Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Jos Summer upin tuottajalla olisi valtaa kutsua esiintymään kenet vain, valinta olisi Eminem

"Uskon, että ulkomaiset vieraat ovat sitä ekstraa, joka kiinnostaa", sanoo Erik Jääskeläinen.

Tuottaja Erik Jääskeläinen sanoo, että Summer Upin edustamasta modernista musiikista on tullut suosittua, ja nykyisin kaikki tapahtumat kilpailevat heidän kanssaan samoista artisteista. Kuva: Kai Sinervo

Summer Upin tuottajalle Erik Jääskeläiselle työ festivaalialueella käy kuntoilusta. Puoleen päivään mennessä tuottajan kännykässä olevaan askelmittariin on kertynyt Mukkulan tapahtumapuistossa terveysasiantuntijoiden suosittelemat 10 000 askelta - ja festariohjelma on vasta käynnistynyt.

- Se on ihan hyvä, kun ajattelee millaista ruokaa festareilla on, Jääskeläinen pohtii myhäillen.

Tuottaja on tapahtuma-alueelle se, jonka puoleen tapahtuman eri osa-alueista vastaavat kääntyvät, jos heillä on ongelmia. Jääskeläinen kertoo päässeensä helpolla, sillä ratkottavaa ei ole ollut. Niin festariyleisö kuin artistitkin ovat nauttineet sujuvista järjestelyistä aurinkoisessa säässä.

Hyvällä säällä on merkitystä siinä, millainen kokemus festareilla käymisestä jää.

- Vieraiden on helpompi sietää hyvällä säällä sitä, jos joku asia ei toimi. Jos sää on huono, niin pienetkin ongelmat alkavat kasautua.

Kävijämäärä laskenut

Tällä kertaa modernin musiikin festivaalilla juhli Jääskeläisen arvion mukaan 14 000-15 000 kävijää. Hän on tyytyväinen lukuun ja sanoo sen olevan tavoitteiden mukainen. Viime vuonna kävijöitä oli noin 21 000.

Tapahtuman huippuvuosiin verrattuna Summer Upin kävijämäärä on kuitenkin romahtanut. Ennätysvuonna 2012 vieraita oli tuolloin tapahtumaa järjestäneen Martin Mustosen mukaan jopa lähes 40 000.

Jääskeläisen mukaan kävijämäärät eivät ole vertailukelpoisia. Hän luonnehtii kuusi vuotta sitten järjestettyä tapahtumaa ihan erilaiseksi kuin nykyistä: se pidettiin vanhalla paikalla, ja sen järjesti eri yritys kuin nyt. Himos Festival oy osti kaksi vuotta sitten Summer Upin kokonaan.

Suurin ero on Jääskeläisen mukaan kuitenkin toimintaympäristön muutoksessa.

- Aika on toisenlainen. Edustamastamme musiikkityylistä on tullut suosittua, ja nykyisin kaikki tapahtumat kilpailevat kanssamme samoista artisteista.

Jos aiemmin halusi esimerkiksi nähdä JVG:n, piti tulla Summer Upiin. Samoilla apajilla Summer Upin kanssa toimivat festivaaleista vain hiphopiin keskittyneet Block Fest ja tänä vuonna pillit pussiin lyönyt Pipefest. Nyt Suomen suosituimmiksi artisteiksi kohonneita modernin musiikin edustajia voi nähdä rockfestivaaleillakin.

Hyvä esimerkki kaikille kelpaavista artisteista on esimerkiksi Antti Tuisku, joka esiintyi Summer Upin kanssa samaan aikaan järjestetyissä Lahden Öissä perjantaina. Tuisku olisi Jääskeläisen mukaan ollut aivan mahdollinen kiinnitys myös Summer Upissa genrensä puolesta.

Kansainväliset artistit tärkeitä

Kansainväliset artistit ovat niitä, joilla Summer Up aikoo erottautua jatkossakin muista. Yhdysvaltalaiset G-Eazyn, Post Malonen ja Machine Gun Kellyn saattoi nähdä festivaaleilla vain Lahdessa.

- Vaikka suomalaiset artistit olisivatkin suosittuja, niiden varaan ei voi heittäytyä. Muutenhan tapahtumamme ei erottuisi muista. Uskon, että ulkomaiset vieraat ovat sitä ekstraa, joka kiinnostaa.

Tuottajan työn etuja on, että esiintymään voi kutsua omiakin suosikkeja. Tänä kesänä sellainen oli Machine Gun Kelly, jonka Jääskeläinen tiesi kiinnostavan muitakin. Jos tuottajalla olisi valta kutsua kenet tahansa esiintymään, valinta osuisi Eminemiin.

Ensi vuodelle varaus

Summer Up on järjestetty alusta asti Lahdessa, ja Jääskeläinen uskoo, että niin on vastaisuudessakin.

Päätös uuden tapahtuman järjestämisestä tehdään kuitenkin vasta, kun tämän kesän tapahtuma on paketissa.

Järjestäjät ovat kuitenkin tehneet varauksen Mukkulan tapahtumapuistosta ensi vuodellekin. Festivaali järjestettäisiin silloin samaan aikaan kuin nyt eli kolmen viikon päästä juhannuksesta.

Korjattu 17.7. klo 15:22: Summer Upin ennätysvuotta.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi