Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Tove Jansson haltioitui Pariisin viettelevistä bulevardeista - kirjoituskokoelma avartaa käsitystä kirjailijan persoonasta

Tove Jansson

Bulevardi ja muita kirjoituksia

Toim. ja suom. Sirke Happonen. Tammi 2017. 288 s.

”Bulevardi syntyi taatusti Pariisissa. Eivätkä sen jälkeläiset koskaan vedä vertaa kantaäidilleen, joka lakkaamatta kasvaa ja säkenöi, kruunaa öiset fasadinsa leiskuvien valomainosten tiaralla ja asfalttinsa autojen tiheällä lamppuvirralla.” Näin kirjoitti nuori Tove Jansson (1914-2001) haltioituneesti taiteilijakaupungista vuonna 1934.

Jansson kuvitti ja kirjoitti aikakauslehtiin lyhytproosaa. Näitä lehtinovelleja ja kuvituksia Sirke Happonen on valikoinut ja suomentanut kokoelmakirjaksi. Janssonin varhaisimmat ja kirjan kiinnostavimmat lehtinovellit vuosilta 1934-1940 vertautuvat vasten poikkeuksellista ajanjaksoa Suomessa ja Euroopassa. Eletään toisen maailmansodan ja Hitlerin valtaannousun kynnyksellä ja keskellä, matkustaminen avartaa maailmankuvaa, Pariisi houkuttaa.

Kokoelman niminovelli, jossa Jansson vie lukijaa kaupunkiflanöörin matkassa ja rakastavaisten jäljillä, luo Pariisista viettelevän ja naiivinkin romanttisen kuvan. Jansson kirjoittaa kuin maalaisi. Tarinallisuutta enemmän novelleissa korostuvat hetken tunnelmat, näyt ja kohtaamiset.

Matkustamisessa vastakkain asettuvat banaali massaturismi ja autenttisuuden kaipuu kuten satiirisessa tarinassa pariskunnan repivästä Caprin kuhertelumatkasta.

Samaan ilkikuriseen sävyyn Jansson kirjoittaa Pariisin keikaroivasta taidemaalarista (Parta) ja suomalaisista yhteiskuntaluokista (Vuokrataan huone, Laiturielämää).

Kokoelman viisi myöhäisempää kirjoitusta vuosilta 1961-1995 vaikuttavat irrallisilta, mutta avartavat käsitystä kirjailijan persoonasta, suhteesta meriluontoon ja viehätyksestä kauhuun. Pariisin ympyrä sulkeutuu kokoelman viimeisessä novellissa Kerran puistossa.

Risto Löf

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen