Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Unelma kokoillan elokuvasta toteutui - arkkitehtiopiskelija Thomas Laine teki veljensä kanssa indie-elokuvan kokonaan ilman julkista rahoitusta

Kun Thomas Laine sai tietää, että hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Viraali oli päässyt Sodankylän elokuvajuhlille, se oli paras ja palkitsevin hetki koko elokuvaprojektin aikana. Ison riskin ottaminen oli kannattanut.

- Se oli tärkeä tunnustus. Tuntui, että tässä on jotakin järkeä, eikä elokuvanteko ole vain loputon matka, Laine sanoo.

Laineen ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama Viraali sai kesäkuussa maailman ensi-iltansa Sodankylässä. Lahdessa Viraali tuli ensi-iltaan Kino Iiriksessä perjantaina.

Laineen kanssa elokuvantekoon ryhtyi veli Peter Laine, joka kuvasi ja toimi toisena tuottajana. Veljeksillä on taustallaan yksi yhteinen elokuvaprojekti, puolituntinen lyhytelokuva Seuraaja (2013). Lyhytelokuvan sytyttämä kipinä jäi kytemään. Vuonna 2014 Laine alkoi kirjoittaa Viraalia, ja jo seuraavana vuonna elokuvaa alettiin kuvata Helsingissä.

"Välillä tuntui ylivoimaiselta"

Viraali on poikkeuksellinen elokuva, sillä se on syntynyt kokonaan ilman julkista rahoitusta. Budjetti saatiin kasaan lukuisten yhteistyökumppaneiden avulla ja ennen kaikkea omalla rahalla. Arkkitehdiksi Helsingin Aalto-yliopistossa opiskeleva Laine on painanut viikonloput töitä varastolla ja rahoittanut sillä myös elokuvantekoa. Muutenkin tuotanto lähti käyntiin niin sanotusti nollasta: oli hankittava kalusto, etsittävä kuvauspaikat ja roolitettava yli 50 näyttelijää.

Yksi Viraalin päähenkilöistä on Vili Korteniemen esittämä Janne, joka haaveilee rap-artistin urasta.

Hirvittikö riskin ottaminen missään vaiheessa?

- On hirvittänyt moneen kertaan. Ja olen miettinyt, että miten tämä onnistuu tai mistä saan 55 näyttelijää, kun en tunne yhtäkään. Pitää vain ruksia listasta yksi asia kerrallaan. Kyllä se tuntui välillä aika ylivoimaiselta haasteelta.

Koska budjetti oli rajallinen, monissa asioissa oli säästettävä - kuitenkaan tinkimättä laadusta, Laine sanoo. Ja tyylikkäältä Viraali näyttääkin.

- Kuvauksissa mentiin harvoin yliajalle, ja päivän aikana kuvattiin vain yhdessä tai kahdessa kuvauspaikassa. Se toi säästöjä, koska ryhmän liikutteleminen paikasta toiseen on aika kallista.

Elokuva kuvaa monipuolisesti nykyajan verkottuneisuutta

Viraali tarttuu isoihin teemoihin. Juoneltaan se on rikoselokuva, jossa neljän eri tarinan langat kietoutuvat yhteen. Samalla elokuva käsittele monipuolisesti nykyaikaa: digitalisoitunutta ja verkottunutta maailmaa ja netti-ilmiöitä, kohtaamista ja yksinäisyyttä. Viraaliudella viitataan siihen, kuinka esimerkiksi video leviää laajalle nopeasti. Elokuvassa viraalius kuvastaa nykypäivän elämää.

- Ajatuksena oli, että halusimme kuvata tätä aikaa. Pääteemaksi otettiin viraalius: se, kuinka elämä luo verkostoja kaikilla tasoilla. Nykypäivänä internetistä voidaan hyvin havainnollisesti nähdä, miten uutiset ja videot leviävät verkossa. Tätä ilmiötä peilataan isompiin aiheisiin, kuten globaaliuteen ja sairauksiin.Viraalissa on useita päähenkilöitä, muun muassa älykköpoliisi Kari, rap-artistin uralle pyrkivä Janne, rikollinen elektroniikkamyyjä Mika ja ryöstöön sotkeutuva pankkiiri Harry. Käsikirjoittajalle läheisimmäksi hahmoksi tuli poliisi (Frans Isotalo).

- Myöhemmin huomaa, että jokaiseen hahmoon on kirjoittanut jotakin itsestään. Eniten minua puhuttelee poliisi Kari. Hän on elokuvan tarkkailijahahmo, Laine sanoo.

Viraali kuvattiin valtaosin Helsingissä. Ohjaaja Thomas Laine ja kuvaaja Peter Laine näkyvät kuvassa vasemmalla.

Räppäri Janne, eli Vili Korteniemi on oikeassakin elämässä tähtäämässä artistiksi. Muutama kuukausi ennen Viraalin ensi-iltaa Korteniemi eli WIL sai levytyssopimuksen.

Intohimona ensin sarjakuvat

Thomas Laine oli lapsena suuri sarjakuvien fani, ja teini-iässä Laine haaveili sarjakuvapiirtäjän ammatista. Sitten lukeminen jäi. Tilalle tulivat elokuvat.

- Elokuvassa asioita voi käsitellä niin monipuolisesti. Elokuvan tekeminen on myös sosiaalista verrattuna sarjakuviin, Laine sanoo.Viraali jätti vielä nälkää elokuvantekoon. Laineella on montakin ideaa uutta elokuvaa varten, mutta niistä hän ei kerro vielä tarkemmin.

Kumpi vetää puoleensa kovemmin: arkkitehdin ammatti vai elokuva-ala?

- Elokuva vetää kyllä enemmän. Se on niin monipuolinen. Mutta Suomessa on myös sellaiset realiteetit, että usein ohjaajan pitää tehdä jotakin sivutyötä.

Elokuva

Kotimainen indie-elokuva

Viraali on Thomas Laineen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla kesällä.

Elokuvan kuvaaja ja toinen tuottaja on Thomas Laineen veli Peter Laine.

He ovat tehneet aiemmin yhdessä lyhytelokuvan Seuraaja (2013).

Veljeksillä on myös oma tuotantoyhtiö Runoelma Films.

Viraalin pääosissa ovat Frans Isotalo, Saga Sarkola, Vili Korteniemi, Anne Polvi, Mika Melender ja Visa Sarparanta.

Sivurooleissa nähdään Roope Salminen ja Paleface.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi