Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tasavalta sai jalokivet: lahtelaisten tekemässä korussa 89 karaattia akvamariineja - kullan ja kivet lahjoitti lahtelainen herrasmies

Korussa on akvamariineja ja valokultaa. Suurin kivistä painaa huikeat 36,01 karaattia. Kuva: Heikki Saukkomaa

Suomen Kultaseppien liitto luovutti keskiviikkona presidentin kanslialle jalokivikaulakorun, jonka tekijöinä ja lahjoittajina on lahtelaisia.

Akvamariineista ja valkokullasta tehty koru on Suomen ensimmäinen presidentillinen edustuskoru. Kulloinenkin presidentti tai tämän puoliso voi käyttää sitä juhlavissa edustustilaisuuksissa.

Haukion yllä koru nähdään ensimmäistä kertaa torstaina, jolloin presidenttipari osallistuu pohjoismaisten valtionpäämiesten kunniaksi järjestettyyn juhlaillalliseen. Timanttien säihkettä illallisilla varmasti riittää, sillä mukana on Tanskan, Ruotsin ja Norjan kuninkaallisia.

Suomen kruununjalokivet

Suomen tasavallassa ei ole kruununjalokiviä kuten vaikka Ruotsin tai Englannin kuninkaallisilla. Linnanvouti Anne Puonti kertookin, että ajatukseen tasavallan jalokivistä olikin presidentin kansliassa aluksi hiukan totuttelemista. Presidentit ja heidän puolisonsa saavat lahjoja, mutta korulahjat ovat Puontin mielestä harvinaisia.

- Koruista on totuttu ajattelemaan, että ne ovat kantajansa henkilökohtaisia valintoja. Uskon, että koru tulee olemaan mieluinen, kun se siirtyy eteenpäin, Puonti toteaa.

Rouva Jenni Haukio vaikutti lahjoituksen vastaanottaessaan ainakin hyvin tyytyväiseltä.

- Koru on kaunis, jos voi sanoa täydellinen.

Haukio totesi, että korussa yhdistyvät hienolla tavalla Suomen luonnon rikkaudet, korkeatasoinen käsityötaito ja innovatiivinen muotoilu.

Suomen Kultaseppien Liiton toimitusjohtaja Henrik Kihlman, Suomen Kultaseppien Liiton puheenjohtaja Marjut Viitanen, rouva Jenni Haukio, linnanvouti Anne Puonti ja korun suunnitellut korutaiteen läänintaiteilija Heli Kauhanen osallistuivat korun luovutustilaisuuteen keskiviikkona Mäntyniemessä. Kuva: Heikki Saukkomaa

Suomalaista kokonaan

Korussa käytetyt arvokkaat materiaalit ovat peräisin Suomen luonnosta. Jalokivet on kaivettu Luumäen esiintymästä, ja kulta on huuhdottu Lemmenjoelta.

Sekä kullan että jalokivet on lahjoittanut lahtelainen herrasmies, joka haluaa pysyä nimettömänä. Hän oli mukana kaivamassa akvamariineja esiin Luumäen esiintymästä 1980-luvulla.

Mies kertoo pitäneensä kiviä kassakaapissaan lähes 30 vuoden ajan ja odotelleensa oikeaa hetkeä niiden käyttöön.

- Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi tuntui sen arvoiselta. Hienoa, että ne pääsivät tällaiseen käyttöön.

Kivet harvinaisen isoja

Korun sai suunniteltavakseen lahtelainen muotoilija ja korutaiteen läänintaiteilija Heli Kauhanen. Hän ei ollut törmännyt näin isoihin jalokiviin aiemmin.

- Ne olivat niin isoja, että tällä kertaa kivet asettivat haasteita suunnittelulle.

Korussa on akvamariineja peräti 89,05 karaattia. Suurin kivistä painaa huikeat 36,01 karaattia. Kivien harvinaislaatuisen koon voi ymmärtää, jos ajattelee, miten paljon tavallisessa vihkisormuksessa on karaatteja. Kauhanen sanoo, että hänen valmistamissaan vihkisormuksissa on harvoin yli karaatin painoisia kiviä.

Suunnittelun lähtökohta olivatkin kivet. Niiden muoto symboloi järviä, lunta ja valoa. Korun ristikkäiset muodot muistuttavat dynaamisesta kansasta ja ovaalirunko karun kauniista luonnosta.

Kauhanen ei lähde arvioimaan korun rahallista arvoa, mutta toteaa sen olevan mittaamaton.

Lahtelaista perinnettä

Jalokivikoru muistuttaa hienosti myös Lahden perinteikkäästä korualan koulutuksesta.

Kauhasen suunnitelman toteutti koruksi kultaseppä Juha Loikala. Hän on Kauhasen tavoin valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista. Lahden ammattikorkeakoulu on lopettamassa korumuotoilun opetuksen siellä, eikä oppilaitos enää tänä keväänä ottanut sisään uusia korumuotoilun opiskelijoita.

Pitkään Lahdessa vaikuttanut, nykyisin Porissa asuva Loikala on hyvin harmissaan korumuotoilun alasajosta Lahdessa.

- Lahden oppilaitokset ovat antaneet erinomaisen polun ammattiin valmistuneille.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi