Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Dardenne-veljesten Tuntematon tyttö on sittenkin katsomisen arvoinen leffa

Adele Haenel on Tuntematon tyttö -elokuvan hyveellinen nuori lääkäri. Kuva: Christine Plenus
Tuntematon tyttö
Tähtiä 3/5

Belgialaisilta Dardenne-veljeksiltä odotetaan aina mestariteosta, mikä on kohtuutonta. Liian korkeat odotukset selittänevät sen, että veljesten uusin elokuva Tuntematon tyttö on saanut vaisun vastaanoton. Cannesin elokuvajuhlilla kriitikot haukkuivat elokuvaa niin, että veljekset yrittivät parannella elokuvaa leikkaamalla siitä kuusi minuuttia lyhyemmän version.

Kyse on yhteisössä piilevää eriarvoisuutta käsittelevästä draamasta.

Totta onkin, että Tuntematon tyttö ei jää historiaan veljesten parhaitten töitten joukossa. Silti Tuntematon tyttö on kunnianhimoinen draama mitä ajankohtaisimmasta aiheesta. Tai no, milloinkas siirtolaisuus, työttömyys, köyhyys, syyllisyys, anteeksianto - siis nämä Dardenne-veljesten perusaiheet - eivät olisi olleet ajankohtaisia. Mutta 2010-luvun Euroopassa niitä ei enää voi ohittaa.

Hyveellinen lääkäri

Kuten kaikki Dardenne-elokuvat, Tuntematon tyttö sijoittuu veljesten synnyinkaupunkiin Liegeen. Päähenkilö on nuori lääkäri Jenny (Adele Haenel), jolla on vahva oikeudentunto.

Monissa Dardenne-veljesten elokuvissa päähenkilön omatunto herää kärsimysten karaisemana. Jenny on Dardenne-veljesten päähenkilöksi erikoisen hyveellinen alusta asti.

Jenny on kieltäytynyt hyväpalkkaisesta pestistä yksityisklinikalla hoitaakseen kunnallisella puolella köyhiä ja sosiaalituen varassa eläviä. Erään työpäivän iltana joku soittaa klinikan summeria. Jenny ei avaa, onhan klinikka jo suljettu.

Myöhemmin Jenny saa kuulla poliisilta, että summeria soitti tuntematon afrikkalaisnainen, joka samana iltana löydettiin satamasta kuolleena, ehkä jopa murhattuna. Sairaalan sisäänkäynnin turvakamerakuvissa nainen huutaa apua ja pakenee jotakin.

Sen ymmärtää helposti, että Jennyn kaltaiselle lääkärille, jonka tehtävänä on suojella ja ylläpitää elämää, on shokki kun teko - tai tekemättä jättäminen - on johtanut ihmisen kuolemaan. Syyllisyyden ajamana Jenny alkaa tutkia tapausta, etsien käsiinsä ihmisiä jotka voisivat tietää naisesta ja kyseisen illan tapahtumista jotakin.

Hän ei niinkään halua selvittää syyllistä vaan naisen identiteetin, jotta naista ei haudattaisi nimettömänä ja jotta hän voisi, mahdollisesti, ottaa yhteyttä kuolleen omaisiin.

Sekava diagnoosi

Kyse on yhteisössä piilevää eriarvoisuutta käsittelevästä draamasta, mutta toki murhamysteeri tuo mukanaan dekkarimaisia tilanteita.

Poliisit eivät katso Jennyn puuhia hyvällä, ja kuten dekkareissa usein, mysteerin penkominen nostaa uhkaavasti esiin hämäräbisneksiä. Niin sanottu syyllinen löytyy lähempää kuin ensin arvaisi.

Elokuvan pointtina on se, miten monimutkainen ja vaikeasti tuomittava asia syyllisyys on. Jenny tavallaan tekee diagnoosia omasta yhteisöstään ja joutuu toteamaan, että yhteisö sairastaa kollektiivista välinpitämättömyyttä heikoimmassa asemassa olevia kohtaan.

Diagnoosi on hieman sekava: melodramaattinen loppu ei avaa isompaa näkymää vaan päinvastoin rajaa tapahtumat muutaman ihmisen seksuaalisten halujen ja pelkojen ympärille. Lohduksi tarjotaan Dardenne-veljesten uskoa siihen, että omatuntoa ei voi väistää, syyllisyys ei jätä rauhaan.

Elokuva pudottelee valkokankaalle vivahteikkaita ihmiskohtaloita pitkin matkaa. Lopulta Jenny itse, moraalisessa selkeydessään, on elokuvan epäkiinnostavin hahmo.

Ohjaus: Jean-Pierre ja Luc Dardenne, käsikirjoitus: Jean-Pierre ja Luc Dardenne, kuvaus: Alain Marcoen. Tyylilaji: Draama. K-12.

Jarno Lindemark

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X