Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Näyttelijä Oskari Katajisto muistelee elämäkerrassaan - lapsuuteen Soramäessä liittyy paljon hyviä muistoja

Shopping and fucking (2000) oli menestys Helsingin kaupunginteatterissa. Katajisto laihdutti rajusti nistin roolia varten ja painoi vain 57 kiloa. Kuva: Stefan Bremer
Oskari Katajisto muistaa hyvin päivän, kun hänen perheensä muutti Hollolaan 1970-luvun alussa. Soramäen punatiiliset, kolmikerroksiset vuokrakasarmit saivat uudet asukkaat Kurikasta.

Muuttopäivän päätteeksi perhe lähti uimaan läheiselle Tiilijärvelle. Isoveli Petteri juoksi rantaan ja huuteli perässään tulevalle pikkuveljelleen:

- Tuu tänne, tääl veressä on lämmintä.

Rannalla lorvineet paikalliset mopopojat katselivat ihmeissään, keitä olivat nämä puukkojunkkarit, jotka pulikoivat veressä.

Katajisto kertoo, että mopopojista tuli alkushokin jälkeen veljesten hyviä ystäviä.

Lapsuudestaan Soramäessä Katajistolla on pääsiassa hyviä muistoja. Niiden huonojen aika on vasta myöhemmin.

Kolmen ikäinen Oskari isän amerikanraudan vieressä Lahdessa. Kuva: Minerva Kustannus

Muistoja on tarjolla lisää lahtelaislähtöisen Katajiston elämäkerrassa, joka julkaistiin keskiviikkona. Minervan kustantaman Tunnustuksia-teoksen on kirjoittanut Katajiston pitkäaikainen ystävä Arto Leivo.

Katajisto toteaa kirjan esipuheessa, että kyse ei oikeastaan ole elämäkerrasta vaan hänen henkisestä almanakastaan. Siihen oli alkanut kertyä merkintöjä, joista hän ei ole ylpeä, ja joista julkisuudessa on kerrottu Katajiston mielestä vääränlaistakin totuutta.

Naisia, alkoholiongelma, ratista kärähtämistä, pahoinpidellyksi joutumista, työpaikan menetys ja ulosottokierre - Katajiston elämä on tarjoillut jatkuvaa materiaalia juorulehdille, ja niitä ne ovat ahkerasti käyttäneet.

Eräs syy kirjan julkaisemiselle oli tarve tehdä tiliä menneisyyden kanssa.

- En ole ollut hyvä ihminen. Haluan pyytää anteeksi omia typeriä tekojani. Eihän tämä mennyt ihan niin kuin Strömsössä.

Tällä hetkellä Katajisto sanoo kuitenkin elävänsä hyvää vaihetta ja olevansa onnellinen mies.

Rankkoja rooleja

Eräs syy muistelemiselle oli halu avata näyttelijän ammattia.

Lööppien taakse on saattanut hukkua tieto siitä, että Katajisto on hyvä näyttelijä, joka on tehnyt hienoja rooleja Helsingin kaupunginteatterissa.

Oskari Katajisto sanoo elämässään olevan nyt hyvän vaiheen, vaikka tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki. Näytteleminen, ohjaaminen ja kirjoittaminen kiinnostavat. Kuva: Pekka Holmström/Lehtikuva

Kaupunginteatteriin hänet kiinnitettiin melko pian valmistumisensa jälkeen. Nouseva tähti sai alusta lähtien isoja rooleja näytelmissä, joista tuli sekä arvostelu- että yleisömenestyksiä. Hänet muistetaan muun muassa shokkinäytelmästä Shopping and fucking, musikaaleista Housut pois, Oopperan kummitus ja West Side Story sekä menestysdraamoista Armfelt, Pojat, Voiton päivä ja Closer.

Monipuolinen näyttelijä on ollut mukana monentyylisissä näytelmissä. Yhden yhteisen piirteen hän löytää roolihahmoistaan.

- Olen tehnyt rankkoja, en romanttisia prinssin rooleja. Ohjaajat ovat tienneet taustoistani ja siitä, että tarvittaessa minusta lähtee helposti kierroksia.

Jengitappeluita Lahdessa

Taustoillaan Katajisto viittaa värikkääseen nuoruuteensa Lahdessa ja Hollolassa. Nuoret olivat Katajiston mukaan hyvin tarkkoja reviireistään, ja eri asuinalueiden jengit ottivat välillä verisestikin yhteen. Yhteenotoista muistoksi on jäänyt kolhuja sääriin, ja nenä on murtunut useampaankin otteeseen.

Katajisto (oik.) hurahti yleisurheiluun 1970-luvun lopulla. Tässä ylpeitä viestin piirinmestareita. Kuva: Minerva Kustannus

Vaikka Lahdessa oli rankkaa, niin täällä syntyi myös kipinä näyttelemiseen. Ystävä, näyttelijä Eppu Salminen houkutteli Katajiston mukaan Lahden nuorisoteatteriin. Näyttelijän ammatti ei kuulunut Katajiston lapsuuden haaveisiin.

- Joku asia näyttelemisessä vei. Kun pääsee tekemään repliikkejä, joissa pystyy samaistumaan omiin muistoihinsa niin moninaisella tavalla.

Lahdessa Katajisto käy edelleen usein, sillä kaupungissa asuu sukua ja ystäviä.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi