Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Pitkät yksinäiset tunnit harjoituskammiossa kalvavat Erin Keefeä

"Et sinä tuota kuvassa tarvitse", huomautti Erin Keefe. Seuraavassa kuvassa Osmo Vänskä esiintyi jo ilman klarinettia kannattelevaa kaulalenkkiä. Kuva: Sami Kuusivirta

Taiteilijoissa on paljon niitä, jotka tuntuvat syntyneen omaan osaansa. Sitten on niitä, joiden elämään olosuhteilla on ollut merkittävä vaikutus.

Viulisti Erin Keefe, 37, lukeutuu jälkimmäiseen joukkoon. Bostonin lähellä Northamptonin pikkukaupungissa kasvanut viulisti sanoo oikeastaan haaveilleensa ensin pianonsoitosta. Vanhemmat ehtivät käydä jo pianokaupoilla, mutta soitin ei mahtunutkaan sisään kodin ahtaasta etuovesta.

- Kun pianonsoiton opettaja sai sen jälkeen vielä sydänkohtauksen, homma jäi sikseen ja päätin vaihtaa viuluun, Keefe kertoo.

Polku viulistiksikin oli alkuun kovin kivinen, sillä paikallinen opettaja oli sitä mieltä, että Keefellä ei ole hommaan vaadittavaa lahjakkuutta. Vasta Teksasista vierailulla ollut toinen opettaja sai hänen päänsä käännettyä.

En voi sietää sitä, että pitää istua tuntitolkulla jossain kammiossa harjoittelemassa. Viulisti Erin Keefe

- Sen jälkeen aloin pendelöidä viulutunneille tunnin päivässä, Keefe muistelee.

Orkesterisoitto on sosiaalista

Sittemmin kohtalo on ollut Keefelle suotuisampi. Minnesotan orkesterin konserttimestarina hän aloitti syksyllä 2011. Sitä ennen ansioluetteloon oli kertynyt jo lukuisia kilpailuvoittoja.

Ura muusikkona alkoi kangastella mielessä viimeistään lukioikäisenä.

- Tykkään erityisesti viulistina olemisen sosiaalisesta puolesta. Sen sijaan en voi sietää sitä, että pitää istua tuntitolkulla jossain kammiossa harjoittelemassa, Keefe myöntää.

Keefe on opiskellut sekä Philadelphian maineikkaassa Curtisin musiikki-instituutissa että vielä maineikkaammassa Juilliardissa New Yorkissa. Ensimmäinen koulu on opiskelijoille ilmainen, jälkimmäinen veloittaa lukuvuodesta lähes 45 000 dollaria.

Minnesotan orkesterissa Keefe soittaa 26 viikkoa vuodesta. Loppuaika jää oman solistiuran edistämiseen.

Erityisesti kamarimusiikki on nykyisin lähellä Keefen sydäntä. Hän kuuluu New Yorkin Lincoln Centerin kamarimusiikkiyhdistykseen, jossa soittaa 25 huippumuusikkoa.

- Tapasin Sysmän Suvisoitossa meitä säestävän pianisti Juho Pohjosenkin ensimmäisen kerran niissä ympyröissä, Keefe kertoo.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi