Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Napsu-koira sai oman muistonäyttelynsä Galleria Uudessä Kipinässä

Napsu kohtasi sopulin Lapissa. Sakari Nenye kertoo, että saksanpaimenkoiran ja collien sekoitus ei kuitenkaan tuntenut tarvetta tehdä tuttavuutta jyrsijän kanssa lähempää tuttavuutta, vaan jätti sen rauhaan. Kuva: Sakke Nenye

Siinä se katselee lempeillä ruskeilla silmillään viimeistä kertaa kohti kameraa. Sakke ja Kirsti Nenyen sekarotuinen Napsu-koira, joka kuoli tänä syksynä pitkän sairauden heikentämänä.

Sakke Nenye kertoo, että alunperin hänen osuutensa Nenyeiden yhteisestä valokuvanäyttelystä piti olla jotain ihan muuta, mutta Napsun kuolema muutti suunnitelmia. Siitä tulikin rakkaan perheenjäsenen muistonäyttely.

- Kuvat eivät ole kuvia koirasta vaan minun ja koiran yhteisestä elämästä. Olen kävellyt tuhannet kerrat Napsun perässä, ja katsellut, miten sen häntä heiluu edessäni, Sakke Nenye kertoo yhdestä näyttelyn kuvasta. Se on otettu vauhdissa lenkillä tunturissa, jossa Sakari Nenye on liikkunut paljon.

Galleria Uuden Kipinän näyttelyssä on kaksi kuvasarjaa Napsusta. Toisessa niistä on kuvia Napsun 17-vuotisen elämän varrelta. Viimeinen kuva on otettu sinä päivänä, kun Napsu ei enää jaksanut nousta jaloilleen. Katse, jonka koira luo kameraan on paljon puhuva. Sen silmäkulmasta näyttäisi valuvan kyynel.

Kuva: Kirsti Nenye

Surua ja luopumista

Kirsti Nenyen hautajaisten muistotilaisuuksia käsittelevät valokuvat sopivat hyvin yhteen Sakke Nenyen kuvien kanssa. Molemmat kuvaajat käsittelevät luopumista ja surua.

Kirsti Nenyen kuvissa muistotilaisuuden osanottajat jäävät anonyymeiksi, ja kuvaaja on kääntänyt linssinsä yksityiskohtiin: siihen, miten vesilasia pidetään kädessä tai kuinka sormet hakeutuvat ristiin selän takana. Saattoväen asut toistuvat mustien eri sävyissä - nykyajan digitekniikka mahdollistaa niiden toiston.

- Muistotilaisuudessa tunnelma voi olla aika ahdistunut. Aika pienet asiat helpottavat oloa. Perinteet ovat kuin haarniska, joka auttaa kestämään, Kirsti Nenye sanoo.

Kirsti ja Sakke Nenye ovat monen lahtelaisen hyvin tuntema pari, sillä he toimivat pitkään opettajina Taide- ja Muotoiluinstituutissa. Nyt he ovat eläkkeellä opettajan töistään, mutta valokuvaamista he eivät ole hyljänneet. Sakke Nenyellä on Leuku-kuvatoimistonsa, ja Kirsti Nenye on jo sopinut kahdesta uudesta näyttelystä.

Muut näyttelyt

Yksi Sakke Nenyen entisistä oppilaista on mukana Galleria Uudessa Kipinässä omalla ripustuksellaan. Emilia Rüf jatkoi opintojaan Kuvataideakatemiassa, jonka opinnäyte Meïssa-video on.

Rüf kuvaa videossa senegalilaista polkupyöräkorjaajaa, joka on myös taiteilija ja kotikutoinen filosofi.

Galleria Kipinän muissa näyttelyissä Milla Toukkarin käsitteellisiä teoksia ja Tiina Herttuan maalauksia.

Kuva: Tiina Herttua

Toukkari kertoo, että hänen teoksissaan tärkeää on prosessi. Teokset ovat kollaaseja, joissa kaikissa on käytetty erilailla muokattuja valokuvia. Teosten lähtökohta on Toukkarin kokema tunne. Niiden taustalla oleva teema on kuitenkin paljon laajempi ja liittyy asioiden jatkuvaan liikkeeseen.

Tiina Herttua on puolestaan valmistunut jo lakkautetusta Taideinstituutista. Kipinän näyttely on kolmas osa Between-näyttelyiden sarjaa. Ensimmäinen osa oli esillä Taideinstituutin opintojen aikana Galleria Oyoyssa. Molemmissa näyttelyissä käsitellään samaa asiaa, rajojen piirtämisen oikeutusta.

Galleria Uusi Kipinä 1.10. saakka: Kirsti ja Sakke Nenye, Milla Toukkari, Tiina Herttua ja Kymintie 1, Lahti. Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen