Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Teatteriarvio: Ämpäripäiden aika - Musiikkiteatteri Nytin ensimmäinen produktio Photo Sapiens on vapauttavaa naurua meille itsellemme

Panu Kangas, Sini Koivuniemi, Linda Hämäläinen, Anni Kajos, Petteri Hautala ja Petri Knuuttila muodostavat Musiikkiteatteri Nytin.

Musiikkiteatteri Nyt

Photo Sapiens

Kantaesitys 12.4. Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä

Ensimmäisessä kuvassa, yleisön astellessa katsomoon, näyttämöllä puuhailee vähäeleisesti joukko ämpäripäisiä tyyppejä. Ensimmäinen ajatus on, että äh, taasko näistä ämpäreistä, mutta mieli muuttuu nopeasti, kun esitys varsinaisesti alkaa.

Nimittäin alku on vahva. Pimeydestä puhutteleva ääni kertoo kännykkäriippuvuudesta, elektronisesta napanuorasta, joka hallitsee heräämisestä myöhäiseen iltaan asti. Ääni rohkaisee katkaisemaan napanuoran edes hetkeksi, ja kieltämättä tunnen piston rinnassani. Yhtä aikaa naurattaa ja vähän nolottaa.

Siis osuu ja uppoaa.

Photo Sapiens on uuden lahtelaisen Musiikkiteatteri Nytin ensimmäinen produktio. Lavalla nähdään viisi laulavaa, soittavaa ja tanssivaa näyttelijää: Petteri Hautala, Anni Kajos, Panu Kangas, Petri Knuuttila ja Sini Koivuniemi. He ovat kirjoittaneet ja ohjanneet, sanoittaneet ja säveltäneet kollaasin tämän ajan ihmisestä. Meistä, jotka etsimme yhteyttä itseemme ja toisiin, mutta kiire, materia, kohtuuttomat odotukset ja jatkuva ponnistelu tekevät siitä takkuista.

Näyttämöllä kaikki tämä kuorrutetaan vapauttavaan nauruun.

Moni esityksen teema on tuttuakin tutumpi, kuten kännykkäriippuvuus, akun loppumisen kauheus, suomalaiset asiakaspalvelutilanteet ja jonotuskulttuuri. Teemat eivät kuitenkaan jää vain tunnistamisen tasolle, vaan mukana on oivallusta. Ja ennen kaikkea rohkeutta vetää härskisti äärimmilleen, ilon, naurun ja hulluttelun, melodraaman tai vimmaisuuden kautta, niin kuin vaikka Paska kiertää ympyrää -laulussa.

Ämpärikin kasvaa osuvaksi aikamme tihentymäksi. Ämpäri on yhtä aikaa metafora materianhimolle ja silmänsä sulkemiselle, mutta emojin keltainen väri ja kylkeen piirretty hymiö tekevät siitä myös surkuhupaisan vuorovaikutuksen symbolin.

Sanko kainalossa valokeilaan saapuvat näyttelijät ovat kuin Tom Hankseja ja Wilsoneita Cast Away -elokuvasta. Siinä Hanksin esittämä Chuck haaksirikkoutuu autiolle saarelle. Hän poimii aaltojen tuoman pallon talteen, maalaa sille kasvot ja antaa nimeksi Wilson. Yksinäisyydessä pallosta tulee ainoa kaveri ja olemassaolon peruste.

Petteri Hautala, Anni Kajos ja Petri Knuuttila vievät ämpäri-innon äärimmilleen. Sangot ja sangat käyvät myös rytmisoittimista. Niillä syntyy vaikuttava rummuttelunumero.

Kohtauksien sarjasta rakentuva Photo Sapiens tuntuu hakevan vauhtia improvisaatiosta, ja käsiohjelmasta käykin ilmi, että impro on ollut yksi työkaluista esitystä työstettäessä. Yllätyksen tuntu, energia ja vauhti ovat yhä tallella.

Lavalla työryhmää täydentää pianisti Matti Hussi. Musiikkinumeroissa on paljon pieniä helmiä. Vedet silmiin nostavan naurun irrottaa oluelle kirjoitettu ylistys, ja Sini Koivuniemen vahva ja puhdas ääni pääsee esiin varsinkin Urban Serenadessa. Ainoastaan YouTuben kissavideoista ammentava kohtaus hajoaa sekamelskaksi.

Nettideittailijoiden, somettajien ja kaljalla käyvien Härkösten ja Simosten elämiä leimaa jatkuvan näytteillä olemisen ja kohtaamisen vaikeuden ristiriita.

Yhteydenpidon historiasta nettiyhteisö ii2 ja mese ovat omanikäisiini, nuoriin aikuisiin kolahtavaa nostalgiaa. Photo sapiens onkin monelta osin sukupolvinäytelmä. Kohtaamattomuuden teema kuitenkin ylittää sukupolvet, niin kuin näyttämölläkin nähdään.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi