Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Juko haastaa Suomi 100 -juhlapönötyksen John Irvingin epäsovinnaisen kirjan dramatisoinnilla

Linda Wallgren ihastui John Irvingin kirjaan jo teini-ikäisenä. Kuva: Viena Kytöjoki

Mitä tekemistä amerikkalaisen John Irvingin 1980-luvun hittiromaanilla on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien kanssa?

Eipä juuri mitään. Ehkä juuri siitä syystä teatterinjohtaja Linda Wallgren onkin nimennyt sen lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon Suomi 100 -tribuutiksi.

Teatterin kausiesitteessä hän sanoo kavahtavansa ajatusta kansallisesta identiteetistä. Kun esitetään tietty kuva suomalaisuudesta, rajataan väistämättä jotakin ulos.

- Se kuva tuntuu välillä olevan hyvin kapea ja rajoittavakin, Wallgren pohdiskelee.

Näitä lähtökohtia Kaikki isäni hotellit -näytelmä lähtee haastamaan. Tosin kun Wallgren vielä aikansa asiaa tiedotustilaisuudessa pyörittelee, Kaikki isäni hotellit alkaa ehkä sittenkin näyttää juhlanäytelmältä.

Kuten missä tahansa kansallisvaltiossa, siinä on kyse yhden yhteisön yhteenkuuluvuuden tunteesta - siis eräänlaisesta sopimuksesta, jota yhteisön jäsenet suostuvat noudattamaan, olkoonpa tuo yhteisö sitten kuinka pähkähullu hyvänsä. Ja John Irvingillä se totisesti on.

Elä pellossa, älä pelossa

Kaikki isäni hotellit kuvaa amerikkalaista Berryn perhettä 1950-1970-luvuilla. Viisilapsisen perheen elämä mullistuu, kun isä saa eräänä päivänä päähänsä perustaa hotellin rähjäiseen opistorakennukseen.

Alkaa pitkä matka, joka vie Berryt hotellista hotelliin, mantereelta toiselle. Vastaan tulee jos jonkinlaista tyyppiä, eivätkä kaikki tarinan käänteet ole pelkästään valoisia.

Wallgren kertoo lukeneensa Irvingin kirjan ensimmäisen kerran teini-ikäisenä. Kirja teki jo silloin vaikutuksen.

- Siinä on jotain olennaista elämästä. Siis siitä, että silloin kun elämä tuntuu eniten elämisen arvoiselta, on aina läsnä rikki menemisen mahdollisuus. Sille ei saa antautua, muuten elämisestä ei tule mitään, Wallgren analysoi.

Lilly (Minja Koski), Suru-koira (Tuuve), äiti (Maria Nissi), John (Jussi-Pekka Parviainen) ja Egg (Onni Karekallas) joutuvat alistumaan perheen isän (Jarkko Mikkola, takana) oikuille Kaikki isäni hotellit -näytelmässä. Kuva: Viena Kytöjoki

Sopimattomia suhteita

Irvingin kirja ei ole teatterille mikään helppo nakki, sillä tekijälleen ominaisesti se on melkoinen tiiliskivi. Jukossa nähdään Marko Järvikallaksen dramatisointi, joka on esitetty tätä aiemmin vain kerran, vuonna 2009 Kom-teatterissa. Wallgren arvelee, että Juko selviää varsin moneen suuntaan kurottavasta tarinasta 2,5 tunnissa.

- Kom-teatterin kanssa yhteistä on muuten myös sama karhupuku, Wallgren paljastaa.

Niin, Berryn perheellä on todellakin karhu - ja koira, jota näyttelee ensin elävä koira ja myöhemmin Komilta lainattu koiranukke.

Elämässä on aina läsnä rikki menemisen mahdollisuus. Ohjaaja Linda Wallgren

Irvingin omintakeinen huumorintaju ponnistaa usein absurdista. Johtolauseeksi Wallgren nimeää Irvingin tokaisun, että ihmisen pitää elää täysillä mutta muistaa varoa avoimia ikkunoita.

Erikoista kokonaisvaikutelmaa lisää esimerkiksi se, että tarinan kertojahahmolla Johnilla (Jussi-Pekka Parviainen) on sopimattoman läheinen suhde omaan siskoonsa Frannyyn (Ilona Pukkila). Mitä siitä pitäisi päätellä?

- Että Irving pyrkii ymmärtämään kaiken, mitä elämässä eteen tulee, Wallgren miettii.

Fatalistinen isähahmo

Vaikka Berryt jahtaavat omalla tavallaan amerikkalaista unelmaa, Wallgren arvelee, että he voisivat olla myös suomalainen perhe 1950-luvun jälleenrakennuksen vuosina. Kuvioon kuuluu se, että isän määräysvaltaa ei kyseenalaisteta.

- Isä ainakin kuvittelee olevansa perheenpää. Oikeasti näin ei välttämättä ole, Wallgren huomauttaa.

Isää näyttelevä Jarkko Mikkola näkee hahmossaan fatalistin, joka uskoo kohtaloonn.

- Hän on lähtöisin köyhistä oloista ja haluaa omille lapsilleen parempaa. Kyse on siis tavallaan myös luokkanousun tavoittelusta, Mikkola analysoi.

Osa Jukon näyttelijöistä on joutunut tekemään henkilökohtaisia uhrauksia näytelmää varten. Markus Karekallasta ei ole enää karvoihin katsominen, sillä mies on joutunut trimmaamaan partansa ja hiuksensa, jotta sopisi perheen Frank-pojan rooliin.

- Kyllä ne takaisin kasvavat, mies lohduttaa.

Kaikki isäni hotellit Jukossa 15.9. alkaen

Teatterikausi

Vanhan Jukon syksyssä

Kaikki isäni hotellit John Irvingin romaanin ohjaa Linda Wallgren. Ensi-ilta 15.9. Esityksiä 29.11. asti.

YstävienSPORTTIpäivä Uusi musiikkipitoinen lastennäytelmä, jossa seikkaillaan liikunnan parissa. Käsikirjoitus: Minja Koski. Ohjaus: Suvi Halinen. Kantaesitys 27.10. Esityksiä 25.11. asti.

Ylpeä laulajan arpa Kaj Chydeniuksen laulustudiossa Minja Koski ja Mikael Saari. 21.9.

Maailman meri - vesi on maailman muisti Meriteatteri vierailee kolmatta kertaa Jukossa. Esitykset 20.10. ja 21.10.

Halko #9 Teatterilaboratorio. Työpajassa harjoitellaan viikko, lauantaina esitetään tuotokset. 4.11.

Ilmeitä isänmaamme kasvoilla -konsertti Lämminhenkinen laulelmallinen iltapäivä, lavalla Jukon ensemble. 6.12.

Kalleimmat joululaulut -konsertti

Joululauluja laidasta laitaan. 11.12. ja 13.12.

Juko Comedy Club Stand upia syksyyn. 17.11. ja 8.12.

Lisäksi JukoKlubi-konsertit 30.9. ja 4.10.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X