Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Vielä paha poika - jazzlevyn tehnyttä Kauko Röyhkää kiinnostaa pakomatka ja paratiisi

Utua ja sumua, puhelin rapisee ja suhisee. Ensimmäinen juttutuokio suomalaisen rockmusiikin vierivän kiven Kauko Röyhkän, 58, kanssa alkaa hämärissä merkeissä.

- Tästä tuli nyt tällainen taskupuhelu, naurahtaa tumma miesääni kännykkään.

Päivää myöhemmin jututettavana on taiteilijan taskujen lisäksi myös itse mies ja muusikko. Hämärissä tunnelmissa tosin liikuskellaan edelleen. Röyhkästä on kuoriutunut uuden levyn myötä syntisen jazzin tulkki. Yhteistyössä Severi Pyysalon kanssa toteutettu levy Turmion suurherttua julkaistaan 31. maaliskuuta. Nahkaa on luotava, vanhoihin juttuihin taiteilija ei halua takertua.

- Se on totta, etten jazzmusiikkia ole koskaan aikaisemmin sanoittanut saati laulanut, vaikka Severiin tutustuin jo vuonna 2009. Tämä on tavallaan hyppy tuntemattomaan.

Tuoreita sanoituksia syntyi kymmeniä

Levyn sävellyksistä ja sanoituksista vastaa pääosin Pyysalo, sanoitukset ovat Röyhkän käsialaa. Alun pitäen musiikillinen yhteistyö pyörähti käyntiin niin, että Pyysalo versioi Röyhkän vanhaa tuotantoa jatsimpaan muottiin. Niitä ei Röyhkä uudelle levylle kuitenkaan halunnut.

- Vanhoja kappaleita olin levyttänyt jo Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa, en halunnut tehdä sitä uudestaan. Sanoin, että levyä ei tehdä, jos ei ole uutta materiaalia.

Vaan tuoretta tekstiä syntyi, noin 30 sanoituksen verran. Lyriikat Röyhkä kiikutti Pyysalolle, joka valitsi parhaat päältä, sävelsi ja sovitti.

- Ei ollut hajuakaan, kun vein tekstit Severille, että mitä sieltä tulee. En ollut juurikaan kuunnellut Severin musiikkiakaan ennen yhteistyötä, Röyhkä kertoo.

- Tosin on mulla aika hyvä tutka sen suhteen, että tiedän, minkä tyyppisiin juttuihin ilmaisuni ja soundini sopii. Jazztunnelmiin oli yllättävän helppo hypätä mukaan.

Lopputulokseen taiteilija on ilmeisen tyytyväinen. Pyysalon 30-vuotistaiteilijajuhlissa yhteistyöstä sai vihiä myös laulaja Maarit Hurmerinta, joka kuuli levyn avauskappaleen Gulliver, innostui ja laulaa nyt levyllä dueton lisäksi kaksi soolokappaletta.

"Rockissa ei tapahdu mitään kiinnostavaa"

Jazz vie miestä, kuunneltava on, koska on pakko. Rockrintamalla ei Röyhkän mukaan tapahdu mitään kiinnostavaa. Genre on väljähtynyt.

- Olen ostellut levyjä, etsinyt uutta ja mielenkiintoista, mutta joka kerta olen suoraan sanottuna pettynyt. Kaikki kuulostaa jo kertaalleen tehdyltä ja vanhalta. Joku on Pink Floyd -kopio, toinen vanhaa rollaria. En oikein edes tiedä, kuka tekee nykyisin suurimpia rocklevyjä. Kenttä on hajallaan ja alagenrejä tuhansittain.

- Kun ennen ostit Lou Reedin älppärin, tiesit varmasti mitä sait. Tai David Bowien. Niihin luotti. Nyt en ole sellaisia levyjä enää löytänyt.

Kun jazz astui kehiin, Röyhkä tunsi, että väylä taiteelliselle uudistumiselle aukesi.

- Asettelin palikoita pinoon ja vierekkäin, mietin pääni puhki, mitä sellaista Suomen maasta löytyy, jolla vien hommaa eteenpäin. Jazzlevy on juuri sitä uutta, mitä tässä vaiheessa tarvitsen.

Työn alla matkakirja Islannista

Suomi-systeemiin Kauko Röyhkä ei koskaan ole omien sanojensa mukaan asettunut. Olo on aina vähän ulkopuolinen. Sivullinen, flanööri, kuljeskelija. Pakomatka paratiisiin, vieraisiin auttaa hetkittäin. Ulkomaille Röyhkän on vaimonsa, muusikko Olga Välimaan kanssa päästävä kerran vuodessa ja vähintään kuukaudeksi.

- Vieraantumisen tunne helpottuu, ja reissun jälkeen jaksaa taas katsella kotimaatakin uusin silmin.

Pakomatkan teema ei jätä taiteilijaa rauhaan. Se toistuu uudella levyllä ja uusiutuu myös meneillään olevissa kirjallisissa töissä.

- Olen viettänyt paljon aikaa Kreikan saarilla. Ne ovat tavallaan kuin paratiiseja, jonne monet taiteilijat ovat paenneet. Nämä tyypit, Leonard Cohenit ja suomalaisista erityisesti Göran Schildt kiinnostavat tällä hetkellä tosi paljon.

- Nyt viimeistellään vaimon ja Katariina Vuorisen kanssa Islannista kertovaa matkakirjaa. Se ilmestyy kesällä. Emme käyneet yhdelläkään geisirillä. Kiersimme saaren autolla, tapasimme ihmisiä ja osallistuimme yhdelle runokiertueellekin, Röyhkä kuvailee.

Turistikliseitä kirja välttää muutenkin. Vapaamuotoinen matkakertomus on Röyhkän mukaan samalla myös kuva teknologiatäyteisestä modernista yhteiskunnasta, joka on tavoittanut myös Islannin, maailman laidalla makaavan saaren. Pakopaikat käyvät harvempaan.

"Taidan olla sellainen Jouko Turkka"

Toisinajattelijan maine ei lähde Kauko Röyhkästä kulumallakaan. Viimeisin riemu repesi Röyhkän Facebook-kommentista, jossa taiteilija otti kantaa juontaja Axl Smithin toilailuihin ja sanoi sanasensa myös yhteiskunnallista keskustelua siivittävästä kaksinaismoralismista.

- No joo, taidan olla sellainen Jouko Turkka, kansakunnan pahis. Sanon suoraan, enkä aina ole samaa mieltä suuren yleisön kanssa. Siitä kommentista nyt otsikoita revittiin taas niin, että asiayhteys hävisi näkyvistä.

Media tarvitsee pahan poikansa, toisinaan se on Kauko Röyhkä. Taiteilija ei liiemmin hetkahda. Ajatelkoot, mitä haluavat.

Uusia juttuja Röyhkä etsii kaiken aikaa, ajatuksia satelee, ideoita riittää.

- Nyt on sellainen hetki, että kaikki on elämässä niin kuin olen aina halunnutkin. Pystyn tarjoamaan kuulijoille ja keikalle tulijoille jotain uutta. Ei mua kiinnosta nojata vanhaan maineeseen ja tehtyihin juttuihin. Näin on just hyvä.

Systeemistä irrallaan, mutta kiinni omassa jatsissaan.

Sanna Jääskeläinen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kulttuuri ja viihde

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen