Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Tämähän kuulostaa ihan elokuvamusiikkiorkesterilta" - Tuntemattoman sotilaan musiikkia äänitetään Sibeliustalossa suuren maailman meiningillä

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas otti uuden askeleen kohti syksyn ensi-iltaa, kun musiikin äänitykset alkoivat Sibeliustalossa. Louhimiehen tulkinta Linnan romaanista nostaa keskiöön kokevan ja muuttuvan ihmisen. Sitä lähti etsimään myös musiikin säveltäjä Lasse Enersen, joka luki sodan aikalaiskokemuksia tavoittaakseen sodasta hauraan mielen.

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas otti uuden askeleen kohti syksyn ensi-iltaa, kun musiikin äänitys käynnistui Sibeliustalossa. Musiikin on säveltänyt Lasse Enersen ja Sinfonia Lahtea johtaa ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Kuva: Katja Luoma

Sibeliustalon pääsalissa viritettiin maanantaiaamuna soittimia tavallisesta poikkeavissa tunnelmissa. Pääsaliin tuotujen mikrofonien, johtojen ja monitorien määrästä voi jo arvata, että viikko ei käynnisty tavallisilla harjoituksilla. Sinfonia Lahti valmistautuu panemaan parastaan valkokankaalla.

Orkesteri soittaa musiikin Aku Louhimiehen ohjaamaan Tuntematon sotilas -elokuvaan, ja äänitykset käynnistyivät maanantaina Sibeliustalossa.

Musiikin on säveltänyt Lasse Enersen. Sibelius-Akatemiassa sävellystä opiskellut Enersen (1978) on luonut viime vuodet uraa Hollywoodissa. Hän on toiminut monien Hollywood-säveltäjien haamusäveltäjänä sekä tehnyt musiikkia muun muassa HBO:n Penny Dreadful -sarjaan. Kotimaisista elokuvista Enersenin kättenjälkiä voi kuulla tuoreessa Tom of Finland -elokuvassa.Tuntemattoman sotilaan ensimmäiset nuotit Enersen kirjoitti pari vuotta sitten Los Angelesissa, jossa säveltäjä on asunut nyt muutaman vuoden ajan.

Viime kesänä Enersen vieraili myös elokuvan kuvauksissa Vekaranjärvellä.

- Siitä oli paljon hyötyä. Se, että pääsi sinne suomalaiseen luontoon ja metikköön ja näki näyttelijät rooliasuissa, oli äärimmäisen hyödyllistä.

Säveltäjä luki myös muistelmateoksia

Lisäksi Enersen luki talvi- ja jatkosotaan liittyvää omaelämäkerrallista kirjallisuutta.

- Kirjoista sain kokemustietoa siitä, miltä tuntuu tykistökeskitys tai koti-ikävä. Elokuvan näkökulmaan on hyvä perehtyä, kun se on valittu, Enersen sanoo.

Hänestä elokuvasäveltäjän on aina saatava kiinni elokuvan viestistä. Aku Louhimiehen ohjaamassa tulkinnassa ytimeen nousee ihmisen kokemus. Niinpä Tuntematon sotilas ei pauhaa valkokankaalla action-sotaelokuvan lailla, vaan intiimimmin ja herkemmin.

- Minua kiinnosti Akun näkökulma romaaniin, eli se, miten asioita katsotaan ihmisen näkökulmasta: mitä sotilaan mielessä liikkuu ja miten sota vaikuttaa ihmiseen. Se on kiinnostavaa myös musiikillisesti, Enersen sanoo.

- Musiikki tukee tarinaa ja kuvaa ja antaa sen hengittää, Louhimies komppaa.

Vielä ohjaaja ei halua paljastaa, millaisissa kohtauksissa musiikkia kuullaan. Musiikkia tulee Louhimiehen sanojen mukaan riittävästi. Samalla sanalla ohjaaja kuvaa myös äänitysten kestoa ja elokuvan budjettia. Kaikkea on riittävästi.

Suomalaisella mittapuulla elokuvan budjetti on hyvinkin runsas, seitsemän miljoonaa euroa.

Paljon on jo tehty

Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi vuonna 1954. Alkuperäisessä lyhentämättömässä muodossa kirja julkaistiin vuonna 2000 nimellä Sotaromaani. Uusi elokuva ammentaa molemmista romaaneista.

Monen suomalaisen mielessä Tuntematon sotilas nousee esiin Edvin Laineen ohjaamina kuvina. Laineen elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1955, ja Rauni Mollbergin ohjaus vuonna 1985.

Lisäksi romaanista on sovitettu teatteria ja oopperaa. Paljon on siis jo tehty, mutta Enersenin mukaan niin on aina suurien tarinoiden kohdalla. Louhimies tekee vertauksen Shakespearen Romeoon ja Juliaan. Sitäkin tulkitaan aina uudelleen.

- Itse olen ajatellut Tuntematon sotilasta uutena elokuvana, Enersen sanoo.

Orkesterin suosio elää aalloissa

Jo varhaisessa vaiheessa ohjaaja Louhimiehellä ja säveltäjä Enersenillä oli ajatus siitä, että musiikin soittaisi nimenomaan sinfoniaorkesteri ja vieläpä suomalainen. Orkesterin käyttö ei ole elokuvamusiikissa enää itsestäänselvyys, sillä orkesterisoitto voidaan luoda myös tietokoneella.

Enersenin mielestä orkesteria ei silti voida kokonaan korvata.

- Orkesterin voima tarinankertojana on suuri. Koneilla tehty musiikki voi kuulostaa samalta kuin orkesterin soitto, mutta se ei tunnu samalta. Eron tuntee, Enersen sanoo.

- Elokuvamusiikin historia on aika aaltomainen. Sinfoniaorkestereita käytettiin ennen paljon, sitten 1970-luvulla tulivat syntetisaattorit, mutta pian orkesterit palasivat taas esimerkiksi Star Wars -elokuvissa.

Elokuvantekijät ovat halunneet suosia suomalaista osaamista myös äänitystekniikassa. Martin Kantola on valmistanut mikrofoneja elokuvaa varten, ja kauttimet puolestaan ovat suomalaiselta Amphionilta.

- Halusimme käyttää suomalaista erikoisosaamista, Louhimies sanoo.

- Ja on hienoa olla täällä Sibeliustalossa ja kuulla, kuinka upeat muusikot soittavat ja upeassa salissa, ohjaaja kehaisee.

Tuotannossa tavoitellaan kansainvälistä tasoa

Sinfonia Lahdelle on jo ehtinyt karttua kokemusta elokuvamusiikin äänittämisestä. Orkesteri on soittanut musiikin Timo Koivusalon Sibelius-elokuvaan (2003), Täällä Pohjantähden alla -elokuvaan (2009). Lisäksi Sinfonia Lahti on äänittänyt Timo Hietalan musiikkia Åke Lindmanin Tali-Ihantala (2007) -elokuvaan. Tuntematon sotilas on siis neljäs elokuva lahtelaisorkesterille.

- Ja toivottavasti ei viimeinen, ylikapellimestari Dima Slobodeniouk sanoo.

- Tämä kehittää orkesteria, sen intonaatiota ja yhteissoittoa, sillä lopputuloksen on oltava tarkkaa, mutta luonnollisen soivaa.

Äänityksen käynnistyessä Sibeliustalon pääsalissa on 53 mikrofonia. Se ei ole tavaton määrä Hollywood-elokuvalle, mutta suomalaistuotannolle harvinaisen suuri. Enersenin mukaan tuotannossa tavoitellaan kansainvälistä tasoa. Sitä edustaa myös musiikin äänittäjä ja miksaaja, jonka Enersen toi tullessaan Los Angelesista.

Äänityksen ajan kapellimestari on jatkuvasti yhteydessä studioon. Kaiuttimesta kuulee, kuinka Enersen kuvailee muusikoille muutamalla sanalla, mistä soitettavassa kappaleessa on kyse ja millaisia sävyjä tavoitellaan. Kapellimestari Slobodeniouk puolestaan näkee lavalle tuodulta näytöltä raakaleikatun kohtauksen, johon musiikin on suunniteltu tulevan.

- Elokuvan katsominen aiheuttaa keskittymisvaikeuksia. Se on vangitseva kuin magneetti, Slobodeniouk sanoo ja nauraa.

"Tämähän kuulostaa ihan elokuvamusiikkiorkesterilta"

Orkesteri sai nuotit paria päivää aikaisemmin. Harjoitteluaikaa ei siis jäänyt kovin paljon, mutta siinä on myös puolensa.

- Mitä vähemmän toistetaan, sitä enemmän saadaan tuoretta kudosta, Slobodeniouk kuvaa.

- Orkesteri on tottunut mikrofoneihin, koska levytämme usein. Useimmiten orkesteri, joka levyttää paljon, on myös hyvä elokuvamusiikkiorkesteri.

Ja kehuja on jo ropissutkin. Ohjaajan ohella Enersen kehuu Sinfonia Lahtea kansainvälisesti huipputasoiseksi, samoin musiikin äänittäjä ja miksaaja Phil McGowan. "Tämähän kuulostaa ihan elokuvamusiikkiorkesterilta", hänen kerrotaan tokaisseen.

Sinfonia Lahdella on lupa vaikuttaa

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset päättyivät maaliskuun alussa, mutta Sinfonia Lahdella on vielä mahdollisuus vaikuttaa elokuvaan, sillä sitä ei ole vielä kokonaan leikattu. Louhimiehen mukaan ajatuksena oli, että musiikki äänitetään ennen leikkauksen viimeistelyä, jotta jälkitöitä voidaan tehdä myös musiikin ehdoilla.

Sinfonia Lahden soittoa kuullaan myös elokuvan tv-sarjaversiossa.

Elokuvan ensi-ilta on 27. lokakuuta.

Juttua täydennetty 24.4. kello 20:57: Tuntematon sotilas on Sinfonia Lahdelle neljäs, ei kolmas, elokuvatuotanto.

Elokuva

Louhimiehen Tuntematon sotilas

Väinö Linnan Sotaromaaniin ja Tuntemattomaan sotilaaseen perustuvan uuden elokuvan ovat käsikirjoittaneet Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies. Louhimies myös ohjaa elokuvan.

Päärooleissa nähdään muun muassa Eero Aho, Jussi Vatanen, Johannes Holopainen, Aku Hirviniemi ja Paula Vesala.

Elokuvan kuvaukset alkoivat viime kesäkuussa Haminassa. Elokuvaa on kuvattu myös Kotkassa, Forssassa, Ristiinassa, Mikkelin Läsäkoskella, Kolilla, Kainuussa sekä Helsingissä Santahaminassa, keskustassa ja Suomenlinnassa. Elokuvan kuvaukset päättyivät 3. maaliskuuta Vekaranjärvellä.

Tuntematon sotilas on 7 miljoonan euron budjetillaan kallein koskaan tuotettu suomenkielinen elokuva. Ensi-ilta on 27. lokakuuta. Elokuva on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi