Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Uuden Alienin ote löystyy, kun ohjaaja harhautuu filosofoimaan

Ridley Scott on ohjannut jatkoa Alien-elokuville.

Alien: Covenant

2/5 tähteä

Kauhu on siitä poikkeuksellinen lajityyppi, että se on nimetty tuottamansa tunteen mukaan. Kauhuelokuvan ensisijaisena tehtävänä on herättää kauhua. Riippuu elokuvasta, onnistuuko se herättämään muitakin sielunliikutuksia ja mielentiloja.

On kuitenkin lähes varmaa, että moiset yritykset kääntyvät itseään vastaan. Omalla kauhistuttavuudellaan filosofoiva elokuva ei kauhistuta. Ja koska se ei kauhistuta, se ei kiinnosta. Sen pituinen se.

Kunpa vain olisikin. Viisi vuotta sitten ilmoille putkahtanut Prometheus oli Ridley Scottin epätasainen paluu Alienilla synnyttämäänsä tarinamaastoon. Tuossa maastossa Scott temmelsi parhaimmillaan yhtä estottomasti kuin H. R. Gigerin kuolemattomiin suunnitelmiin perustuva happoverinen painajaispeto.

Verikekkereitä kuitenkin vesitti hillitön selittämishinku. Scott halusi vastata kysymyksiin elämästä ja syntymästä, luojasta ja luomisesta, vaikka parempaakin tekemistä olisi ollut.

Kauheimmat kauhunhetket pitävät kohtalaisesti otteessaan.

Parempaa tekemistä olisi nytkin. Alien: Covenantin kauheimmat kauhunhetket pitävät kohtalaisesti otteessaan. Ote kuitenkin löystyy sillä sekunnilla, kun ohjaaja käsikirjoittajineen harhautuu filosofoimaan. Se sujuu yhtä vavahduttavasti kuin soittaisi Wagneria tinapillillä.

Wagneria vinkuva tinapilli olisi tosin kiinnostavampi kokemus kuin Prometheuksen ja alkuperäisen Alienin väliin sijoittuva tarina.

Vaikeuksiin joutuvan aluksen miehistö hakee turvaa epäilyttävältä planeetalta. Se on luonnollisesti virhe. Hirviöitä vilisevässä maastossa asustelee myös Prometheuksessa nähty androidi David (Michael Fassbender), jolla on yhä vain pahat mielessä.

Tässä kaikessa ei olisi mitään vikaa, ellei Davidin puhemoduuli olisi melkoinen lörpöttelijä. Kaiken lisäksi vaikuttaa siltä, että sitä puhetta vielä piisaa: Covenant on vasta toinen neljästä suunnitellusta Alien-esiosasta.

Tyylilaji: kauhu, sci-fi. K-16.

Hannu Poutiainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen