Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Maatila muutosten tuulissa - lahtelaiselokuva esittelee Yli-Marolan vaiheet kasvavan kaupungin kupeessa

Yli-Marola on ollut 4H:n kotieläinpihana viimeiset 20 vuotta. Kuva: vesa tapiola vtap

Lahden Asemantaustassa sijaitseva Yli-Marola on yksi Lahden kantatiloista, huomattavasti vanhempi kuin Lahti itse. Tila on nykyisin tunnettu 4H:n ylläpitämästä kotieläinpihasta, mutta entisaikoina Yli-Marola oli täysiverinen maalaistalo, joka tuotti esimerkiksi maitoa, lihaa ja voita.

Yli-Marolan tarinan kertoo lahtelaisopiskelija Rosa Reuna dokumentissaan Marolan Aino. 20-minuuttinen elokuva perustuu Yli-Marolassa kasvaneen Aino Bouchtin (o.s. Marola) muistoihin.

Boucht on nyt 94-vuotias ja asuu Lahden keskustassa. Hän muutti pois Yli-Marolasta vuonna 1950 mentyään naimisiin ja ryhtyi suuren sikatilan emännäksi Kujalaan.

Radiomastojen rakennus jäi mieleen

Yli-Marolan tilan historia ulottuu vähintään 1580-luvulle. Bouchtin nuoruudessa tilalla asuivat hänen vanhempansa ja kuusihenkinen lapsikatras.

- Minun vanhempieni jälkeen tila siirtyi vanhemman veljeni Toivon ja kaksoisveljeni Arvon omistukseen, Boucht kertoo.

Aino Boucht muistelee Rosa Reunan dokumentissa Yli-Marolan tilan vaiheita. Kuva: Juha Peurala

Boucht muistaa hyvin esimerkiksi radiomastojen rakentamisen Lahteen, sillä Yli-Marola majoitti vuonna 1927 mastotöihin saapuneita työläisiä.

- Toiset olivat meillä täysihoidossa, toiset kävivät vain syömässä. Olihan se mielenkiintoista aikaa. Joka-aamuista hupia oli kurkata yläkerran ikkunasta, että miten korkeat ne nyt ovat. Ja sitten niillä oli se oma laulunsa, ”Heijari nousee, nostakaa jo!”. Samaa laulua lauloivat kaiken aikaa, Bouch muistelee.

Sotavuosilta Bouchtin mieleen painui ennen kaikkea pohjaton väsymys. Naisväki sai raataa aamusta iltaan, sillä talon työt oli hoidettava, vaikka miehet olivat sodassa.

Kun evakot saapuivat Lahteen, Yli-Marola tarjosi tulijoille majoitustiloja ja suojaa. Myös Salpausselän kisojen vieraiden majoittaminen kuuluu tilan perinteisiin.

- Olen yhä pyrkinyt käymään tilalla vähintään kerran kesässä. On se minulle niin rakas paikka, Boucht sanoo.

Tietoa piisaa, kuvia puuttuu

Rosa Reuna (s. 1994) opiskelee koulutuskeskus Salpauksessa media-assistentiksi, mutta on parhaillaan työssäoppijana Päijät-Hämeen elokuvakeskuksessa.

- Sieltä sain idean tähän dokumenttiin. Aiemmin Yli-Marola ei ollut itselleni kovin tuttu. Joskus pienenä olen käynyt siellä syöttämässä lampaita, Reuna sanoo.

Yli-Marolan tila toimitti aiemmin esimerkiksi voita myyntiin Lahden torille. Päärakennus valmistui 1926 eli vuotta ennen radiomastoja.

Elokuvan työryhmä kävi haastattelemassa Aino Bouchtia viime syksynä. Reuna kiittelee saaneensa dokumenttia varten paljon vanhaa Lahtea kuvaavaa filmimateriaalia Lahden videokuvaajilta. Itse Yli-Marolaa koskevaa kuvamateriaalia löytyi kuitenkin niukalti.

- Kaikkein vaikuttavinta oli se valtava tietomäärä, joka Ainolla näistä asioista on. Haastattelumateriaalia kertyi varmaan neljä tuntia, Reuna sanoo.

Marolan Aino Kino Iiriksessä su 21.5. klo 15 sekä ma 22.5. klo 12 ja 18. Näytöksiin vapaa pääsy.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen