Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Työtön käy kirjailijan työhön

Ossi Nyman

Röyhkeys

Teos 2017. 189 s.

Rovaniemeläislähtöisen Ossi Nymanin (s. 1978) autofiktiivinen esikoisromaani toimii mietona provokaationa niille, joille ”työn tekeminen on ihmisarvon mitta”. Röyhkeyden päähenkilö, nuori ja ujohko kaupunkilaistyötön ei edes kaipaa työtä.

Toista sataa sivua Nyman kuvaa ja tarkkailee työttömän miehen arkea ”ylirealistisesti”, viipyilee ja puuduttaakin yksityiskohdissa. Arjen luettelointiin kuuluu syömistä, kävelyä, kolikoiden laskemista, odottamista, istumista työllistymiskoulutuksissa. Sisältöä elämään tuovat kirjat, televisio, juokseminen, tyttöystävä ja Bruce Springsteenin keikka.

Tunteet pysyvät tasaisina ja huumori viileänä. Uravalmennuskurssilla ohjaaja opettaa työttömille, ”kuinka Kelalta sai parhaiten rahaa ja kuinka karenssin saattoi välttää”.

Esikoiskirjailijan kypsyyskoe

Nyman rakentaa työttömän arkea verkkaisesti kuin Antti Hyry Uuniaan. Lukija saa odottaa käännettä pitkälle yli romaanin puolivälin.

Se koittaa lopun osiossa, jossa työtön mies on päätynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakouluun ja Helsingin tunkkaisiin kulttuuripiireihin. Samalla kirja muuttuu itseään kommentoivaksi metafiktioksi, jossa päähenkilö tekee kirjoitusharjoituksia ja opiskelee kirjailijaksi.

Taiteilijaidentiteetti tuo esiin ironiaa, itseriittoisuutta ja ylimielisyyttä. Nimetön päähenkilö saa vaihtelevan sukunimenkin: status muuttuu, kun ei-kenestäkään tulee edes-joku. Tunnetuilla kirjailijoillakin on joku nimi, ja ”minä halusin tulla samanlaiseksi kuin he, mutta kuuluisammaksi”.

Nymanin romaani muistuttaa esikoiskirjailijan kypsyyskoetta ja tyylikokeilua, jossa alun realismi liukenee kokeelliseksi, sekavaksi ja surrealistiseksi kerronnaksi. Lukija jää ulkopuoliseksi, mutta kirjailija on syntynyt.

Risto Löf
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi