Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Taarastin kesänäyttelyyn osallistuu taiteilija, jonka teoksia jonotetaan maailmalla

Secundino Hernández on taidemaailman kuumia nimiä.

Taidekeskus Taarastissa avataan kesäkuun puolivälissä näyttely, jossa esitellään Berliinissä työskentelevien taiteilijoiden teoksia. Joukossa on myös kaksi suomalaista, Kirsi Mikkola ja Janne Räisänen.

Näyttelyn kerrotaankin tuovan Berliinin urbaanissa sykkeessä syntyneitä teoksia maaseutumaiseen Nastolaan.

Miten urbaanius näkyy näyttelyssä, näyttelyn tiedottaja Liisa Helanto?

Kaikkien teosten ideat ovat syntyneet Berliinissä. Jotkut teosten materiaalit, kuten muovi, tuntuvat enemmän urbaaneilta kuin maaseutumaisilta. Myös kierrätetyt materiaalit ja lasi viittaavat enemmän kaupunkiin kuin maaseutuun. Saksalainen Björn Dahlem käyttää teoksissaan esimerkiksi paljon kierrätysmateriaaleja, kuten loisteputkia. Sotketuista lasilevyistä koottu Paula Döpfnerin lasiteos Sometimes It Gets So Hard to See You on yksi näyttelyn vaikuttavimmista teoksista.

Kaikki näyttelyn teokset käsittelevät jollakin lailla luonnon ja urbaanin maailman suhdetta. Se on erittäin puhuttava aihe Saksassa.

Kuinka monta taiteilijaa Taarastissa on mukana?

Berliini-Nastola-näyttelyssä on yhdeksän taiteilijaa. Lisäksi kuvanveistäjä Jukka Lehtisen kuratoimassa veistospolussa on mukana 11 taiteilijaa. Häh-veistospolku on oma osansa näyttelykokonaisuutta.

Kuinka monta teosta näyttelyssä on esillä?

Yli 50.

Kuka on näyttelyn tunnetuin taiteilija?

Hän lienee Espanjasta lähtöisin oleva Secundino Hernández. Hän on niin suosittu nyt, että hänen maalauksiaan jonotetaan. Häntä voisi ehkä kutsua taiteen pahaksi pojaksi, sillä hän maalaa teoksiaan tavanomaisia tapoja rikkoen, puristaen maalia suoraan tuubista ja tehden itse omia työvälineitään.

Hernández tuntee pientä rakkautta Suomea kohtaan ja tulee näyttelyn avajaisiin. Hän on tavattavissa 16. kesäkuuta, jolloin Pekka Haavisto vetää keskustelua berliiniläisten ja suomalaisten taiteilijoiden tapaamisessa Taarastin ulkolavalla.

Miten olette saaneet näyttelyn teokset Nastolaan?

Se on tapahtunut sattumien ja verkoston avulla. Täytyy tietysti olla ihmisiä, jotka tuntevat nämä taiteilijat - eihän heitä muuten voisi saada Nastolasta käsin tänne.

Meille teokset ovat tulleet Berliinissä toimivan Salon Dahlman -gallerian ja Miettinen Collectionin kautta. Kokoelman on koonnut Miettisen perhe. Nykyisin sitä kartuttaa Timo Miettinen (Enston omistajia) vaimoineen. Heillä on yhteys Nastolaan täällä sijaitsevan kesäpaikan ansiosta.

Näyttelyn ovat kuratoineet Heike Tosun ja Sophie Prager Salon Dahlmanilta. Näyttelyn järjestävät Nastola-seura ja Nastolan Taideyhdistys ry.

Näyttelyssä on myös varsin mittava oheisohjelma. Mitä kaikkea siihen kuuluu?

Oheisohjelmalla yritämme laajentaa kävijäkuntaa. Tarjolla on muun muassa luentoja ja musiikkia. Esimerkiksi huippunaiset Euroopasta ovat asialla, kun Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi kertoo taiteilijaelämästä Berliinissä ja pianisti Laura Mikkola esiintyy ulkoilmakonsertissa sunnuntaina 18. kesäkuuta.

Meillä on myös satelliittinäyttely Iitissä, jossa esitellään Lahden taideinstituutin viimeisen vuosikurssin opiskelijoita.

BERLIINI >>> NASTOLA-näyttely Taidekeskus Taarastissa 16.6.-13.8. ti-su klo 12-18 (suljettu 23.-24.6.) Taarastintie 6, Lahti.

Korjattu 15. kesäkuuta: Suomen Saksan-instituutin johtajan sukunimi on Hirvi, ei Hirviniemi, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen