Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Parhaat tulevat Lahesta - kolme syytä, miksi mastokaupungista on tullut Suomi-rapin pääkaupunki

Kuva: Viena Kytöjoki

1. Poikkeuksellisen hyvä tekijöiden yhteishenki

Lahtelaisräppäri Brädin mielestä keskeinen tekijä paikallisten räppäreiden menestymisessä on ollut tekijöiden hyvä yhteishenki. Lahdessa ei hänen mukaansa ole ollut tapana hinata ketään alaspäin vaan pikemmin on annettu vauhtia ylöspäin. Se on ollut Suomessa poikkeuksellista.

Kun lahtelaiset tekijät aktivoituivat räppäämään rytinällä vuosituhannen vaihteessa, oli Suomessa muitakin isoja rap-kaupunkeja. Niistä ei kuitenkaan ole noussut yhtä hyvällä onnistumisprosentilla valtakunnallisesti tunnettuja rap-artisteja kuin Lahdesta.

- Jossain voi olla kateuttakin. Veteraanien ja tulokkaiden välille ei muualla Suomessa ole välttämättä löytynyt yhteistä säveltä, Brädi toteaa.

Lahdessa yhdessä tekemistä ei ole vierastettu. Hyvänä esimerkki siitä on lahtelaisräppäreiden kokoonpano Lahti United, joka on tehnyt musiikkia ja esiintynyt yhdessä. Se on yhdistänyt Brädin mukaan kaupungin rap-piirejä.

Brädiä voi syystä kutsua lahtelaisen rapin kummisedäksi. Oman uransa ohella hän on seurannut nuorempien tekijöiden edesottamuksia ja auttanut heitä mahdollisuuksien mukaan. Lahti-rapin tulevaisuus näyttää kummisedän silmissä valoisalta.

- Se juna ei ainakaan ole pysähtymässä, uusia, hyviä räppäreitä on tulossa.

2. Summer Up

Summer Upin historia on lähes yhtä pitkä kuin lahtelaisen rapin historia. Martin Mustosen vuonna 2003 käynnistämä tapahtuma on kasvanut vuosien myötä ystäväpiirin bileistä Päijät-Hämeen suurimmaksi kesätapahtumaksi. Mustonen kertoo perustaneensa tapahtuman sillä ajatuksella, että olisi kiva tehdä rap-tapahtuma kavereille.

Summer Up on paitsi profiloinut Lahtea valtakunnallisesti rap-kaupunkina, myös tarjonnut esiintymismahdollisuuksia paikallisille tekijöille. Tälläkin kertaa lavalla nähdään lahtelaisia staroja. Brädi ja Nikke Ankara valloittavat yleisön perjantaina ja lauantaina tapahtuman avaa kaupungin tuorein rap-sankari, Arttu Lindeman. Brädi sanoo, että monet lahtelaiset räppärit ovat voineet päästä kokemaan ensimmäisiä isoja yleisöjään juuri Summer Upissa.

3. Pitkä historia

Martin Mustosen mukaan ei ole sattumaa, että Lahdesta on tullut räppikaupunki. Menestyksen juuret luotiin hänen mukaansa jo 2000-luvun alussa.

- Silloin perustettiin Fifth Element, aktiivinen hiphop-yhteisö. Muistan itsekin olleeni kuuntelemassa jätkien keikkoja. Innostus tarttui kuulijasta toiseen ja lähti leviämään.

Oma osuutensa menestyksessä on ollut Mustosen mukaan myöhemmin myös kovalla paikallisella tuottajalahjakkuudella, Henri "MGI" Lanzilla. MGI on auttanut menestykseen kotimaisten tähtien lisäksi myös ulkomaisia staroja.

Mustonen osallistuu yhä Summer Upiin, vaikkei enää kuulukaan tapahtuman järjestäjiin. Hän möi kolme vuotta sitten osuutensa tapahtumaa järjestäneestä yrityksestään HimosFestival oy:lle.

- Olen paikalla vieraana, saunomme kaveriporukalla rannalla. Lahtelaisten räppäreiden porukka on tiivis, ja olemme edelleen ystäviä.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi