Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Yksinkertaista - Taidemaalariliiton uusi lahtelainen puheenjohtaja haluaa, että taiteilijat saisivat palkan työstään

Marja-Liisa Jokitalo työhuoneellaan, jonka varastoon on kertynyt myymättä jääneitä teoksia 1990-luvun alusta lähtien. Kuva: Katja Luoma

Lahtelaisella kuvataiteilijalla Marja-Liisa Jokitalolla on edessään pitkä lista, kun hän aloittaa vuoden alussa tehtävänsä Taidemaalariliiton puheenjohtajana. Lähes 1 300 ammattitaiteilijan asioiden parantamisessa riittää työsarkaa.

Vähäisin parannusta kaipaavista asioista ei ole taiteilijoiden toimeentulo, jossa ei ole hurraamista. Jokitalo sanoo, että kuvataiteilijat ovat kaikista taiteenaloista heikoimmin toimeentuleva ryhmä.

- Peräti joka kolmannen kuvataiteilijan tulot jäävät EU:n pienituloisuusrajan, 14 700 euroa vuodessa, alle, Jokitalo kertoo.

Tietonsa hän perustaa Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) tuoreimpaan selvitykseen, joka on vuodelta 2014. Hän ei kuitenkaan usko, että asiat olisivat siitä merkittävästi parantuneet.

Yleinen ero miesten ja naisten tulotasossa näkyy myös kuvataiteilijoiden ansioissa.

- Naistaiteilijan euro on 76 senttiä, Jokitalo laskee.

Naisten ja miesten palkkaeroja on julkisuudessa laskettu monin eri tavoin, mutta naistaiteilijan euro jää joka tapauksessa kaikenlaisten naisten eurojen alle.

Näyttelykorvausta

Yksi keino kohottaa toimeentuloa olisi, että taiteilija saisi palkkaa museossa pidettävästä näyttelystä, jossa on esillä hänen teoksiaan. Vastaava järjestelmä on jo käytössä Ruotsissa.

Jokitalo sanoo, että tällä hetkellä kuvio menee siten, että kaikki muut näyttelyyn rakentamiseen osallistuvat saavat palkkansa paitsi taiteilija.

- Kaikille muille maksetaan heidän työstään: muun muassa teoksia kuljettavalle liikkeelle, museon vahtimestarille, amanuenssille, kutsukortit painavalle yritykselle - mutta taiteilija ei saa mitään.

Kuvastoon (visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö) kuuluvat taiteilijat voivat saavat näyttelyistä korvausta, mutta Jokitalon mukaan kyse on eri asiasta.

- Korvaus maksetaan teosten esilläolosta, ei työstä.

Parannusta on luvassa, sillä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on myöntänyt ensi vuodelle 600 000 euroa visuaalisten taiteiden pilottihankkeeseen, josta kuvataiteilijoille voisi maksaa näyttelypalkkiota.

Eäkejärjestelmän korjaus

Heikko tulotaso vaikuttaa suoraan siihen, millaista eläkettä taiteilija tulee saamaan.

Myös taiteilijoiden eläkejärjestelmässä olisi Jokitalon mukaan korjattavaa.

- Apurahoista kertyy nykyisin eläkettä, mutta niistä kertyvä eläke leikkaa taiteilijan saamaa takuueläkettä.

Jokitalo laskee, että taiteilijan pitäisi nauttia 30 vuoden ajan apurahaa, jotta niistä kertyvä eläke ylittäisi takuueläkkeen määrän, noin 760 euroa kuukaudessa.

- Siihen tuskin kukaan yltää.

Jokitalon toiveissa olisi, että myös valtion maksamien ylimääräisten taiteilijaeläkkeiden määrää nostettaisiin. Viime vuonna taiteilijaeläke myönnettiin 59 hakijalle. Taidemaalariliiton tavoite on, että taiteilijaeläke ei leikkaisi vähimmäiseläkkeen määrää.

Apurahoja lisää

Ikuinen kiista taidekentällä tuntuu olevan apurahojen jakaminen. Monet kehä kolmosen ulkopuolella asuvat taiteilijat kokevat, että apurahojen jakamisessa suositaan pääkaupunkiseudulla asuvia.

Jokitalo sanoo, että Taiken jakamista apurahoista suurin osa menee pääkaupunkiseudulle. Hakijoissa heitä ei ole suhteessa yhtä paljon.

Kaikista eniten Taike saa hakemuksia kuvataiteen alueelta, mutta kuvataiteelle myönnetään apurahoja suhteessa vähemmän muihin taiteenaloihin verrattuina.

- Apurahoja pitäisi lisätä. Taiteilijan asemaa parantaisi myös, jos yrityksille sallittaisiin verovähennysoikeus taiteen tukemisessa, Jokitalo sanoo.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi