Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Katastrofi odottaa mäen takana, kun Napapiirin sankarit lähtevät pyhiinvaellukselle suosikkielokuvan 3. osassa

Napapiirin sankareiden kolmannessa osassa pyhiinvaelletaan Lapissa. Pääosissa muun muassa Santtu Karvonen ja Jussi Vatanen. Kuva: Tuntematon

Napapiirin sankarit 3

3 / 5 tähteä

Jos kavahdat Paulo Coelhoa, kolmas Napapiirin sankarit voi hyvinkin olla elokuva sinulle. Ja jos et kavahda, elokuva sopii sinulle sitäkin paremmin. Tiina Lymin ohjaamassa ja Pekko Pesosen kirjoittamassa komediassa nauretaan lempeästi mutta vakaasti kaikille oman elämänsä alkemisteiksi halajaville eli elämänsä tarkoitusta etsiville. Toisin sanoen meille kaikille, sillä kukapa ei joskus olisi lukenut Coelhon Alkemistia ja haaveillut suurenmoisesta aarteesta, jota kohti jokainen askeleemme silkasta kohtalon ja kohtalonuskon pakosta johdattaa. Kukapa ei.

Jannella (Jussi Vatanen) tosin on sydämessään eri toive ja hyppysissään eri kirja. Elämän tyhjyyttä ja tarkoituksettomuutta murehtiessaan hän saa päähänsä lähteä pyhiinvaellukselle Santiago de Compostellaan. Inari (Pamela Tola) ei miehensä ideasta innostu, joten määränpää vaihtuu Pallastunturiin. Hyvä niin, sillä Coelhon elämäkertaelokuvassa kyseinen matka tarjoaa ihan riittävästi hihiteltävää. Jokainen matka on tehtävä oikein, erityisesti pyhiinvaellukset, jotta ne eivät muuttuisi silkaksi kitschiksi.

Henkiset vibat pilalle

Viisauden muuttaminen kitschiksi ja kitschin muuttaminen viisaudeksi on tietysti sitä komedian omaa alkemiaa. Epäviisasten kiviä Jannella on vaelluskengissään kaksin kappalein. Kämäräinen (Santtu Karvonen) ja Räihänen (Timo Lavikainen) änkevät väkisin mukaan matkaan ja pilaavat muuten niin henkiset vibat. Jo alkukuva paljastaa, että katastrofi odottaa käytännössä katsoen seuraavan mäen takana. Ja vasta katastrofista se viisastuminen alkaa.

Saman oppii myös Inari, joka kaipaa äitiysvapaalta takaisin työelämään ja lähtee työporukan kanssa suopotkupalloturnaukseen. Siellä on edessä yhtä monta katastrofia kuin Jannellakin, ja vaikka tavoitteet ovatkin vähemmän henkiset, viisastuminen ei jää sen vähäisemmäksi. Kumpikin oppii, että arjen ratkaisut löytyvät arjesta.

Onko tämä nyt sitten ymmärrettävä niin, ettei pidä lukea mitään? Ollaan vain ja möllötetään? Ei tietysti. Onhan lukeminen myös osa arkea. Niin kuin tuntureilla ja pyhiinvaellusreiteillä tarpominenkin.

Ohjaus: Tiina Lymi, käsikirjoitus: Pekko Pesonen. Pääosissa: Jussi Vatanen, Pamela Tola, Santtu Karvonen, Timo Lavikainen. K-12.

Hannu Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi