Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kannattaako Suomessa asua, elää, naida ja kuolla? Jörn Donner on uudessa elokuvassa keskeisten kysymysten äärellä

Jörn Donnerin Perkele 2 – Kuvia Suomesta sai ensi-iltansa syyskuussa. Työn alla on myös uusi romaani. Kuva: Kim Öhrling

Suomi on radikaalisti muuttunut 46 vuodessa, siispä oli tehtävä uusi matka suomalaiseen todellisuuteen. Näin sanoo elokuvaohjaaja, kirjailija Jörn Donner, jonka kulttimaineen saavuttanut dokumenttielokuva Perkele! Kuvia Suomesta (1971) on saanut jatkoa.

- Kai se tuli ajankohtaiseksi senkin takia, että entinen elokuva on pysynyt hengissä. Siitä puhutaan, ja se on ollut uraauurtava dokumenttielokuvana Suomesta, Donner sanoo. Perkele 2 - Kuvia Suomesta nähdään perjantaina 13. lokakuuta Lahden Kino Iiriksessä. Näytöksessä vierailee myös elokuvan kuvaaja, Jörn Donnerin poika Rafael Donner.

Poliitikkojen haastattelut jäivät pois

Kannattaako nykypäivän Suomessa naida, kuolla, elää? Tähän Donnerin elokuvassa etsitään vastausta eri puolilta Suomea, tavallisilta ihmisiltä. Elämästään kertovat kauhavalaiset nuoret, vaimonsa menettänyt rekkakuski, maahanmuuttaja, mielenterveysongelmiin apua etsivä nainen ja vasta rakastunut kesälomalainen.

Poliitikkoja ei uudessa elokuvassa haastatella. Se oli Donnerin mukaan tietoinen valinta: haastattelut jätettiin pois leikkauspöydällä.

Ensimmäisessä, Suomea kohahduttaneessa Perkeleessä politiikka oli keskiössä. Sitä käsiteltiin rohkeasti, niin kuin myös seksiä, ja elokuva jäikin vuosiksi sensuurin hampaisiin. Perkele! ei edes yrittänyt kätkeä asenteellisuuttaan, vaan oli suora, röyhkeä ja raflaava.

Uudessa elokuvassa politiikkaa ja varsinkin seksiä on vähemmän. Tilaa saavat suomalaisten murheet, toiveet ja haaveet - ajatukset siitä, mikä tekee elämästä hyvää.

Mutta ei politiikka silti poissa ole. Donnerin kertojanääni suomii ankarasti Suomen hallitusta.

Uudessa Perkele-elokuvassa nähdään ohjaaja Jörn Donner sydänleikkauksessa. "Leikkaussalista lähtee elävän ruumiin näköinen mies", Donner sanoo elokuvassa.

Donner näyttää oman sydänleikkauksensa

Neljässä vuosikymmenessä suomalaisten hyvinvointi on monella mittarilla lisääntynyt, varsinkin aineellinen hyvinvointi. Se on valtava muutos 1960-luvun Suomeen verrattuna, Donner sanoo. Elämme kauemmin ja paremmin.

Kuin osoituksena tästä elokuvassa nähdään sydänleikkaus, ja potilaana on itse Donner. Hänelle asennetaan uusi aorttaläppä. Leikkaus on vaativa ja kallis, 20 000 euroa, mutta Suomessa potilas maksaa vain sairaalassa yöpymisestä, siis kolme kertaa 32 euroa.

Puhelimessa Donner kertoo voivansa nyt hyvin. Uusi läppä toimii. Sydänleikkauksen kuvaamista hän kutsuu provokatiiviseksi jutuksi. Donner on elokuvan kertojahahmo, miksi siis ei näytettäisi, mitä hänelle tapahtuu.

Samalla kohtaus tuntuu kasvavan kuvaksi ikääntyvästä Suomesta, jossa lapsia ei synny tarpeeksi.

Elokuvassa työstään ja elämästään kertovat tavalliset ihmiset, kuten Risto Tiainen, rekkakuski Äänekoskelta.

"Suomi lähettää pakolaisia tapettavaksi"

Vaikka elintaso on noussut, monet ongelmat ovat pysyneet ajankohtaisina. On työttömyyttä, muuttoliike maaseudulta suuriin kaupunkeihin jatkuu ja tuloerot kasvavat.

Vuonna 2016 Suomeen saapui ennennäkemätön määrä turvapaikanhakijoita. Elokuvassa omasta matkastaan Suomeen kertoo nimettömänä pysyvä irakilaismies.

- Maahanmuutto koskee koko Eurooppaa ja läntistä maailmaa, ja minusta sen mittasuhteita ei ole oikein kunnolla ymmärretty, Donner sanoo.

Enempää hän ei halua aiheeseen lisätä. Sanottava tulee sanotuksi elokuvassa:

"Poliittisen johdon suhtautuminen pakolaisiin on sairaalloisen lyhytnäköistä. Osittain ehkä siksi, että hallitus on perussuomalaisten panttivankina", Donner sanoo kameran kuvatessa eduskunnan kyselytuntia.

Donner arvostelee, että oleskeluluvan saamisen vaatimuksia on kiristetty, eikä perheen yhdistäminen ole käytännössä mahdollista.

"Sivistysvaltio Suomi lähettää pakolaisia Irakiin ja Afganistaniin tapettavaksi", Donnerin kertojanääni jatkaa.

Helsinkiläinen Roope Malmberg haaveilee rahakkaasta liikemiehen urasta ja muutosta Yhdysvaltoihin. Häntä haastattelee Maria Veitola.

"Kansa murisee ja marisee"

Myös kuilu kansan ja päättäjien välillä näyttäytyy uudessa Perkeleessä syvänä: Poliittinen johto elää omassa linnakkeessaan, kansa taas ei kapinoi, vaan murisee ja marisee.

- Kansan marinat eivät kuulu hirveän kauas. Mutta nehän voivat ollakin vain marinoita, Donner sanoo.

- Täytyy aina muistaa, että mikäli kuuntelisi kaikkia saunanlaude- ja bensa-asema-puheita ja some-kirjoituksia, olisi kyllä vaikea muodostaa selvää kuvaa siitä, mitä todella halutaan.

Filmiessee päättyy tuttuun kehotukseen: "Tehkää pieniä tekoja, tehkää suuria tekoja, mutta tehkää jotakin."

Perkele 2 - Kuvia Suomesta Kino Iiriksessä 13.10. kello 18. Näytöksessä vierailee myös elokuvan kuvaaja Rafael Donner.

Jatko-osa

Musiikki elää

Jörn Donnerin käsikirjoittama Perkele! Kuvia Suomesta (1971) kohahdutti aikanaan rohkeudellaan.

Elokuva jäi sensuurin hampaisiin tiettävästi seksin takia. Alkuperäinen versio sai tarkastamon hyväksynnän vuonna 1986.

Uudessa Perkele 2:ssa suomalaisia haastattelevat Donnerin ohella Maria Veitola ja Janne Flinkkilä.

M. A. Nummisen ja Jarkko Laineen kirjoittamat laulut kuullaan uusina sovituksina. Niitä tulkitsevat Numminen, Ismo Alanko ja Yona.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen