Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Hannu Vuorion dekkarissa taksikuski ja veltto poliisi selvittävät mittavaa huumeketjua

Hannu Vuorio käsittelee usein romaaneissaan yhteiskunnallisia ilmiöitä. Taksikuskissa yhteiskunnallisia kysymyksiä on vähemmän.

Hannu Vuorio

Taksikuski

Like 2017. 264 s.

Hannu Vuorio (s. 1941) on kirjoittanut reilun tusinan dekkareita ja pari poliittista pamflettiakin. Hän aloitti kirjoittamisen toimittajana ja kriitikkona 1960-luvulla, jatkoi 1970-luvulla aktiivipoliitikkona äärivasemmalla ja päätyi 1990-luvun puolivälissä yhteiskunnallisia aiheita käsittelevien rikosteemojen pariin.

Vuorio on nykyisin suomalaisen ”kovaksikeitetyn” rikoskirjallisuuden näkyvimpiä nimiä, eräänlainen pehmeämpi Dashiell Hammett. Hänen käsittelyssään Kallio, Käpylä, Sörkka ja muukin Helsingin ydinkeskusta alkavat elää, kapakat ja räkälät tulevat kotoisiksi ja tutuiksi.

Vuorio liikkuu synnyinseudullaan kuin kotonaan. Hän kuvaa katumaisemia joskus lähes surrealistisesti, ihmisiä kuitenkin aina realistisissa väreissä, hahmojensa inhimillisiä puolia unohtamatta. Usein päähenkilöt ovat syrjästä katsojia mutta tarvittaessa fyysisiä, oikeudenmukaisia ja toimeliaita.Taksikuskin päähahmo Riku Salo on entinen vapaaottelija, joka vähän alle kolmekymppisenä päättää pitää päänuppinsa ja terveytensä kunnossa ja vaihtaa alaa.

Sattuma tarjoaa tilaisuuden, taksirengin paikan.

Loskaista ja syksyistä Helsinkiä ympäri sompaillessaan Salo saa puhelinsoiton. Sen seurauksena hän puuttuu sisarensa ja tämän ystävättären kaltoinkohteluun ja päätyy pian selvittämään, toki yhdessä vähän velton poliisin kanssa, mittavan huumeketjun toimia.

Taksikuski sisältää Vuorion dekkariksi harvinaisen paljon toimintaa ja fyysistä väkivaltaakin. Ruumiitakin tulee.

Kirja on helppolukuinen ja yllättävän vähän yhteiskunnallisiin kysymyksiin syventyvä verrattuna kirjailijan aiempaan tuotantoon. Ihmissuhteissa keskeisenä on huoli sisaresta ja hänen venäläissyntyisestä ystävättärestä, johon Salo vähitellen ihastuu. Myös taksikuskin outo isä- ja isoisäsuhde on hahmoteltu nykymaailmassa jopa uskottavaksi.

Huumerikolliset, henkivartijat ja raiskaajat ovat sen sijaan turhan yksiulotteisia, mutta esimerkiksi päähenkilönsä asianajajasta Vuorio onnistuu piirtämään herkullisen hahmon.

Kunnon dekkarin tavoin Taksikuskissakin oikeus lopulta voittaa, vaikka turpiin välillä tulee ja Kallion kulmat näyttävät synkimmätkin puolensa.

Pentti Stranius

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen