Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Avainsana on yhdessä pelaaminen" - peleistä kirjoittanut Elina Lappalainen rinnastaa pelien pelaamisen lukemisen kaltaiseen harrastukseen

Elina Lappalaisen kirjoittamassa ja Jussi Kaakisen kuvittamasas lastentietokirjassa Nyt pelittää! lukija viedään matkalle pelien tekemisen ihmeelliseen maailmaan. Lappalaisen mukaan kaikkien lapsien ei tulisi osata koodata, mutta tietokoneiden toiminnan ymmärtäminen ja pelien medialukutaidon hallitseminen ovat taitoja, jotka jokaiselta tulisi löytyä takataskustaan.

Toimittaja-kirjailija Elina Lappalainen seuraa työkseen peliyritysten kehitystä ja viihtyy itsekin pelien parissa. Kuva: Laura Oja

Lasten ymmärrys digitaalisista peleistä liittyy useimmin omaan pelaamiseen, mutta harva tietää, miten pelit oikein syntyvät, millaista ammattitaitoa pelien tekeminen vaatii ja miten peleihin luodaan koukuttavuutta ja ansaintaa.

Tieto-Finlandia-palkitun toimittaja-kirjailija Elina Lappalaisen ja kuvittaja Jussi Kaakisen uusi lastentietokirja Nyt pelittää! (Tammi) vie tarinalliselle matkalle pelien tekemisen maailmaan.

Kirjassa nuoret koululaiset Sofia ja Oliver tutustuvat työelämään Sofian äidin pelifirmassa, luovat oman pelinsä ja perehtyvät pelialan ammattilaisten kuten pelisuunnittelijan, graafikon, äänisuunnittelijan ja ohjelmoijan työnkuviin.

- Tarinan päähahmo Sofia on musiikista kiinnostunut tyttö, joka ei näe itsellään olevan roolia pelien tekemisessä. On tärkeää kannustaa tyttöjä kiinnostumaan teknologiasta, sillä usein tytöiltä sulkeutuu monia ovia, jos he eivät kiinnostu tekniikasta ja matemaattis-luonnontieteellisistä aiheista, Lappalainen muistuttaa.

Avainsana on yhdessä pelaaminen. Ei laiteta lasta viihtymään pelilaitteen kanssa itsekseen vaan aikuisen tulee osoittaa aitoa kiinnostusta sitä kohtaan, mitä lapsi tekee.

Faktat kunnossa

Lappalainen korostaa tietokirjan olevan totta niin tekstin kuin kuvituksen osalta. Kirjaa varten Lappalainen vei koululaisryhmät tutustumaan helsinkiläisten Seriously- ja Grand Cru -peliyhtiöiden toimintaan. Seriously tunnetaan suositun Best Fiends -pelin luojana.

- Lapset tapasivat oikeita pelialan ammattilaisia, jotka kertoivat pelien tekemisestä. Vaikka tiedän peliskenestä kaiken, lasten kysymykset olivat hyödyllisiä. Miten selität lapselle, mikä on pelimoottori, game engine? Kun nämä asiat pitää kertoa kirjassa niin, että lapsikin sen ymmärtää, se auttaa myös itseäni ymmärtämään asioita paremmin.

Kuvitus on myös uskollinen todellisuudelle. Nyt pelittää -kirjan hahmoista voi löytää monia kotimaisista peliyhtiöistä tuttuja kasvoja ja todellisia työskentelytiloja.

Lappalainen tuntee aihepiirin, josta hän kirjoittaa. Nintendo-ajan lapsena hän on pelannut paljon sekä konsoli- että tietokonepelejä, muun muassa strategia- ja rakennuspelejä kuten Strongholdia, Caesaria ja Age of Empiresia.

Nyt Lappalainen toimii Talouselämä-lehden toimittajana ja seuraa työkseen muun muassa peliyritysten kehitystä ja teknologia-aiheita.Nyt pelittää! -lastentietokirja on samalla luontevaa jatkoa Lappalaisen aiemmalle, aikuisille suunnatulle tietokirjalle Pelien valtakunta (Atena, 2015), joka kertoo peliyhtiöistä ja niiden historiasta, pelibisneksestä ja hittipelien metsästämisestä.

Kaikkien ei tarvitse osata koodata

Nykyisin jo peruskoululaisille opetetaan ohjelmointia ja koodausta. Lappalaisen mielestä kaikkien ei tarvitse osata koodata, mutta on tärkeää ymmärtää tietokoneiden toimintaa ja logiikkaa sekä hallita digitaalisten sisältöjen, kuten pelien, medialukutaitoa.

- Kun hahmotat pelien koukuttavuuden ja ansaintamallien mekanismin, silloin pelit eivät vie sinua mukanaan. Koukutun itsekin helposti mobiilipeleihin. Kevyet ja kivat pulmapelit ovat hyvää nollaamisviihdettä, mutta jos peli alkaa syödä liikaa aikaa, pistän poikki ja poistan pelin puhelimesta.

Lappalainen rinnastaa kirjassaan pelaamisen samanlaiseksi viihteeksi ja harrastukseksi kuin lukemisen tai tv-sarjojen katselun. Moni vanhempi suhtautuu pelaamiseen silti tuomitsevammin kuin lukemiseen.

- Kansainvälisesti pelaajien keski-ikä on yli 35 vuotta. Myös suurin osa konsolipeleistä tehdään aikuisille. Aikuisille suunnatut tuotteet vaikuttavat määrittävän koko pelialaa, vaikka pelejä on yhtä monenlaisia kuin kirjojakin. On erikseen pelejä vauvoille, lapsille ja aikuisille. On eri peligenrejä, kuten kirjoissakin on tietokirjoja, lastenkirjoja ja rankempia teemoja aikuisten romaaneissa. Peleissä on ikärajat aivan syystä.

Peleistä on todellista hyötyäkin monien taitojen ja tietojen kartuttamisessa, mutta Lappalainen korostaa kirjassaan pelien roolia hauskana yhdessäolona.

- Pelaan lapseni kanssa opetuspelejä, joissa opitaan värejä, geometriaa, logiikkaa ja vaikka ihmisen anatomiaa. Avainsana on yhdessä pelaaminen. Ei laiteta lasta viihtymään pelilaitteen kanssa itsekseen, vaan aikuisen tulee osoittaa aitoa kiinnostusta sitä kohtaan, mitä lapsi tekee. Pelien parissa voi viettää yhteistä aikaa lapsen kanssa samalla tavalla kuin lukemalla yhdessä kirjoja.

Lukemista syksyyn

Uutuuskirjoja pelaamisesta ja internetistä

Elina Lappalainen & Jussi Kaakinen: Nyt pelittää! (Tammi). Tietokirja peleistä, pelien tekemisestä ja pelaamisesta. Ilmestyy 15. elokuuta.

Linda Liukas: Hello Ruby - Löytöretkellä internetissä (Otava). Lastenkirja internetistä. Ilmestyy elokuussa.

Aleksi Delikouras: Multiplayer - Nörtti 5 (Otava). Nuortenkirjasarja DragonSlayer666-nettipelaajasta jatkuu. Ilmestyy lokakuussa.

Kaj Korkea-aho & Ted Forström: Zoo - Viraalit nerot (Otava). Kasiluokkalaiset käyvät taistelua netissä oppilasvaaleista nuortenkirjassa. Ilmestyy syyskuussa.

Risto Löf
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi