Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahtelaiset suvakit kutsuvat kahville

Aliisa Tonteri, Vera Karvonen, Lasse Kantola, Anne Kivinen, Vesa Kivinen (hupun sisällä) ja Anniina Heino kutsuvat ihmiset keskustelemaan ja kahvittelemaan Theatrum Olgaan. Ensimmäisen torstaikeskustelun aiheena on mielenterveys. Kuva: Katja Luoma

Suomen Diakoniaopiston Theatrum Olgassa on totuttu näkemään pieniä näytelmiä, joissa on kyse suurista asioista. Täksi syksyksi ohjaaja ja draamapedagogi Lasse Kantola päätti keksiä jotain hieman erilaista.

- Mietin keväällä, mistä viha syntyy. Tulin siihen johtopäätökseen, että se on pohjimmiltaan välinpitämättömyyttä, joka aiheutuu tietämättömyydestä, Kantola taustoittaa.

Tietämättömyyttä taklaamaan syntyi Suuri Suvakkisyksy. Härnäävästi nimetty viiden keskustelun sarja pyrkii ottamaan vilpittömästi selvää asioista, joita monet miettivät, mutta harva tohtii kysyä suoraan.

- Keskustelun ohella tarjolla on kahvia ja ehkä suvakkitorttua. Tai pullaa, Kantola lohkaisee.

Auta minua ymmärtämään. Siitä tässä pohjimmiltaan on kysymys. Draamapedagogi Lasse Kantola

Turvasana takaporttina

Käsittelyssä ovat mielenterveys, ruoka, seksuaalisuus, monikulttuurisuus ja kiusaaminen. Jotta teemat eivät jäisi yleiseksi pyörittelyksi, mukana on jokaisella kerralla myös kokemusasiantuntija.

Seksuaalisuus-keskustelussa kohdataan esimerkiksi sukupuolensa korjannut ihminen. Mielenterveyskeskusteluun on puolestaan lupautunut mukaan lahtelainen Anne Kivinen, jonka persoona on jakaantunut kymmeniin sivupersooniin.

- Virallinen diagnoosi on persoonan tertiäärinen rakenteellinen dissosiaatio. Käyn terapiassa kahden viikon välein, Kivinen mainitsee.

Traumaattisen lapsuuden kokeneesta Kivisestä on tullut eräänlainen julkihullu, sillä hän on kertonut sairaudestaan avoimesti esimerkiksi Arman Alizadin Täällä Pohjantähden alla -tv-ohjelmassa ja Tiina Hottin kirjoittamassa Error - Mielen Häiriöitä -kirjassa. Vastaan tuskin tulee enää sellaista kysymystä, johon hän ei olisi joutunut jossain vaiheessa vastaamaan.

Kaikilla Suvakkisyksyn kokemusasiantuntijoilla on kuitenkin käytössään turvasana.

- Sillä he voivat keskeyttää keskustelun, jos se tuntuu menevän liian yksityiseksi, Kantola huomauttaa.

Avoimin mielin mukaan

Kantola toimii kunkin keskustelun alustajana. Sen jälkeen hän esittelee illan vieraat, jotka ovat löytyneet erilaisten onnellisten sattumien kautta.

- Auta minua ymmärtämään. Siitä tässä pohjimmiltaan on kysymys, Kantola summaa.

Olgan intiimiin tilaan mahtuu enimmillään viitisenkymmentä keskustelijaa ja kuuntelijaa. Kuhunkin tapaamiseen on kutsuttu lisäksi kuvataiteilija, joka tekee puolentoista tunnin keskustelusta "visuaaliset muistiinpanot". Tervetulleita Olgaan ovat myös ne, jotka eivät katso olevansa niin sanottuja suvakkeja.

- Toivomme kuitenkin, että tänne tulevat ovat valmiit haastamaan oman maailmankatsomuksensa, Kantola sanoo.

Vaikka suvakki-sana on Kantolan ja opiskelijoiden mielestä kokenut viime aikoina arvonnousun, takaraivossa on käynyt myös mahdollisuus, että joku saattaa tulla keskusteluihin rähisemään.

Tarve avoimelle dialogille on kuitenkin pelkoa suurempi. Siitä kielii sekin, että Kantolaa on kysytty keskustelukonseptillaan jo kiertueellekin eri puolille Suomea.

- Emme taida kuitenkaan lähteä. Ajattelen vähän niin, että etsikää omat hullunne, Kantola letkauttaa.

Suuri Suvakkisyksy -sarja alkaa 14.9. klo 17.30 Theatrum Olgassa (Ahvenistonkatu 2, Lahti). Aiheena mielenterveys. Muut keskustelut 21.9. (ruoka ja terveys), 28.9. (seksuaalisuus), 5.10. (monikulttuurinen Lahti) ja 12.10. (kiusaaminen)

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X