Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Näyttelyarvio: Ilostu ja riemastu - Kaarisillan erityistaiteen näyttelyssä on monia helmiä

Kaarisilta biennale 2017

Nea Haapalan maalaus on saanut innoituksensa ghouleista, jotka esiintyvät eräässä japanilaisessa sarjakuvassa. Kuva: Kai Sinervo

Kaarisilta biennale 2017

Erstan kartano Lahdessa 27.6.-6.8.

Kaarisillan biennale järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kansainvälisenä erityistaiteen näyttelynä se on ainutkertainen Suomessa. Mukaan on kutsuttu muutama suomalainen kuvataiteilija. Näyttelyn toinen osuus on Kaarisillan galleriassa Helsingissä.

Erityistaide on osa kuvataiteen kenttää, osin hyväksyttynä institutionalisoidulle taiteen kentälle, osin ei. Se, miten taidetta tehdään, ei poikkea nykytaiteesta. Tosin suurissa nykytaiteen katselmuksissa valokuva ja mediataide juhlivat. Arja Salon valokuvat ovat tämän näyttelyn ainoat, ja mukana on muutama lyhyt video.

Näyttelyssä toistuvana aiheena ovat eläimet.
Kalle Olenius: Teräskaupunki Jules Vernen romaanista. Kuva: Kai Sinervo

Tuoreutta ja raikkautta

Parasta näyttelyssä ovat tuoreet ja raikkaat värit ja näkökulmat sekä huumori. Toki näyttelyssä on vakavia ja traagisiakin sävyjä. Harri Blombergin poliitikkoja Alexander Stubbia, Paavo Väyrystä ja Sauli Niinistöä esittävät maalaukset ovat hykerryttäviä - loppuisi jo keskustelu näköistaiteesta. Tyko Sallisen kuvat puolisostaan Mirristä ovat aivan samanlaista sarjaa, Blomberg on tosin vielä kovempi.

Matias Waris: Chaplin. Kuva: Kai Sinervo

Muotokuvia näyttelyssä onkin jonkun verran - kärsivän näköinen omakuva Viivi Vikmanilta, vahva Juhani Rusasen omakuva tai Matias Wariksen elokuvatähdet. Wariksen kuvaama Marlene Dietrich rinnastuu Andy Warholin Marilyn-kuvaan, koska molemmissa on kultainen säteily. Tosin Wariksen elokuvatähdet ovat raikkaita tulkintoja.

Eläin-aiheet toistuvat

Näyttelyssä toistuvana aiheena ovat eläimet. Ne ovat eksoottisia kuten pantteri Aleksiina Salmen maalauksessa tai Monika Pielokin massiivisia elefantteja.Lauri Grönlundin menneisyydestä Egyptistä hakevat eläimelliset hahmot ovat vaikuttavia.

Eniten veistoksia on tehty keramiikasta, joita on esillä myös luonnossa. Cameron Morganin keramiikkapuhelimet ovat riemastuttavia, ja Kimmo Tolvasen Pelikaani varsinainen esinekooste. Lisbet Hemsen kudottu veistos tuo nykytaiteen käsityötekniikat mukaan tähän näyttelyyn.

Paul Gustafsson: Jättilintu. Kuva: Kai Sinervo

Hiukan uuvuttava

Näyttelyssä on monia helmiä, vaikkakin Erstan kattaus on hieman uuvuttava. Toki mukana on outsider artista tutunlaisia teoksia, jossa tekijät ovat mahdollisesti aloittaneet yhdestä reunasta ja täyttäneet koko pinnan.

Hanna Nieminen: Kiinan prinsessa. Kuva: Kai Sinervo

Vaikutteet erilaisista taiteen tyyleistä on omaksuttu arvokkaasti. Esimerkiksi Joachim Humbert on maalannut sitruunan ja appelsiinin suureen kokoon, aivan poptaiteen tapaan.

Näyttelyn epäilemättä vakavin sarja on Prathapan G:n Plastic pollution, jossa hän kuvaa sitä, miten muovijäte ottaa valtaa vesistöissä.

Herkin teos on Therese Perssonin huikean upea tussipiirustus.

Avoinna ti-su klo 12-18, Villähteentie 458, Lahti.

Päivi Ruutiainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen