Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Nesbøn Lumiukko-filmatisointi lupaa, mutta ei pidä

Michael Fassbender näyttelee Harry Holea. Kuva: Jack English

Lumiukko (The Snowman)

Tähtiä 3/5

Pohjoismaisesta dekkarikirjallisuudesta ja tv-sarjatuotannosta noussut huuma voi näköjään oikein hyvin Hollywoodin tuotannollisissa yläilmoissa.Lumiukko on tunnelmallinen mutta auttamattoman epätasaisesti kulkeva jännäri norjalaisen Jo Nesbøn romaanista, ohjaajana Amerikkaan lentänyt ruotsalainen Tomas Alfredson.

Yksinoloon vetäytyvä juoppo poliisi Harry Hole (Michael Fassbender) kärsii riippuvuutensa ohessa rakkauden puutteesta. Samoin hänen vainoojansa, sarjamurhaaja, jonka tavaramerkkinä on pyöritellä lumiukkoja uhriensa läheisyyteen. Harry saa työparikseen Katrinen (Rebecca Ferguson), jolla on omat demoninsa menneisyydessä.

Supercool Fassbender

Kylmäkiskoisuutensa ja vähän huumorinsa lomassa Alfredsonin tyyli nojaa rikkaaseen kuvalliseen rakenteluun. Hän tekee voittoisasti Oslosta ja Bergenistä tummien pohjavirtojen kaupunkeja, joissa verikin lentää. On kuin hänen suunnitelmissaan olisi piillyt enemmänkin kunnianhimoa kuin mitä torsomainen lopputulos haluaa paljastaa.

Näyttävä, mutta epämääräinen takaumakerronta kuljettaa vuoristomaisemiin, joissa törmätään hurjannäköiseen ja -oloiseen Val Kilmeriin esittämässä menneisyyden poliisitutkijaa. Se ei koskaan nivoudu luontevasti filmiin, vaikka katsoja ymmärtääkin, että ohjaaja haluaa näyttää kutkuttavaa hahmoa hinnalla millä hyvänsä.

Elokuva selviää sivujuonteistaan vain muotopuolena, johtuen varmaankin turhista vaatimuksista seurata vauhtijännärin konventioita. Tarina heittelee henkilöhahmoja yli laidan ja kiitää hätäisesti paukutellen lopputeksteihin.

Näyttelijöitä katselee mielellään. Charlotte Gainsbourg nähdään Harryn ex-vaimona, Chloë Sevigny kananpäitä pilkkovana farmarina, J.K. Simmons kierona poliitikkona ja David Dencik inhana parittajalääkärinä. Fassbender on tietysti niin cool, että melkein naurattaa.

Tyylilaji: Jännitys. K-16.

Eero Tammi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi