Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Norjalaisen Geir Gulliksenin romaani viiltää kirurgin veitsellä

Geir Gulliksenin Kertomus eräästä avioliitosta oli Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas viime vuonna.

Geir Gulliksen
Kertomus eräästä avioliitosta
Suom. Hanna Tarkka. Siltala 2017. 200 s.

Norjalaisen Geir Gulliksenin romaani tekee kipeää. Se viiltää syvälle jokaista, joka on kokenut rakastumisen euforian ja korventavan mustasukkaisuuden, tullut petetyksi ja jätetyksi.

Päähenkilöiden, journalisti-kirjailijan Jonin ja lääkärivaimon Timmyn avioliitto on arjessa toimiva, turvatun yläkeskiluokkainen ja sängyssä viriili. Sitten se on ohi. ”Minun täytyy saada kuulla, mitä meille tapahtui”, vaatii Jon.

Gulliksenin tapa kuvata ja analysoida rakkauden elinkaari tuntuu puistattavan kylmältä, steriililtä ja etäännyttävältä kuin katselisi sisintään vieraassa ihmisessä. Esittelyteksti tiivistää romaanin tyylin sanaan ”ruumiinavaus”. Allekirjoitan.

”Kaikki kohtaavat joskus jonkun, johon voisivat rakastua, missä tahansa." Rakkaus syttyy sattumalta, ja kun se tapahtuu jo parisuhteessa elävien kesken, syntyy sotkuista puuhaa.

Asetelma toistuu Jonin ja Timmyn suhteen aluksi ja lopuksi. Siinä välissä avioelämä on ”odottamaton ja ansaitsematon onni”. Jon luottaa rakkauteensa niin täydellisesti, ettei hätkähdä Timmyn treenituttavuutta toisen miehen kanssa. Päinvastoin Jon leikittelee mustasukkaisuudella ja fantasioi Timmyn vieraan syliin.

Vähitellen mieli pimenee vainoharhoihin ja kallistuu sijoiltaan kuin Lynch-elokuvissa. Aikuiset erkaantuvat, tunteet homehtuvat, lapset lavastavat avioelämää kuin posliinikoirat kirjahyllyssä.

Gulliksen tutkii hätkäyttävän kliinisesti seksuaalisuutta ja rakkautta, mielen ja kehon liikkeitä ja eritteitä. Havainto on julma ja surullisen tosi: ”Rakkaudessa on kyse vallasta, eikä valtasuhde pysy koskaan samana, ei edes kahden yhdessä elävän välillä”.

Risto Löf

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen