älyllisesti virittynyttä essee-elokuvaa, joka ei mene sen paremmin dokumentin kuin fiktion karsinaan.

Vaikka kuinka viehätynkin kirjoista, niin Veden peilin (2012) kaltainen onnistuminen Maailman viimeinen kirjakauppa ei Rinnekankaan tuotannossa ole. Vilpitön hätähuuto kirjallisen sivistyksen puokesta jää piehtaroimaan liikaa omaan epätoivoiseen unelmaansa.

Oikeastaan elokuva saa miettimään, että aikoinaan elokuvaohjelmistossa oli valittavana myös sivistyneistölle suunnattua elokuvaa, jossa näkyi luonnollisena elementtinä tekijän laaja lukeneisuus ja kulttuurintuntemus. Siihen aikaan Maailman viimeisen kirjakaupan tyylisellä itsekorostuneella kulttuurituotteella olisi ollut vaikeuksia mahtua teattereihin.

Rinnekankaan esittämä ongelma kytkeytyy siis myös hänen omaan elokuvaansa.

Tyylilaji: draama, dokumentti. S.

Jukka Sammalisto

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen