Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Hollolalaislähtöinen Juha Pihanen tähdittää jättiluokan Kingsmania - perjantaina selviää, miten paljon häntä nähdään elokuvassa

Suuren luokan kansainvälinen elokuvatuotanto opetti Pihaselle yhtä ja toista - glamourista mitätöimiseen. "Mutta kun työ on tehty ja ovi menee kiinni, on heti sen maailman ulkopuolella", Pihanen pohtii.

Juha Pihasen Lontoon-koti sijaitsee urbaanissa Stratfordissa. Itä-Lontoossa sijaitseva kaupunginosa on tuttu Lontoon olympialaisten pitopaikkana. Kuva: Antti Mäntymaa

Juha Pihanen tietää uuden Kingsman-elokuvan alla näyttelijän työstä paljon enemmän kuin olisi reilu vuosi sitten osannut kuvitella.

Hollolalaistaustainen näyttelijä sai elokuvasta viime vuoden toukokuussa puheroolin, joka oli hänelle ensimmäinen kansainvälisessä suurtuotannossa. Lopulta viisi omaa repliikkiä leikattiin elokuvasta pois, ja jäljelle jäi vain kuva.

- Ohjaaja ja leikkaaja päättävät, mikä on mielekästä elokuvan kokonaisuuden kannalta, hän sanoo.

- Näin itse Kingsmanin sunnuntaina tekijöille järjestetyssä näytöksessä, ja olisin tehnyt saman ratkaisun.

Vaikka lopputulos ei ole sellainen kuin kuvauspäivän perusteella olisi ajatellut, itse kokemus oli arvokas eikä sitä voi leikata pois.

- Pääsin osaksi isoa kohtausta, jossa esiintyi neljä Oscar-voittajaa.

Puolet vuodesta Laukesin tuottajana

Juha Pihanen viittelöi kotitalonsa suuntaan. Pihasen asunto sijaitsee korkean tornitalon 40. kerroksessa. Alueella asuu paljon luovien alojen työntekijöitä. Kuva: Antti Mäntymaa

Kingsman: Kultainen kehä kuvattiin Pihasen toisessa kotikaupungissa Lontoossa, ja se saa Suomessa ensi-iltansa perjantaina.

Pihanen viettää noin puolet vuodesta Britanniassa ja puolet Suomessa, missä hän toimii muun muassa Lahden Uuden Kesäteatterin tuottajana. Lontoossakin teatteri pitää kiireisempänä kuin elokuvat.

Lontoon-koti sijaitsee kaupungin itäosassa Stratfordissa, vuoden 2012 olympiakisojen pääkallopaikalla. Alue on keskiluokkaistunut kovaa vauhtia, ja siellä asuu paljon luovien alojen ihmisiä, ainakin Pihasen kotitalossa.

- Me asumme 40. kerroksessa, ja yläpuolellamme asuu lähinnä parikymppisiä YouTube-tähtiä.

48-vuotias Pihanen jakaa asunnon puolisonsa ja brittikämppiksen kanssa - järjestely, joka on Lontoon asuntomarkkinoilla tavallinen. Kämppiskin on näyttelijä.

- Hän matkusti ison elokuvan kuvauksiin Afrikkaan. Elokuva päätettiin kuitenkin kuvata kokonaan uusiksi Australiassa, ja siihen versioon hän ei päässyt.

Elokuvan teossa ei seteleitä lasketa

Isoissa elokuvatuotannoissa pyörii niin paljon rahaa, ettei kaikkea tarvitse lyödä lukkoon etukäteen. Sen osoittavat Pihasen ja kämppiksen kokemuksetkin.

Pihanen muistelee äimistyneenä myös sitä, miten avokätisesti häntä kohdeltiin sen jälkeen, kun hänestä tuli osa Kingsman-työryhmää lyhyellä varoitusajalla.

Keskiviikkona järjestettiin koe-esiintyminen. Torstaina ilmoitettiin, että hän oli saanut roolin. Perjantaina miehestä otettiin jo mittoja.

Sen ajan, kun näyttelijä on suurtuotannossa mukana, häntä kohdellaan Pihasen mukaan kuin tähteä, oli rooli kuinka pieni tai suuri tahansa. Lähetetään auto noutamaan, järjestetään asuntovaunu omalla nimellä. Ihan kuin elokuvissa.

Pihanen oli kuvauksissa yhden 13-14-tuntisen päivän. Hän laski ottoja olleen noin 70.

- Mutta kun työ on tehty ja ovi menee kiinni, on heti sen maailman ulkopuolella.

Työn hetkellisyys kuuluu alaan

Taron Egerton ja Mark Strong näyttelevät päärooleja Kingsman: Kultainen kehä -elokuvassa. Kuva: Giles Keyte

Etenkin pienten roolien näyttelijöiden pitää hyväksyä työnsä hetkellisyys ja jopa sen mitätöiminen. Ne kuuluvat Pihasen mielestä alan luonteeseen.

Pienin teoin alaa voisi kuitenkin kehittää sellaiseksi, että se olisi helpompi pienten roolien tekijöille.

- Näyttelijä on se, joka saa viimeiseksi kuulla saaneensa roolin. Elämää pitää suunnitella lyhyellä varoitusajalla, Pihanen sanoo.

- Ja näyttelijä on se, jolle huonoja uutisia ei kerrota lainkaan.

Hän kertoo ison tv-sarjan kuvauksista, joiden takia hän oli koko ajan varautunut matkustamaan 24 tunnissa toiselle puolelle Eurooppaa. Yhtäkkiä hänelle ei enää ilmoitettu kuvausten etenemisestä.

- Kun tuottajista ei enää kuulu, tietää, ettei olekaan mukana.

Huono tiedonkulku voi tehdä näyttelijän elämän vaikeaksi. Pihasella täytyi olla tv-roolin takia varamies näytelmässä, jossa hän samaan aikaan esiintyi.

- Sanotaan, ettei saa olla muuta elämää. Mutta täytyyhän olla.

Lappi-aiheinen näytelmä Lontooseen

Näyttelijä-tuottaja Juha Pihanen on keskittynyt Lontoossa viime aikoina teatteriin. Hän työstää siellä näytelmää, joka sijoittuu Suomen Lappiin.

Näytelmää käsikirjoittavat englantilainen Simon Corble ja suomalainen Mika Eirtovaara. Corble on toinen 39 Steps -näyttämösovituksen alkuperäisistä käsikirjoittajista. Eirtovaara on tullut Suomessa tunnetuksi koomikkona ja ohjaajana.

Näytelmää kutsutaan työnimellä Lapland Play. Siinä joukko somettajia viedään Suomen Lappiin, missä heidän on tarkoitus tuottaa kanavilleen markkinointimateriaalia. Myrsky kuitenkin katkaisee sometuksen, ja offline-tilassa porukan pitääkin tutustua toisiinsa.

Corble innostui Lapland Playstä, kun rovaniemeläinen näyttelijä Pasi Remsu etsi sille käsikirjoittajaa Facebookissa. Corble valittiin kolmen ehdokkaan joukosta.

- Simonin teot puhuivat puolestaan. Hän oli myös halukas kirjoittamaan yhteistyössä muiden kanssa, Pihanen kertoo.

Lapland Playtä on kirjoitettu muun muassa työpajoissa Suomen Lontoon-instituutin tiloissa.

Näytelmän toteutuminen ammattilaistuotantona näyttää lupaavalta, sillä sille on löytynyt Lontoosta kiinnostunut ja kokenut manageri.

- Seuraava askel on viedä suomalais-brittiläinen työryhmämme Lappiin, jotta tekijät saavat kokea näytelmän todellisen miljöön.

Antti Mäntymaa
antti.mantymaa@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi