Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Yksinolossa ei ole mitään väärää" - Tiirismaan koulun nuoret kuvasivat dokumentit perjantai-illasta ja oman tilan tarpeesta

Pinja Ceder, Rasmus Kovanen ja Emil Silenius kuvasivat dokumenttielokuvia eri puolilla Lahtea: bussissa, huoltoasemilla, kaupassa, koulun kentällä ja kotona. Työpaja opetti kyseenalaistamaan: kenen totuutta dokkarit esittävät? Kuva: Sami Lettojärvi

"Mua inhottaa, kun mun oma maailma rikotaan", bussissa istuva nuori nainen sanoo ja työntää kuulokkeita syvemmälle korviin.

Toinen miettii, miten omaa rauhaa saa, jos ei ole omaa huonetta. Kolmas ei jaksaisi vanhempien kysymysten tulvaa heti kodin kynnyksen ylitettyään.

Nuoren oman tilan tarpeesta syntyi dokumenttielokuva, kun lahtelaisen Tiirismaan koulun luokka pääsi mukaan valtakunnalliseen dokumenttityöpajaan.

Docpoint-elokuvayhdistyksen järjestämiä koululaisten Dokkino-verstaita oli viime vuonna 18:lla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Nyt kaikki elokuvat ovat valmiita, ja keskiviikkona lyhytdokumentteja esitetään Lahden Kuvapalatsissa juhlanäytöksessä. Niitä yhdistää yhteinen teema: Yhdessä.

"Elokuvissa on asioita, joita oli tärkeää näyttää"

Lahdessa dokumentteja kuvattiin viime lokakuussa. Pinja Ceder, Rasmus Kovanen ja Emil Silenius ja kymmenkunta muuta 9B:n oppilasta ovat ideoineet, kirjoittaneet, kuvanneet, äänittäneet ja editoineet elokuvansa itse. Lähtökohta oli, että elokuvien täytyy olla totta. Se oli osittain vaikeaakin, koska mitään ei voinut keksiä, Rasmus Kovanen sanoo.

Pelkän havainnoinnin sijaan elokuvantekijät ovat miettineet paljon sitä, mitä elokuvilla halutaan sanoa.

- Näissä elokuvissa on asioita, joilla on väliä ja joita oli tärkeää näyttää, Pinja Ceder sanoo.

- Mulle Oma tila -elokuvassa tärkeää oli kertoa siitä, kuinka oman tilan joutuu itse luomaan.

Cederistä työpaja oli lopulta yllättävän intensiivinen kokemus. Oma koti avautui kameralle ja oma ääni ja henkilökohtaiset ajatukset tallentuivat muiden kuunneltaviksi.

"Mun omassa tilassa kukaan ei ole mun kanssa eri mieltä, siellä on vain mun ajatukset ja minä."

Perjantai-iltaa yhdessä ja yksin

Toinen työpajassa valmistunut elokuva, Perjantai-ilta, kuvaa nimensä mukaisesti nuorten illanviettoa. On mopoilua ja mopojen korjaamista, pihasählyä ja juttelua kavereiden kanssa, energiajuomia ja irtokarkkeja.

- Me mietittiin Yhdessä-teemaa ja siitä tuli se ajatus, että miten nuoret viettävät aikaa yhdessä, Kovanen sanoo.

Elokuvassa nuoret saavat näyttää elämänsä ilon kautta. Kukaan ei moiti puhelimen käytöstä tai jalkakäytävällä ajamisesta. Mopoilijoita kun ei aina katsota hyvällä, Silenius huomauttaa.

Yhdessä oleilun lisäksi elokuvassa ollaan yksin. Perjantai-illassa yksinolo on ajanviettoa muiden joukossa. Sitä ei kauhistella eikä säälitä, ja siinä on tärkeä viesti.

- Me haluttiin näyttää, että aikaa voi viettää myös yksin, eikä siinä ole mitään väärää tai huonoa, Ceder kuvaa.

Kenen totuuden elokuva näyttää?

Dokumenttielokuva ei ollut Cederille, Kovaselle tai Sileniukselle kovinkaan tuttu elokuvan genre ennen työpajaan osallistumista. Kovaselle ja Sileniukselle maistuvat toimintaleffat ja komediat, Cederille myös vanhat klassikot, kuten Tuulen viemää.

- Nyt en kyllä ole katsonut sitä pitkään aikaan, Ceder lisää.

Oman elokuvan tekeminen on saanut katsomaan dokumenttielokuvia eri silmin.

- Mä olen alkanut kiinnittää huomiota siihen, kenen totuus elokuvassa on tai kenen näkökulmasta se on tehty, Ceder sanoo.

- Hyvä dokumenttielokuva välittää viestin tai jättää pohdiskelemaan jotakin.

Suomi100

Dokkari tutuksi

Dokkino on DocPoint-yhdistyksen järjestämä valtakunnallinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma, johon kuuluu myös elokuvatyöpajoja. Ne ovat osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa.

Nuorten työpajoja järjestettiin viime vuonna 18:lla paikkakunnalla ja niissä syntyi yhteensä 50 lyhytdokumenttia.

11-16-vuotiaat nuoret ovat ideoineet ja toteuttaneet elokuvansa itse. Elokuvien teemana on Yhdessä.

Dokumenttien aiheita ovat muun muassa sosiaalinen media, joukkueen yhteiselo, yhdessäolon haasteet, oma tilani, päivästä toiseen ja me, uudet suomalaiset.

Lahdessa Tiirismaan koulun 9B kuvasi kaksi lyhytdokumenttia: Oma tila ja Perjantai-ilta.

Elokuvia esitetään juhlanäytöskiertueella eri puolilla Suomea. Elokuvat tulevat katsottaviksi myös Docpointin Youtube-kanavalle ja Dokkinon verkkosivuille.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi